علت کم کاری تیروئید چیست؟
به گزارش خبرگزاری آنا به همین دلیل تعداد غده های تیروئیدی که وارد خون می شوند کمتر از حد معمول است. این موضوع باعث می شود علاوه بر این که سرعت واکنش های سوخت وساز در بدن کاهش می یابد؛ سرعت متابولیسم نیز کم می گردد.
از مهم ترین علائم تیروئید کم کار می توان به ایجاد خستگی در بدن فرد اشاره کرد. هم چنین در نهایت همه ی بدن را با مشکل روبرو می کند. یکی از مهم ترین نیازهای خانواده هایی که افراد سالمند و یا بیمار دارند پرستارهای با تجربه است که بتوانند از آن ها مراقبت نمایند. با استخدام پرستار از مجموعه ای معتبر هیچ نگرانی بابت عزیزان خود ندارید؛ زیرا آن ها با ارائه بهترین خدمات از عزیزان شما مراقبت و نگهداری می کنند. این بیماری که افراد زیادی در معرض خطر ابتلا به آن قرار می گیرند به علت های زیادی ایجاد می شود که از مهم ترین دلایل آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
بیماری خود ایمنی (Autoimmune)
یکی از مهم ترین علت ایجاد بیماری کم کاری تیروئید بیماری های خود ایمنی است. با توجه به اینکه سیستم ایمنی از بدن در برابر آلودگی ها و هم چنین عوامل آسیب زای خارجی محافظت می کند؛ گاهی اوقات ممکن است این سیستم ایمنی آنزیم ها و غده تیروئید را به اشتباه مورد حمله و تهدید قرار دهد. به همین دلیل مقدار آنزیم ها و غده تیروئید در بدن دچار اختلال شده و هورمون تیروئید به اندازه کافی در بدن تولید نمی شود. این اتفاق در خانم ها شایع تر است. به طورکلی بیماری های خودایمنی می تواند به صورت ناگهانی و یا به مرور زمان در بدن فرد ایجاد گردد.
از بین بردن تمام یا بخشی از غده تیروئید
بسیاری از افرادی که دارای بیماری های تیروئیدی و یا سرطان تیروئید هستند باید تمام و یا بخشی از غده تیروئید خود را از بین ببرند. در صورتی که همه ی آن را بردارند کم کاری تیروئید ایجاد می شود؛ و اگر قسمتی از آن را در عمل جراحی بردارند امکان دارد میزان تیروئیدهای موردنیاز برای عملکرد سالم بدن تولید نگردد. برخی افراد که از گره تیروئیدی یا سرطان تیروئید رنج می برند باید تمام یا قسمتی از تیروئید خود را بیرون آورند. شرکت پرستاری زندگی برتر با ارائه مراقبت های حرفه ای در منزل چالش های شما را کم میکند.
کم کاری مادرزاد تیروئید
بعضی از افراد در هنگام تولد دارای مشکلات تیروئید بوده و یا به کل تیروئید ندارند. هم چنین در برخی از نوزادان دیگر تیروئید جای غلطی در بدن قرار داشته و هم چنین در برخی از کودکان دیگر ممکن است سلول های تیروئید و یا آنزیم های آن ها به درستی عمل نکنند.
مصرف برخی از داروها
یکی دیگر از علت به وجود آمدن کم کاری تیروئید در بدن مصرف برخی از داروها است. استفاده از برخی داروها مانند اینترفرون آلفا آمیودارون لیتیم از تولید میزان کافی هورمون به وسیله غده تیروئید جلوگیری می کنند؛ و در نتیجه تیروئید کم کار در بدن به وجود می آید.
تیروئیدیتیس (Thyroiditis)
تیروئیدیتیس یا التهاب غده تیروئید که به دلیل حمله خود ایمنی و یا عفونت ها در بدن ایجاد می شود؛ باعث تخلیه همه ی هورمون های تیروئید در داخل خون شده و به صورت موقت یا کوتاه مدت فعالیت تیروئید افزایش می یابد؛ و سپس بعد از آن کم کاری تیروئید آغاز می گردد.
بارداری در زنان
زنان باردار نیز ممکن است به کم کاری تیروئید مبتلا شوند. در بدن برخی از زنان باردار آنتی بادی های خود ایمنی ساخته می شود که دچار کم کاری تیروئید می گردند. در صورتی که این اختلال به سرعت درمان نشود؛ ممکن است اختلالاتی مانند زایمان زودرس و پره اکلامپسی در زنان باردار به وجود آید.
افزایش یا کاهش ید در بدن
با توجه به این که غده تیروئید برای ترشح هورمون ها ید لازم دارد؛ و هم چنین برای این که هورمون های تیروئید در تعادل بمانند به ید نیاز است. افزایش مقدار ید در بدن می تواند باعث ایجاد کم کاری تیروئید گردد.
بیماری های نادر
در بعضی از بیماری های نادر با ترشح مواد غیرعادی به داخل تیروئید باعث ایجاد اختلال در عملکرد آن می شود.
علائم تیروئید کم کار
برای این که بدانید تیروئید شما از نوع کم کار است یا پر کار باید به علائم آن توجه کنید. در ادامه به معرفی علائم تیروئید کم کار می پردازیم تا بتوانید با استفاده از آن به تفاوت کم کاری و پرکاری تیروئید پی ببرید. اگز شما هم بیمار مبتلا به تیروئید کم کار دارید می توانید با استخدام پرستار در منزل از او مراقبت نموده و به خوب شدن حال بیمار خود کمک کنید.
· احساس کم حوصلگی و بی حالی
· کاهش میل جنسی
· عدم تحمل سرما
· کاهش حافظه
· ایجاد خواب آلودگی در طی روز
· مشکل در ایجاد تمرکز
· نازایی
· پف کردن چشم ها
· عدم توانایی باروری در زنان و مردان
· ایجاد افسردگی به دلیل آسیب به هورمون های تیروئیدی مسیرهای عصبی
· کاهش متابولیسم بدن و بی تحرکی
· یبوست
· بواسیر
· درد و خونریزی در مقعد
· گواتر یا بزرگ شدن غده تیروئید از علائم پرکاری تیروئید نیز است.
· سختی در تنفس و بلع
· چاقی
علت پرکاری تیروئید چیست؟
به طورکلی غده تیروئید وظیفه تولید هورمون هایی را دارد که متابولیسم یا سوخت و ساز را در بدن تنظیم می نمایند. این هورمون ها می توانند بر روی همه ی اندام های بدن تاثیر گذاشته و عملکرد آن ها را کنترل کنند؛ مثلا آن ها وظایف تنفس کنترل وزن ضربان قلب هضم غذا و کنترل خلق وخو را دارند. پرکاری تیروئید که با نام هیپرتیروئیدیسم نیز شناخته می شود؛ هنگامی رخ می دهد که غده تیروئید بیشتر از نیاز بدن هورمون تولید کند. از مهم ترین دلایلی که باعث ایجاد بیماری پرکاری تیروئید می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بیماری گریوز
یکی از دلایل ایجاد پرکاری تیروئید بیماری گریوز است. گریوز یک بیماری خود ایمنی بوده که در آن با حمله سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید باعث تولید بیش از حد هورمون ها می شود.
ندول های تیروئید
یکی دیگر از دلایلی که باعث به وجود آمدن تیروئید پرکار می شود؛ ندول های تیروئید است. این ندول ها که در سالمندان بیشتر است توده های کوچکی بوده که بر روی غده تیروئید رشد می نمایند. این توده ها در حالت معمول خوش خیم و غیر سرطانی بوده؛ اما اگر بیش از حد فعال گردند باعث ایجاد هورمون های زیادی می شوند.
مصرف بیش از حد داروی تیروئید
برخی از افرادی که دارای علائم کم کاری تیروئید هستند برای درمان داروهایی را نیز مصرف می کنند. در صورتی که استفاده از این داروها افزایش یابد؛ می تواند باعث پرکار شدن غده تیروئید شما گردد.
تیروئیدیت یا التهاب تیروئید
یکی دیگر از عوامل ایجاد پرکاری تیروئید بیماری تیروئیدیت است که باعث نشت هورمون های تیروئیدی ذخیره شده از غده تیروئید می شود.
دریافت میزان بالای ید
زمانی که بدن ید زیادی را دریافت کند می تواند باعث ایجاد بیماری پرکاری تیروئید شود. میزان ید در داروهایی مانند جلبک دریایی شربت های سرفه و مکمل هایی که دارای جلبک دریایی هستند زیاد است. با مصرف زیاد این محصولات تولید هورمون ها در غده تیروئید افزایش پیدا می کند.
علائم پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید دارای علائم بسیار شدیدی بوده که می تواند فرد مبتلا را آزار دهد. از شدیدتری این علائم کاهش وزن شدید و هم چنین ایجاد مشکلات تنفسی و نارسایی قلبی است. بهتر است بدانید این بیماری حتی می تواند بر خلق وخوی فرد تاثیر گذاشته و باعث پرخاشگری او شود. از مهم ترین علائم بیماری پرکاری تیروئید می توان به موارد زیر اشاره کرد.
· تعریق بیش از حد
· لرزیدن دست ها
· افزایش ضربان قلب در هر دقیقه بیشتر از 100-120
· افزايش خفيف فشارخون
· ضعیف شدن عضلات مخصوصا در ناحيه شانه ران ها و لگن
· كاهش وزن ناگهانی
· افزایش اشتها
· ريزش شدید موها
· جدا شدن ناخن
· چماقی شدن یا ایجاد تورم در نوک انگشتان
· كشيده شدن پلک ها به سمت بالا
· تغيير ضخامت پوست
· افزايش حركات دستگاه گوارش
· گواتر یا بزرگ شدن غده تیروئید
· كاهش تعداد دفعات قاعدگي در زنان و یا نا منظم شدن آن ها
· بزرگ شدن پستان آقايان
· افزایش ضخامت پوست در استخوان ساق پا
· بیرون زدن چشم ها از حدقه
تفاوت کم کاری و پرکاری تیروئید چیست؟
همان طور که در بالا اشاره کردیم کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید دارای علائم کاملا بر عکسی هستند. در تیروئید کم کار علائمی از جمله کاهش سوخت و ساز یا متابولیسم خستگی و هم چنین افزایش ایجاد شده و در نهایت می تواند عملکرد بدن شما را کند کرده یا کاهش دهد؛ اما در تیروئید پرکار وزن فرد به طور غیر معمولی کاهش یافته و به جای افسردگی اضطراب را تجربه نماید.
فرق کم کاری و پرکاری تیروئید بیشتر مربوط به سطح هورمون ها می شود. به طورکلی تیروئید کم کار باعث کاهش تعداد هورمون ها شده و تیروئید پر کار باعث افزایش تعداد هورمون ها می گردد. کم کاری تیروئید منجر به کاهش هورمون ها شده و پرکاری تیروئید منجر به افزایش تولید هورمون می شود.