علمی و پزشکیمدیریت کسب و کار

درمان نفخ شکم بعد از عمل جراحی

یکی از معضلاتی که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند، نفخ شکم است. نفخ یک فرایند بیولوژیکی طبیعی است و به طور میانگین هر شخص روزانه ۵ تا ۱۵ بار آن را تجربه می‌کند. اما بدون شک برخی عوامل در ایجاد آن مانند عمل پیکرتراشی موثر هستند. در این مطلب همراه ما باشید تا به طور کامل توضیح دهیم، علل اصلی نفخ شکم چیست؟ چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟ کدام غذاها نفخ را تشدید می‌کنند؟ آیا نفخ می‌تواند نشانه بیماری خاصی باشد؟ آیا ممکن است نفخ خطرناک باشد؟

اگر به طور مداوم دچار نفخ شکم می‌شوید و به دنبال درمان آن هستید، می‌توانید برای مراجعه به از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.

یکی از نفخ شکم یا باد معده است. نفخ شکم در نتیجه گاز تولیدی در سیستم گوارش ایجاد می‌شود. گاز در نتیجه هضم غذای خورده شده، تولید می‌شود. سیستم گوارش هنگام هضم غذا گاز تولید می‌کند. معمولا افراد گاز تولید شده را یا از طریق دهان (آروغ زدن) یا از طریق مقعد (خروج گاز روده) خارج می‌کنند. این اتفاقات ممکن است تا بیست بار در روز رخ دهد که طبیعی هستند. اما ممکن است دردناک و آزاردهنده باشند. همچنین گاز از دو طریق ایجاد می‌شود: بلع هوا و هضم غذا به کمک باکتری‌های روده بزرگ. این باکتری‌ها هیدروژن، دی‌اکسیدکربن و متان می‌سازند. البته سیستم گوارش همه افراد از غذاهای مشابه به یک میزان گاز تولید نمی‌کنند.

 

Treatment of abdominal bloating after surgery

علائم همراه نفخ شکم چیست؟

در کنار نفخ شکم برای خارج کردن گاز ممکن است آروغ زدن یا دفع مقعدی گاز وجود داشته باشد. همچنین ممکن است درد در شکم یا پهلوها وجود داشته باشد. این درد ممکن است با مشکلات دیگر مانند حمله قلبی یا آپاندیسیت (التهاب آپاندیس) اشتباه گرفته شود.

راه درمان نفخ شکم چیست؟

مشکلات گاز با تغییر رژیم غذایی و تلاش برای بلع کمتر گاز برطرف می‌شوند. داروهایی نیز برای رفع این مشکلات وجود دارند.

تغییر رژیم غذایی به معنای حذف غذاهایی است که ایجاد گاز می‌کنند. متاسفانه این کار ممکن است باعث شود ارزش غذایی غذاهای مصرفی پایین بیاید. برای انتخاب رژِیم غذایی که هم سالم باشد و هم گاز کمتری تولید کند به مشورت با پزشک نیاز است. پزشک ممکن است داروهایی برای کمک به حرکت غذا در سیستم گوارش تجویز کند. این داروها به حرکت سریع‌تر گاز نیز کمک می‌کنند.

برای بلع کمتر گاز می‌توان مصرف آدامس یا آبنبات‌های سفت را کاهش داد، با سرعت کمتری غذا خورد، اگر از دندان مصنوعی استفاده می‌شود اطمینان حاصل شود که در جای خود قرار دارد و با نی چیزی نوشیده نشود.

درمان دارویی نفخ شکم به چه صورت است؟

برای درمان باد شکم می‌توان از برخی داروهای بدون نسخه استفاده کرد. این داروها عبارتند از:

  • آنتی‌اسیدها: به‌ویژه آنتی‌اسیدهایی که حاوی سیمتیکون هستند.
  • پروبیوتیک‌ها: رشد باکتری‌های تولیدکننده گاز را مهار کرده و باعث افزایش باکتری‌های خوب در دستگاه گوارش می‌شوند.
  • برخی داروها به افراد دارای عدم تحمل لاکتوز کمک کرده و نفخ شکم را کاهش می‌دهند.

درمان سریع نفخ شکم چیست؟

اگر به دنبال درمان سریع باد شکم هستید، باید به دنبال درمان دارویی باشید. داروهای مختلفی برای کاهش باد معده تجویز می‌شوند. شما می‌توانید از داروخانه داروهایی مانند بیسموت ساب سالیسیلات و سایمتیکون تهیه کنید. برخی از داروها نیز از رشد باکتری‌های تولیدکننده گاز در روده جلوگیری می‌کنند.

قرص پروبیوتیک برای نفخ شکم مفید است؟

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های مفیدی مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم هستند که به هضم منظم غذا کمک کرده و باعث کاهش نفخ می‌شوند. پروبیوتیک از در غذاهای تخمیر شده‌ای مانند کلم ترش و ماست یافت می‎شود. اما می‌توانید برای تاثیر بیشتر، قرص پروبیوتیک را بدون نسخه خریداری کنید. این مکمل در کاهش نفخ تاثیر زیادی دارد.

درمان خانگی نفخ شکم

برخی از اقدامات می‌تواند در کاهش نفخ موثر باشد. این موارد عبارتند از:

  • خوردن وعده‌های غذایی کوچک‌تر
  • آهسته غذا خوردن
  • پرهیز از جویدن آدامس و نوشیدن نوشیدنی‌های گازدار: زیرا باعث ورود هوا به دستگاه گوارش می‌شوند.
  • ترک سیگار: سیگار باعث می‌شود، شخص هوای بیشتری را ببلعد و دستگاه گوارش را تحریک می‌کند.
  • انتخاب محصولات لبنی با لاکتوز کم: حذف غذاهایی که لاکتوز بالایی دارند، به کاهش نفخ کمک می‌کند.
  • خوردن حبوباتی که قبل از پختن تخمیر می‌شوند. حبوباتی که فیبر محلول کمتری داشته و محتوای غذایی آنها بالاتر است، نفخ را کاهش می‌دهند.
  • انجام ورزش: عملکرد سیستم گوارشی را افزایش می‌دهد.
  • مصرف پروبیوتیک‌ها

راه درمان نفخ شکم در بارداری چیست؟

نفخ شکم جز است. برای کاهش باد شکم باید روزانه آب بیشتری بنوشید. سعی کنید تا جای ممکن فعالیت بدنی داشته باشید. به رژیم غذایی خود دقت کنید تا متوجه شوید چه مواد غذایی نفخ شکم را بدتر می‌کنند. مصرف این مواد غذایی را تا جای ممکن کاهش دهید. غذاهایی با فیبر بالا را در برنامه غذایی خود قرار دهید.

روش درمان نفخ شکم بعد از جراحی چیست؟

پس از عمل جراحی به دلیل تاثیر داروهای بیهوشی و آنتی‌بیوتیک‌ها هضم غذا کند شده و منجر به یبوست و باد شکم می‌شود. تا زمانی که تاثیر داروها از بین نرود، این عارضه ادامه دارد. تنها راه درمان آن خودداری از خوردن غذاهایی است که نفخ را افزایش می‌دهند. سعی کنید آب بیشتر بنوشید تا یبوست برطرف شود. نوشیدن آب زیاد به کاهش نفخ کمک می‌کند.

برای درمان خانگی نفخ می‌توانید از دمنوش زنجبیل و چای سبز استفاده کنید. همچنین زیره همراه با رازیانه هم می‌تواند به درمان این مشکل کمک کند.

راهی برای جلوگیری از نفخ شکم وجود دارد؟

با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی می‌توان تا حدودی از نفخ بیش از حد جلوگیری کرد. اقدامات زیر می‌توانند در این زمینه موثر باشند.

  • اجتناب از خوردن غذاهایی که باعث نفخ می‌شوند.
  • خوردن وعده‌های غذایی کوچک‌تر در تعداد وعده بیشتر
  • آهسته غذا خوردن و آشامیدن
  • ورزش منظم
  • نوشیدن چای نعناع

اگر علاوه بر باد معده دچار هستید، علت آن می‌تواند شرایط مختلف گوارشی باشد. بیماری‌هایی مانند بیماری التهابی روده، سندروم روده تحریک‌پذیر و مسمومیت غذایی می‌توانند چنین علائمی ایجاد کنند.

درمان نفخ شکم بعد از عمل آپاندیس چیست؟

معمولا پس از جراحی آپاندیسیت تا چند روز ممکن است نفخ داشته باشید. در حین عمل گازی به شکم پمپاژ می‌شود که نفخ و یبوست را افزایش می‌دهد. برای درمان این مشکل از غذاهای کم‌چرب استفاده کنید. مقدار مصرف آب را افزایش دهید و هر روز کمی پیاده‌روی کنید.

برای درمان نفخ شکم به کدام دکتر مراجعه کنیم؟

اگر نفخ شکم شما شدید است و با هیچ یک از روش‌های خانگی و تغییر رژیم غذایی تسکین پیدا نمی‌کند، باید به مراجعه کنید. پزشک پس از معاینه و بررسی علائم، احتمال هر نوع بیماری را بررسی می‌کند. در صورت نیاز ممکن است آزمایش‌های تشخیصی برای بررسی سلامت دستگاه گوارش انجام شود.

برای پیداکردن بهترین دکتر گوارش می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعانجام عمل برای لاغر شدن مزایای زیادی برای افراد چاق دارد؛ اما می تواند پروسه چالش برانگیزی از جمله نفخ شکم بعد از جراحی لاغری را به همراه داشته باشد.

احساس نفخ یا ورم شکم بعد از جراحی لاغری یکی از عارضه های جانبی رایجی است که بسیاری از افراد طی چند روز یا هفته های اول پس از جراحی کاهش وزن با آن مواجه می شوند.

در این مواقع بیمار احساسی شبیه به تورم در اطراف معده خود تجربه می کند. گاهی گرفتگی و دردهای شکمی نیز احساس می شود. خوشبختانه این حالت به صورت موقتی در بیماران ایجاد می شود و هنگام بهبودی بدن برطرف خواهد شد.

نفخ شکم بعد از جراحی لاغری تا چه مدت ادامه دارد؟

مدت زمان تجربه نفخ در هر فردی، متفاوت است. معمولا تجمع گاز یا ورم شکم بعد از جراحی طی چند هفته یا چند ماه برطرف می شود. گاهی این حالت تا یک سال ادامه دارد. برخی به دلیل سابقه بیماری هایی از جمله رفلاکس اسید یا عدم تحمل لاکتوز واکنش متفاوتی نسبت به نفخ بعد از جراحی دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله را مطالعه کنید.

درمان ورم شکم بعد از عمل لاغری

سریع ترین و موثرترین روشی که می توان برای تسکین در نظر گرفت، حرکت کردن است. به طور مثال حرکاتی مانند پیاده روی، انجام حرکات کششی یا رقصیدن به رفع گاز شکم کمک می کند. اگر نمی توانید فعالیت بیش از حدی داشته باشید، ایستادن نیز باعث خارج شدن گاز شکم می شود. در صورت نیاز پزشک داروهای مسکنی را برای رفع چنین حالتی برای شما در نظر خواهد گرفت.

راهکارهایی برای کاهش و جلوگیری از نفخ بعد از عمل

چندین نکته و راهکار وجود دارد که می توانید برای جلوگیری یا کاهش ورم شکم بعد از جراحی لاغری در نظر داشته باشید:

  • به مقدار کافی آب بنوشید، در واقع نوشیدن آب به حرکت گاز در سیستم گوارشی کمک می کند.
  • نباید از نوشیدنی های گازدار، نی و آدامس استفاده کنید؛ چرا که باعث بلعیده شدن هوا در معده و در نهایت نفخ و ورم شکم بعد از جراحی لاغری می شود.
  • به مقدار کافی باید غذا بخورید، مصرف وعده های غذایی زیاد در ایجاد نفخ بعد از عمل موثر است.
  • به آرامی باید غذای خود را بجوید، آرام جویدن به هضم بهتر غذا و جلوگیری از نفخ و تجمع گاز کمک می کند.
  • از مواد غذایی پرفیبر خودداری کنید. غذاهای پر فیبر می تواند باعث ایجاد گاز، نفخ معده و دردهای معده شود.

غذاهای مفید برای رفع نفخ بعد از جراحی

مصرف این دسته از مواد غذایی نیز می تواند برای رفع ورم و نفخ بعد از جراحی لاغری موثر باشد:

کیوی

حاوی آنزیمی است که به هضم بهتر لبنیات و گوشت قرمز کمک می کند.

چای نعناع و بابونه

چای نعناع حاوی منتول است که منجر به شل شدن ماهیچه های معده می شود و به بدن این امکان را می دهد تا گاز تجمع یافته در شکم آزاد شود. چای بابونه نیز خاصیت ضد التهابی و ضد نفخ طبیعی دارد که به تسکین غشای مخاطی دستگاه گوارش و در نهایت رفع نفخ کمک می کند.

موز

پتاسیم به رفع نفخ ناشی از مصرف نمک کمک می کند.

گشنیز

حاوی آنزیم هایی است که به طور طبیعی برای آرام کردن ماهیچه های دستگاه گوارش موثر عمل می کند.

زنجبیل

این مواد غذایی نیز در آرام کردن دستگاه گوارش، رفع نفخ، تسکین تجمع گاز در شکم و گرفتگی عضلات کمک می کند.

دانه های رازیانه

رازیانه با ترکیباتی که دارد به رفع اسپاسم و التهاب معده بسیار کمک می کند.

مصرف چه مواد غذایی نفخ شکم بعد از جراحی لاغری را بدتر می کند؟

علاوه بر مصرف مواد غذایی مفید، باید از مصرف غذاهایی که منجر به نفخ می شوند نیز خودداری کنید. مواردی که محرک هستند عبارتند از:

  • لبنیات
  • لوبیا
  • غذاهای سرشار از فیبر
  • نوشیدنی های گازدار
  • کلم
  • پیاز

نکته مهم این است که بسیاری از بیمارانی که دچار نفخ بعد از جراحی می شوند به دلیل مصرف لبنیات و به دنبال آن، عدم تحمل لاکتوز است، در واقع به این معنی که نمی توانند که لبنیات را به خوبی هضم کنند. مطالب این مقاله برگرفته از مقاله را مطالعه کنید.

از علائم عدم تحمل لاکتوز می توان به مواردی از جمله اسهال، گرفتگی معده، حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد. معمولا این حالت یک ساعت تا یک ساعت و نیم پس از خوردن و نوشیدن محصولات لبنی رخ می دهد. در صورتی که این موارد را تجربه کردید، از مصرف محصولات لبنی خودداری کنید.

چه زمانی نفخ بعد از عمل لاغری جدی است؟

با وجود اینکه نفخ بعد از این عمل رایج و موقتی است؛ اما در صورت داشتن چنین علائمی، باید جدی گرفته شود:

در این مواقع باید برای بررسی و درمان حتما به پزشک مراجعه کنید.

یین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

دکمه بازگشت به بالا