میزان صحیح زنجاب کردن آجر

زنجاب کردن آجر یکی از مهمترین اقداماتی است که پیش از استفاده از هر نوع آجر در پروژه های مختلف عمرانی باید صورت بگیرد. در واقع با  زنجاب کردن آجر از میزان خشکی آجر کاشته و قدرت چسبندگی ملات را به آن افزایش می دهند. همین موضوع باعث افزایش قدرت استحکام آجر در طولانی مدت می شود. علاوه بر اینکه  می توان یکی از مهمترین علل  استحکام و ماندگاری سازه های آجری را طی سالیان متمادی همین موضوع دانست.

زنجاب کردن آجر به چه معناست؟

زنجاب کردن آجر در واقع به معنای آب زیادی است که به خورد آجر می رود، است. در این روش آجری که از کوره خارج می شود کاملا خشک است. از همین رو اگر به طور مستقیم برای سازه های مختلف استفاده شود به دلیل خشک بودن نمی تواند چسبندگی خوبی با ملات داشته باشد. به همین خاطر غالبا آجر را یک ساعت پیش از استفاده در آب می‌گذارند تا با جذب آب توان استحکام و چسبندگی ملات به آن افزایش پیدا کند. علاوه براینکه اشباع از آب می شود و آب ملات را جذب نمی کند.

زنجاب کردن آنچنان در استحکام سازه های آجری موثر است. طی سالیان طولانی حتی در زمان تخریب یک سازه به راحتی نمی توان با ابزار و لوازم عادی اقدام به تخریب آن کرد.

البته در نظر داشته باشید که زنجاب کردن برای آجرهای با کیفیت می تواند بیشترین کارایی را به همراه داشته باشد. از همین رو در صورت نیاز به خرید آجر لازم است اقدام به خرید انواع آجر از شرکت های معتبر و دارای اصالت کیفیت کنید.

شرکت پیشگامان آژمان تدبیر با برند تجاری از جمله شرکت های تولیدکننده و عرضه کننده انواع آجر است.  شما می توانید برای خرید ، آجر سوراخدار، لفتون، رسی و.. از طریق آن اقدام کنید.

چرا آجرها باید زنجاب شوند؟

زنجاب کردن آجر یکی از مهمترین عواملی ست که برای افزایش کیفیت آجر و نیز استحکام سازه مورد استفاده قرار می گیرد. وقتی سازه ای با بهترین کیفیت و متریال می سازید لازم است روش استفاده از ان را نیز بدانید.

بهترین آجرهای با کیفیت نیز نیازمند  زنجاب کردن برای افزایش توان و استحکام آن است. آجرها دارای بافت توخالی و متخلخل هستند که پس از طی کردن فرایند پخت آب خود را به طور کامل از دست داده و خشک و شکننده می شود. از همین رو  پیش از استفاده از آجر آن را به مدت حداقل یک ساعت تا ۴۵ دقیقه در آب به خوبی می خیسانند تا بدون جذب آب ملات، به افزایش استحکام سازه کمک کند.

نفوذ آب ناشی  زنجاب کردن آجر کمک می کند تا هوای موجود در ذرات آجر از آن خارج و آب جایگزین آن شود و رطوبت کافی برای جذب و چسبندگی را داشته باشد.

نکته مهم دیگری که  زنجاب کردن آجر به همراه دارد خارج شدن نمک موجود در آجر و متعاقبا  عدم شوره زدن آجر پس از گذشت چند سال است.

اگر آجرها زنجاب نشوند چه اتفاقی می افتد؟

شاید برای شما این سوال مطرح شود که اگر فرایند زنجاب کردن در آجر طی نشود، چه اتفاقی می افتد؟ برای پاسخ به این سوال می توان گفت خشکی آجر به دلیل فرایند پخت آن در دمای بالا باعث جذب آب ملات و کاهش تاثیر چسبندگی ملات می شود. در نتیجه ملات به کار رفته نمی تواند استحکام و مقاومت مورد نظر را برآورده کند در نتیجه آجرها به خوبی روی دیگر چسبیده نمی شوند.

دیوار یا سازه مورد نظر دیگر استحکام لازم را نخواهد داشت. علاوه بر اینکه به دلیل عدم زنجاب شدن و خروج نمک اجر، به مرور آجر شوره می زند و از زیبایی ظاهری آن به ویژه در نمای ساختمان می کاهد.

روش صحیح زنجاب کردن آجر

روش صحیح  زنجاب کردن آجر به این صورت است که اول باید نوع آجر و میزان تخلخل آن مشخص شود. آجرهایی که تخلخل بالایی دارند به سرعت آب به آن نفوذ می کند بنابراین میزان ماندگاری آن در آب باید کم شود. اینکه صرفا با آب پاشی اقدام به خیس کردن آجرها کنید نیز روش درستی نیست. از همین رو با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی و میزان تخلخل آجر برای خیساندن آن در آب تصمیم بگیرید.

برخی آجرها ممکن است با یک ساعت خیساندن در آب به طور کامل زنجاب شود، اما غالب آجرها چیزی حدود ۱۲ ساعت زمان برای زنجاب شدن نیاز دارند. در مواردی نیز می توان از روش پاشش آب طی ۶ تا ۸ ساعت برای زنجاب کردن استفاده کرد.

یکی از مشخصه های آجر زنجاب شده عدم وجود رسوب های سفید نمک در آن است که پس از خشک شدن هیچ اثری از خود به جا نمی گذارد.

برای زنجاب کردن آجر چقدر باید آن را در آب خیس کرد؟

نمی توان زمان دقیقی برای میزان زنجاب کردن بیان کرد. زنجاب کردن در همه آجرها یکسان نیست و به عواملی مانند میزان تخلخل آجر، اقلیم آب و هوا بستگی دارد.

اما به طور کلی می توان از دو روش پاشش آب در بازه زمانی ۶ تا ۸ ساعت یا خیساندن ۱۲ ساعت آجر در آب استفاده کرد.

چگونه آجر را در آب خیس کنیم؟

برای خیساندن آجر در آب با همان زنجاب کردن بهترین راهکار قرار دادن آجرها در یک مخزن و اضافه کردن آب در مخزن به مدت ۱۲ ساعت است. در این شرایط همه آجرها به خوبی در آب قرار می گیرند  و به طور کامل زنجاب می شود. در این شرایط همه نمک موجود در آجر به طور کامل از آن خارج می شود و پس از خشک شدن آجرها هیچ اثری از رسوب نمک در آن ها دیده نمی شود. از همین رو بهترین روش زنجاب کردن را می توان همین روش دانست.

گرچه روش های دیگری نیز وجود دارد. اما به طور قطع نمی تواند این میزان اثربخشی را داشته باشد.

به خیساندن آجرها در آب پیش از دیوارچینی، زنجاب کردن آجر می‌گویند. در ادامه ضمن ارائه تعریف کامل‌تری از زنجاب کردن آجر، فواید و دلیل انجام این کار و نحوه زنجاب کردن را بررسی خواهیم کرد.

از قدیمی‌ترین و پرمصرف‌ترین مصالح ساختمانی است. اگر دقت کرده باشید دیوارهای آجری ساختمان‌های قدیمی به این راحتی‌ها و با وسایلی مانند پتک تخریب نمی‌شوند و برای تخریب آن‌ها باید از تجهیزات برقی استفاده کرد. دلیل این امر نیز این است که در قدیم آجرها را زنجاب می‌کردند.

زنجاب کردن در لغت به معنای اشباع شده با آب و آجر زنجاب شده آجری است که در آب خیسانده شده است. پختن آجرها در کوره باعث می‌شود که آب موجود در آجرها کاملا گرفته شود. برای همین نیاز است که این آب از دست رفته را به نحوی به آجر برگرداند. به همین منظور هم از زنجاب کردن آجر استفاده می‌شود.

برای زنجاب کردن آجر، پیش از شروع ، آجرها را به مدت 45 دقیقه در آب می‌خیسانند و سپس اقدام به آجرچینی می‌کنند. زنجاب کردن رطوبت مورد نیاز آجرها را تامین می‌کند. این کار باعث می‌شود در هنگام آجرچینی، آجرها رطوبت ملات را از درون آن نکشند و ملات حداکثر قدرت چسبندگی خود را حفظ کند. همین امر هم باعث می‌شود که مقاومت دیوار آجری بسیار بالا باشد و به همین راحتی‌ها در هم نشکند.

ضرورت زنجاب کردن آجر

همان طور که اشاره کردیم، آجر در هنگام پخته شدن رطوبت خود را از دست می‌دهد و از آن‌جایی که آجر ذاتا متخلخل است، تمایل به جذب آب دارد. اگر آجر را بدون زنجاب کردن در دیوارچینی استفاده کنیم، آب موجود در ملات را به خود جذب می‌کند و باعث کاهش نسبت آب به ملات می‌شود؛ کاهش میزان آب در ملات هم باعث می‌شود که فرایند هیدراتاسیون سیمان به خوبی صورت نگیرد و قدرت چسبندگی ملات کم و در نهایت استحکام دیوار کاهش یابد.

از دیگر فوایدی که زنجاب کردن آجر دارد این است که غوطه ور کردن آن در آب باعث از بین رفتن کثیفی‌ها و آلودگی‌هایی مثل گرد و غبار و ماسه و نمک آجر می‌شود. این موضوع هم به چسبندگی بهتر آجر و ملات کمک می‌کند و هم از شوره زدن آتی آجر جلوگیری می‌کند.

زنجاب کردن آجر هم‌چنین می‌تواند از آلوئک آجر جلوگیری کند. آلوئک به معنای لب پر شدن آجر به دلیل وجود ناخالصی‌ (مثل آهک) در خاک آجر است. بهترین روش برای جلوگیری از آلوئک آجر، زنجاب کردن و خیساندن آن در آب است.

نحوه زنجاب کردن آجر

در زنجاب کردن آجر هم آبی که استفاده می‌کنیم اهمیت دارد و هم ظرفی که در آن آجرها را خیس می‌کنیم. آبی که برای زنجاب کردن آجر استفاده می‌کنیم باید کاملا تمیز و فاقد املاح معدنی و سولفاتی باشد. برای زنجاب کردن نباید تنها به آب پاشیدن روی آجر اکتفا کرد. بلکه باید آجرها را به طور کامل در ظرف‌های پلاستیکی یا استانبولی یا هر ظرف تمیز مناسب دیگری به مدت کافی خیس کرد.

برای زنجاب کردن، آجرها باید کامل در آب قرار بگیرند و برای مدت زمان معینی به صورت ثابت و بدون تکان خوردن در آن ظرفی که برای آن‌ها در نظر گرفته شده است بمانند. در زنجاب کردن آجر باید به طور کامل سیراب شود تا توانایی جذب یک قطره‌ی دیگر آب را هم نداشته باشد.

مدت زمان زنجاب کردن آجر

آجرها باید آنقدر خیس بخورند که دیگر توانایی جذب یک قطره آب هم نداشته باشند. نظر برخی از افراد این است که برای زنجاب کردن آجر 45 دقیقه تا 1 ساعت زمان کافی است و برخی دیگر می‌‌گویند آجرها را باید 12 ساعت در آب گذاشت. نکته‌ای که وجود دارد این است که آجرهایی که تخلخل بیشتر دارند، زودتر سیراب می‌شوند و آجرهایی که تخلخل آن‌ها کمتر است، زمان بیشتری برای سیراب شدن نیاز دارند.

برای این که بدانید آجرهای شما به چه مقدار زمانی برای زنجاب شدن نیاز دارند می‌توانید برای نمونه چند تا آن‌ها را خیس کنید و بعد از گذشت مدت زمانی آن‌ها را بشکنید تا ببینید چقدر آب جذب کرده‌اند. البته مدت زمان مورد نیاز برای زنجاب کردن به شرایط آب و هوایی هم بستگی دارد.

آجرها نه باید بیش از حد در آب بمانند و نه کمتر از حد نیاز. کمتر ماندن آجرها در آب باعث می‌شود که به خوبی سیراب نشوند و باز هم آب ملات را به خود جذب کنند و بیش از حد ماندن آجرها در آب نیز باعث می‌شود که بافت آجر دچار مشکل شود و آن حالت خشکی که برای دیوار چینی و اجرای آجر نما نیاز است را نداشته باشند.

نحوه‌ی کارکرد زنجاب کردن

بنا بر تحقیقاتی که انجام شده است، زنجاب کردن می‌تواند مقاومت ضربه‌ای آجر را تا حدود 70 برابر افزایش دهد. اما زنجاب کردن به چه صورت باعث افزایش مقاومت ضربه‌ای می‌شود؟ زنجاب کردن به دو طریق باعث افزایش چسبندگی ملات و آجر و افزایش استحکام آن‌ها می‌شود:

  1. با زنجاب کردن آجر دیگر خشک نیست که آب موجود در ملات را به خود جذب کند و با خشک شدن سریع ملات مانع خاصیت چسبندگی آن شود.
  2. آبی که در ملات سیمانی و آجر وجود دارد، طی واکنش شیمیایی هیدراتاسیون، باعث یکپارچه شدن بافت دیوار خواهد شد.

جمع بندی

آجر از مصالح ساختمانی است که از زمان‌های بسیار قدیم در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده بوده است. امروزه از آجرها برای دیوار چینی، اجرای نما، و غیره استفاده می‌کنند. از روش‌هایی که در قدیم برای افزایش استحکام آجرها استفاده می‌کردند، زنجاب کردن آجر بوده است.

در زنجاب کردن آجر نسوز را پیش از دیوار چینی به طور کامل در آب قرار می‌دهند تا آجر آب را به خود جذب کرده و سیراب شود. این کار باعث می‌شود که آجرها آب موجود در ملات سیمانی را به خود جذب نکنند و چسبندگی و استحکام آن را کاهش ندهند.

شما می‌توانید برای اطلاع از و خرید آجر به صورت آنلاین به وبسایت سیوان لند مراجعه کرده و سفارش خود را ثبت کنید.

به این نوشته امتیاز دهید !

 

خروج از نسخه موبایل