نکات مهم در طراحی نما ساختمان
در دنیای مدرن امروز طراحی نمای خاص و منحصر به فرد یکی از اولویت های بسیاری از کارفرمایان است . بسیاری از ما فکر می کنیم لزوم داشتن یک نمای صرفا زیبا کافیست اما لازم است در کنار یک طراحی زیبا به ۱۰ فاکتور مهم دیگر نیز توجه داشته باشیم . با در معرفی ۱۰ نکته مهم در طراحی نمای ساختمان همراه باشید .
۱– طراحی بر اساس سطح مالی کارفرما
سطح مالی کارفرما یکی از مهمترین موضوعاتی است که یک مهندس معمار قبل از طراحی می بایست به آن توجه کند . فرض کنید شما زیبا ترین و اصولی ترین نمای ساختمان را بدون در نظر گرفتن بودجه کارفرما برای اجرا طراحی کرده اید ! آیا پروژه شما با توان مالی کارفرما رنگ و بوی اجرایی می گیرد ؟! قطعا پاسخ به این سوال منفی است .
۲– طراحی نمای ساختمان بر اساس اقلیم منطقه
ایران یکی از کشور هایی است که به تنوع اقلیم معروف است . قبل از طراحی نما ، به اقلیم منطقه ، توجه ای خاص داشته باشید . نمایی که در شمال کشور با اقلیم معتدل و مرطوب طراحی می شود با نمای ساختمانی که در منطقه گرم و خشک ساخته می شود می بایست متفاوت باشد . در مناطق شمالی کشور استفاده از پنجره های بزرگ و سرتاسری ، جهت نورگیری و سیرکولاسیون هوا پیشنهاد می شود اما در مناطق سردسیر کشور استفاده از نماهای شیشه ای و پنجره های بزرگ سرتاسری به خصوص در جهت های بادگیر پیشنهاد نمی شود .
۳– طراحی نما با توجه به بافت منطقه
یکی از زشتی هایی که در معماری بسیاری از شهر های ایران شاهد هستیم بحث عدم توجه به بافت منطقه در طراحی نمای ساختمان هاست . در بسیاری از موارد شاهد همسایگی یک ساختمان آجری در کنار یک ساختمان سنگی و … هستیم که هیچ گونه همگونی با یک دیگر ندارند . یکی از شهرهای موفق در زمینه توجه به بافت منطقه در ایران شهر کاشان است که از بیشتر در طراحی نمای ساختمان استفاده می کنند .
۴– استفاده از یک سبک معماری مشخص
متاسفانه بسیاری از نماهای ساخته شده در کشور دارای سبک مشخصی نیستند !!! که این موضوع ناشی از بی توجهی مالکان و سازندگان است . طراحی نمای ساختمان یک امر کاملا تخصصی و حرفه ایست و بجز یک مهندس معمار باتجربه و اهل فن ، کسی دیگر صلاحیت طراحی نمای ساختمان را ندارد . در بسیاری از موارد شاهد آن هستیم که یک کارفرما یا سازنده نمایی را از ساختمانی دیگر بدون توجه به شرایط معماری آن ساختمان کپی می کند که این امر باعث ایجاد مشکلات بسیاری نیز می شود . طراحی خود را حتما به متخصصین با صلاحیت در این امر بسپارید . وب سایت خانه طرح نیز با داشتن مهندسین ارشد معماری در بحث طراحی نما همراه شما خواهند بود .
۵– استفاده از مصالح بوم آور
اگر در شهر و یا استانی هستید که متریال سنگ مشکی به سادگی یافت می شود ، طراحی نمای خود را بر اساس متریال سنگ طراحی کنید . برای مثال در شهر های استان مرکزی از قبیل خمین و محلات و استان هایی چون اصفهان و لرستان ، استفاده از پیشنهاد می شود . در شهرهای کویری نیز استفاده از متریال آجر به سبک و پیشنهاد می شود ..
۶– توجه به نورپردازی در شب
به طور کلی طراحی نورپردازی در شب برای ساختمان های تجاری و خدماتی به مراتب از اهمیت بالاتری به نسبت نمای ساختمان های مسکونی دارد . مثلا در طراحی بحث توجه به نورپردازی از اهمیت بالاتری به نسبت یک آپارتمان مسکونی دارد ، چرا که بحث ارائه خدمات در تمام ساعت برای یک هتل وجود دارد . یکی از نکات مهم در نورپردازی عدم استفاده از نورپردازی های غیر متعارف است . طراحی نوپردازی نباید موجب خیرگی چشم و حواس پرتی عابرین شود .
۷– طراحی نما با توجه به کاربری ساختمان
قبل از طراحی نمای ساختمان حتما از کاربری ساختمان اطلاع پیدا کنید . اینکه ساختمان تجاری ، اداری و یا مسکونی است ؟ اگر کاربری مسکونی است ، ریز فضاهای مختلف در چه چیدمانی طراحی شده اند ؟ به طور کلی نمای ساختمان به نحوی طراحی شود که با یک نگاه ، کاربری آن ساختمان حدس زده شود . هنگامی که کاربری را در طراحی در نظر بگیرید قطعا استفاده از متریال نیز دست خوش تغییر پیدا می کند .
۸– عملکرد گرایی در طراحی نمای ساختمان
بسیاری از ساختمان ها را دیده ایم که صرفا در جهت زیباسازی نما از حجم هایی استفاده می کنند که موجب پرتی در فضای داخلی می شوند . از جمله افرادی که فکر می کنند با ایجاد یک قوس در بدنه نما دست به کار بزرگی زده اند !!! در طراحی نما سعی نمایید که بحث فرم و عمکرد را فدای یک دیگر نکرده و در تلفیق مثبت از یک دیگر استفاده نمایید .
۹– توجه به درون گرایی و برونگرایی
معماری ایران در مجموع یک معماری درونگرا طبق نظر استاد پیرنیا طبقه بندی شده است . در بحث ، موضوع توجه به حریم شخصی و درونگرایی را در نظر بگیرید و از ایجاد نماهای برونگرا که حریم شخصی افراد در منزل را به خطر می اندازد پرهیز کنید .
۱۰– استفاده از مصالح با کیفیت و پایدار
نمای یک ساختمان پوسته بصری یک ساختمان است . به عنوان یک مهندس معمار ، بسیاری از ساختمان ها را دیده ام که اسکلت قابل قبول و خوبی داشته اند اما در اجرای نما از مصالح درجه ۳ و پایین تر ، فقط به خاطر کم کردن هزینه استفاده کرده اند . این ساختمان ها در آینده در بحث فروش نیز دچار مشکلات عدیده ای شده اند . چراکه بسیاری از خریداران کیفیت یک ساختمان را بر اساس پوسته آن ساختمان می سنجند و عدم استفاده از مصالح مرغوب در نما را نشانه بی کیفیتی کل ساختمان می دانند . پیشنهاد ما استفاده از مصالح با کیفیت در طراحی نمای ساختمان و اجرای صحیح آن است .
سلام ، از نمای skk هم مطلب بگذارید
در خصوص نحوه زیر سازی انواع نما با توجه به متریال دیوار مطلب بگذارید
تشکر از شما
سلام مطالبتون جالبه ممنون ولی نمای سنگ کم است بیشتر بزارید تا استفاده کنیم باتشکر
وقتی اولین بار یک شخص غریبه را میبینید یا از ظاهر و آراستگی فرد خوشتان می آید و انرژی مثبتی می گیرید و یا ممکن است برعکس باشد. شاید نمای یک ساختمان هم مانند ظاهر یک فرد در دیدار اول باشد، ممکن است نمایی جذاب و زیبای آن شما را به خود جذب کند و یا شاید شلوغی و طراحی نامنظم نما، نظر شما را تغییر دهد. اصول طراحی نما به طراحان و معماران کمک می کند تا یک ساختمان زیبا و هماهنگ با بستر فرهنگی منطقه طراحی کنند. در این مطلب با همراه هستیم تا راجع به اصول طراحی نما صحبت کنیم.
طراحی نما چیست؟
طراحان و معماران از همان قدم های اولیه ساختمان، طرح نما را در نظر می گیرند تا تمهیدات لازم برای اجرای آن از همان ابتدا در نظر گرفته شود. طراحی نما بر اساس شرایط محیطی و سلیقه کارفرما و همچنین قوانین شهرداری صورت می گیرد. نمی توان هر نوع نمایی که دوست دارید را اجرایی کنید، و اجرای انواع نما باید توجیه اصولی و همینطور اقتصادی داشته باشد. در ادامه اصول طراحی نما را بیان کرده ایم.
طراحی نما در منطقه 14 تهران و به عنوان طرح برتر انتخاب شده است
نقشینه تندیس آمود (طراحی نظارت اجرا)
طراحی پلان معماری مسکونی مدرن
نقشینه تندیس آمود (طراحی نظارت اجرا)
نقشینه تندیس آمود (طراحی نظارت اجرا)
اصول طراحی نما در معماری، مواردی که نباید فراموش کنید!
معماران برای طراحی نما، در ابتدا همه نیازها و شرایط را در نظر میگیرند و سپس بر اساس آنها بهترین نوع نما را طراحی می کنند. برخی از اصول اولیه طراحی نما عبارتند از:
- توجه به شرایط اقلیمی: دقت کنید که بنا کجا ساخته شده است و شرایط آب و هوایی چگونه است؟ برخی از متریال و یا فرمها برای هر نوع آب و هوایی مناسب نیستند. به طور مثال بهتر است برای شهری که بارندگی زیادی دارد از چوب استفاده نکنید.
- متریال و مصالح: مصالحی که در یک منطقه در دسترستر هستند اجرای نمای ساختمان را راحت تر می کند. متریالی که قرار است از شهری دیگر حمل شود و به محل ساختمان آورده شود هزینه ی حمل و نقل را به هزینه اجزای نما اضافه می کند. همچنین شرایط آب و هوایی در انتخاب متریال تاثیرگذار است.
- اصول و ضوابط طراحی نما: نمیتوان از هر نوع مصالح و فرمی برای طراحی نما استفاده شود. معماران و طراحان با توجه به قوانین شهرداری به طراحی نما میپردازند. به طور مثال طراحی نمای رومی با جزئیات برجسته در برخی از شهرها ممنوع اعلام شده است.
- سلیقه کارفرما: نمای ساختمان باید مورد تایید کارفرما باشد، در نتیجه طراحان در انتخاب طرح نمای ساختمان باید سلیقه کارفرما را مد نظر قرار میدهند.
- سبک طراحی نما: یکی دیگر از اصول نمای ساختمان؛ انتخاب سبک طراحی مناسب با کاربری و منطقه ساختمان است. نمای ساختمان میتواند در انواع؛ مدرن، کلاسیک، سنتی، مینیمال و.. طراحی شود.
- هزینه طراحی نما: اگر بودجه مورد نظر برای طراحی نمای ساختمان مشخص باشد، طراح می داند که از چه متریالی استفاده کند. اگر هم مشکلی از نظر بودجه وجود نداشته باشد؛ بر اساس اصول طراحی نما بهترین نوع مصالح و سبک را انتخاب می کند.
- قابلیت اجرای نما: در طراحی نمای ساختمان علاوه بر رعایت اصول طراحی باید به قابل اجرا بودن و جزئیات اجرایی هم توجه شود. مقدار وزنی که نما دارد، نوع اتصالات نما به ساختمان و روش اجرای نما باید در حین طراحی نما باید مورد توجه قرار بگیرد.
- نورپردازی نما: همانطور که زیبایی نما در طی روز اهمیت دارد، نورپردازی در طی شب هم مهم است. با نورپردازی درست نمای ساختمان علاوه بر روشن شدن بنا، ساختمان شاخص تر و زیباتر می شود.
طراحی نمای مدرن
طراحی نمای ساختمان پنجره دار
طراحی نمای ساختمان خاص
6 مورد از اصول طراحی نمای ساختمان
علاوه بر اصولی که در بخش قبلی بیان کردیم و باید با توجه به شرایط اختصاصی هر ساختمان، رعایت شود. برخی از اصول کلی طراحی نما عبارتند از:
1.تقارن:
تقارن یکی از راه های برقراری توازن در هر نوع طراحی است. در طراحی نمای ساختمان هم لازم نیست همیشه طرح نما متقارن باشد. ولی وجود توازن ضروری است. هرچند در برخی از نماهای ساختمان مانند طراحی نمای کلاسیک و یا رومی نیاز به وجود تقارن ضروری است.
2.رنگ و بافت:
یکی دیگر از اصول طراحی نما، توجه به انتخاب رنگ است. شما نمی توانید هر نوع رنگی را برای طراحی نما در نظر بگیرید زیرا با توجه به مصالح به کار رفته رنگ نما میتواند متفاوت باشد. ممکن است مصالحی که در نمای ساختمان به کار می روند تعدادی رنگ مشخص داشته باشند. همچنین توجه به ساختمان های اطراف بنا برای انتخاب رنگ اهمیت دارد. همچنین با استفاده از مصالح مختلف می توان بافت های متنوعی را بر روی نمای ساختمان ایجاد کرد.
3.پیوستگی و انسجام:
وقتی به یک ساختمان نگاه می کنیم باید در کلیت آن پیوستگی را ببینیم. پیوستگی هم از طریق فرم و شکل نما و هم در شکل و بافت باید دیده شود. وجود پیوستگی بین طبقات مختلف و هم در یک طبقه بین بخش های مختلف نما ضروری است.
4.ریتم:
اغلب وجود ریتم را برای موسیقی استفاده می کنیم، در صورتی که یکی از اصولی که در معماری بخش های مختلف فضا باید به آن توجه شود ریتم است. اجزای نمای ساختمان باید برای در کنار هم قرار گرفتن از یک ریتم پیروی کنند.
5.عنصر شاخص:
شاید در طراحی نمای برخی از ساختمان ها نیاز به یک بخش برجسته وجود داشته باشد. برجسته کردن یک بخش باعث جلب توجه آن نسبت به قسمت های دیگر می شود.
6.سادگی:
یکی از اصول طراحی نما رعایت سادگی است. سادگی یکی از ویژگی هایی است که باید در عین حال که به همه اصول دیگر می پردازید، موضوع سادگی را هم در نظر بگیرید. سادگی بخشی از زیبایی نما را ایجاد می کند. استفاده از متریال یکدست و رعایت تنوع و همچنین شکل و فرم متناسب با ساختمان، به ایجاد سادگی کمک می کند.
طراحی پلان معماری مسکونی مدرن
نقشینه تندیس آمود (طراحی نظارت اجرا)
اصول طراحی نمای کلاسیک
اصول طراحی نمای کلاسیک
نمای رومی و کلاسیک یکی از انواع نمای ساختمان است که کارفرماهای زیادی آن را انتخاب می کنند. شاید مهمترین بخش از اصول طراحی نمای رومی و کلاسیک؛ طراحی و اجرای صحیح جزئیات باشد. برخی از اصول طراحی نمای رومی شامل؛ انتخاب متریال مناسب مانند سنگ برای نمای کلاسیک، استفاده از ستون ها و جزئیات طراحی، ایجاد برجستگی های نما، طراحی دور پنجره ها و در ورودی است. یکی از موارد مهم در طراحی نمای کلاسیک توجه به قوانین طراحی نمای شهرداری است، چرا که اجرای برخی از انواع نمای رومی در شهرها ممنوع و یا دارای ضوابط خاصی است.
طراحی پلان معماری مسکونی مدرن
نقشینه تندیس آمود (طراحی نظارت اجرا)
اصول طراحی نمای مدرن
اصول طراحی نمای مدرن
نمای مدرن برای انواع ساختمان های مسکونی، اداری و یا تجاری قابل اجرا است. مصالح به کار رفته در طراحی نما بر مدرن بودن آن تاثیر زیادی دارد. با ترکیب متریال های مختلف هم میتوان انواع مختلف نمای مدرن را طراحی کرد. برخی از اصول طراحی نمای مدرن شامل: انتخاب متریال مناسب، کاهش جزئیات و پیچیدگی طرح های نما، استفاده از شکل و فرم های هندسی است.
طراحی نما نئوکلاسیک
اصول طراحی نما نئوکلاسیک
برای طراحی نمای ساختمان نئوکلاسیک، باید با سبک نئوکلاسیک و جزئیات طراحی آن آشنا باشید. در سبک نئوکلاسیک از سمبل های شاخص دوران کلاسیک استفاده شده ولی جزئیات کمتری در آن به کار رفته. در واقع نمای نئوکلاسیک به پرکاری و شلوغی سبک کلاسیک نیست. ولی در مقایسه با سبک مدرن کمی شلوغ تر به نطر می رسد.
طراحی نمای ساختمان
قیمت طراحی نمای ساختمان
میزان هزینه لازم برای اجرای نمای ساختمان؛ یکی از موارد مهم در اصول طراحی نمای ساختمان است. موارد مختلفی بر روی قیمت نمای ساختمان تاثیرگذار است. عواملی مانند؛ روش اجرای نمای ساختمان، سبک طراحی نما، متریال به کار رفته در نمای ساختمان، مساحت نمای ساختمان و زمان بر بودن اجرای نما بر قیمت طراحی و اجرای نمای ساختمان موثر است. برای طراحی نما و ارائه آن به کارفرما از نرم افزارهای مختلفی می توان استفاده کرد که برخی از افراد علاوه بر طرح سه بعدی، از انیمیشن برای ارائه کار استفاده می کنند در نتیجه این موارد هم بر روی قیمت طراحی تاثیر می گذارد.
کلام آخر:
در طراحی هر نوع نمایی رعایت اصول مربوط به آن باعث زیباتر شدن و استحکام بالای آن خواهد شد. اغلب اصول طراحی نما را در این مطلب بیان کردیم. برای طراحی و اجرای اصولی نمای ساختمان، آن را به افراد متخصص در این زمینه بسپارید. گروه طراحی و معماری نقشینه تندیس آمود در زمینه طراحی انواع ساختمان و نمای ساختمان فعالیت می کند. برای دیدن نمونه کارهای بیشتر از این گروه به سر بزنید و با کارشناسان در ارتباط باشید.
مطالب پیشنهادی: