توجه به حوزه فناوری باعث رشد کشورها می شود

یک کارشناس معتقد است توجه به حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات از سوی دولت ها باعث رشد یک کشور می شود و یکی از شاخص های توسعه یافتگی در دنیا بین کشورها بحث بهره گیری از فرصت های فضای مجازی و مباحث مربوط به حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است.
کیوان نقره کار- کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات- در گفت و گو با ایواره با اشاره به روز جهانی ارتباطات در پاسخ به این سوال که فناوری های نوین ارتباطی چگونه به رشد کسب و کارها و بهبود بهره وری اقتصادی کمک می کند؟ اظهار کرد: سالهاست که به واسطه وجود فناوری در حوزه های اقتصادی ما شاهد رشد اقتصاد از منظر خرد و کلان هستیم. اگر توجه کنیم در اولین نسل اقتصادی بشر که به نوعی بحث عصر کشاورزی بود هر چقدر که فناوری و ابزارها به این عصر اضافه شدند نشان داد که چقدر می تواند در بازدهی بهبود و عملکرد عرصه کشاورزی که به نوعی خوراک انسان بود کمک کند.
وی افزود: همین باعث شد که با توسعه فناوری کم کم کارخانه ها و کارگاه ها شکل بگیرند و روش های اقتصادی دیگری هم برای انسان به وجود آمد تا نسل سوم که به اینترنت و فناوری های دیجیتال و درحال حاضر هوش مصنوعی کشیده شد و تحولاتش را در تمامی عرصه ها نه فقط عرصه های اقتصادی بلکه عرصه های اجتماعی و سیاسی تا سلامت و آموزش شاهد هستیم.
وی افزود: بنابراین نکته مهم این است که فناوری همواره و در هر زمان همراه با انسان به شکلی و به نحوی وجود داشته اما موضوع مهم این است که چگونه دولت ها از فناوری به نفع اقتصاد خودشان استفاده کردند.
این کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه روشی که گفته شد استفاده از فناوری برای تسهیل کسب و کار بود اما خود فناوری هم به نوعی درآمدزایی می کند ادامه داد: اما برای پاسخ به این سوال که چگونه فناوری به صورت مستقیم و غیر مستقیم توانسته اند فضای اقتصادی کشور را رشد دهند باید گفت این موضوع به دولت ها بازمی گردد. اینکه دولت ها چگونه تسهیل گری فناوری در کشوری انجام دهند و مورد استفاده قرار بگیرد بخشی از آن وظیفه دولت ها است؛ البته باید لایه پایین تر یعنی بخش خصوصی هم توجه شود.
به گفته او لایه بعدی افراد صاحب تکنیک تکنولوژی و صاحب فن هستند اینکه چقدر متناسب نیاز بازار اقدام به تولید محصول سخت افزاری و نرم افزار می کنند و چقدر آنها خود را تأثیرگذار می دانند.
نقره کار با بیان اینکه نکته مهم این است که باید بازاریابی های بین المللی بر اساس چارچوب ها و استانداردهای هر کشور ایجاد شود تصریح کرد: گاهی اوقات ما فکر می کنیم صرفاً فقط یک سایت سه زبانه می تواند بازارسازی برای ما ایجاد کند اما اینگونه نیست و باید روش های بازاریابی انعقاد قراردادها و چه بسا نیروی انسانی متخصص و آشنا با آن بازارها بحث مجوزها همه این موارد را بدانیم تا بتوانیم از فناوری به عنوان زیرساخت توسعه ساز در بازار بین المللی است استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: در ایران ما نتوانسته ایم به آنچه که لایقش هستیم در تلفیق حوزه فناوری اطلاعات و اقتصاد چه در بازارهای داخلی و خارجی برسیم. مسلماً در بازارهای بین المللی عقب تر هستیم و چند دلیل هم دارد. یکی این است که به هر حال ما خودمان عمدتاً مصرف کننده فناوری هستیم تا تولید کننده فناوری که البته عیب نیست. در حوزه نرم افزاری ما متخصصان تحصیل کرده ها و فارغ التحصیلانی را داریم که می توانند برنامه بنویسند یا اپلیکیشن و نرم افزار تولیدکنند اما عمدتا این افرادی هم که تولیدکننده نرم افزار هستند شاید خیلی بازار را نشناسند و مناسبات بازار را ندانند و این اولین مانع است.
این کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه دومین مانع این است که شرکت های خصوصی ما هنوز آنطور که باید و شاید به حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در بحث توسعه بازار اعتماد نکردند تصریح کرد: درحال حاضر از فناوری در بحث های حسابداری و بسیاری از موارد استفاده می شود اما اینکه چگونه می توان از نرم افزارهای بین المللی که متناسب این موضوع هستند استفاده کرد از همان فرهنگ بینش و تطابقی که باید محصول با استانداردهای بین المللی داشته باشد ضعیف شده است.
به تاکید او در یک لایه بالاتر دولت است که ما متاسفانه به دلیل تحریم ها شاید خیلی ابزارهای استاندارد و به روزی را از لحاظ سخت افزاری نداریم. همچنین سرعت اینترنت ما سرعت اینترنت بالایی نیست و نمی تواند تناسب را با استانداردهای جهانی داشته باشد همه اینها باعث دست و پاگیر پاگیر شدن دیپلماسی های سیاسی می شود.
نقره کار اظهار کرد: البته یک عامل بزرگ دیگری وجود دارد و آن هم این است که کشور ما بخشی از اقتصادش بر پایه نفت می چرخد بنابراین برنامه ریزی ها بودجه بندی ها و بسیاری از مسائلی که در سطح کلان باید مطرح شود عمدتاً پیرامون نفت است و ما کمتر به توسعه فناوری در تمامی حوزه ها از جمله اقتصاد و اشتغال می پردازیم. اینها عواملی است که نشان می دهد که چقدر ظرفیت داریم اما نتوانسته ایم استفاده کنیم.
وی در پایان گفت: به هر حال توجه به حوزه فناوری اطلاعات ارتباطات از سوی دولت ها باعث رشد یک کشور میشود. یکی از شاخص های توسعه یافتگی در دنیا بین کشورها بحث بهره گیری از فرصت های فضای مجازی و مباحث مربوط به حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است. بپذیریم که خیلی از کشورها شاید منابع ما را ندارند ولی با استفاده از همین فناوری اطلاعات و ارتباطات بسیاری از لحاظ درآمدزایی از لحاظ بهره گیری از فرصت های منابع انسانی از ما جلوتر هستند.
انتهای پیام