ارتباط مصرف الکل با بروز ۳ سرطان / پیشگیری تا ۵۰ درصدی از سرطان ها با غربالگری

ارتباط مصرف الکل با بروز ۳ سرطان / پیشگیری تا ۵۰ درصدی از سرطان ها با غربالگری

مدیرکل مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد سرطان ها با انجام غربالگری و آزمایش مناسب و به موقع قابل پیشگیری هستند گفت: هدف از غربالگری شناسایی افراد دارای شواهد حاکی از سرطان یا پیش سرطان خاص قبل از بروز علائم است.

دکتر جعفر جندقی در گفت وگو با ایواره  در ارتباط با عوامل خطر مرتبط با سرطان اظهار کرد: تغییرات سرطانی نتیجه تعامل بین عوامل ژنتیکی فرد و سه دسته از عوامل خارجی است که این عوامل خارجی شامل «مواد سرطان زای فیزیکی مانند اشعه ماوراء بنفش و یونیزان» «مواد سرطان زای شیمیایی مانند اجزای دود تنباکو الکل آرسنیک و آلاینده های هوا» و «سرطان های بیولوژیکی مانند عفونت های ناشی از برخی ویروس ها باکتری ها و انگل ها» می شود.   

نقش عوامل بیرونی بر بروز برخی سرطان ها

وی ادامه داد: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلاینده های هوا مانند ذرات معلق دی اکسید نیتروژن و بنزن ( نوعی هیدروکربن حلقوی است که سرگروه آروماتیک ها نیز است) می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه و دستگاه های تنفسی را افزایش دهد. همچنین فلزات سنگین و مواد شیمیایی که در صنایع کاربرد دارند مانند آزبست در صنعت ساختمان سازی و خودروسازی هیدروکربن های آروماتیک در صنایع پتروشیمی در ایجاد سرطان ریه خون و مغز استخوان نقش دارند. مواجهه با آفت کش ها نیز با انواعی از سرطان ها مانند کلیه و پروستات مرتبط هستند. همچنین مواجهه بیش از حد با نور خورشید یا استفاده از دستگاه های سولاریوم نیز خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد.  

ارتباط افزایش امید به زندگی و بروز سرطان

جندقی درباره افزایش امید به زندگی و افزایش بروز سرطان ها گفت: بروز سرطان با افزایش سن به طور چشمگیری افزایش می یابد که اغلب به دلیل ارتباط بین افزایش سن با تضعیف مکانیسم ترمیم سلولی است.  

نقش تغذیه در بروز سرطان های گوارشی

مدیرکل مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه عادات زندگی صحیح به طور معمول مورد غفلت قرار می گیرد توضیح داد: مصرف غذاهای پرچرب شور فرآوری شده و کم فیبر با افزایش خطر سرطان های گوارشی همراه هستند و این در حالی است که بسیاری از افراد طی بیش از نیمی از هفته از غذاهای ناسالم تغذیه می کنند.  نتایج برخی تحقیقات بیانگر این است افرادی که رژیم غذایی پرچرب مصرف می کنند در مقایسه با افرادی که از چنین رژیم هایی اجتناب می کنند ۹۸ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و مقعد قرار دارند. در مقابل پیروی از سبک زندگی سالم شامل تغذیه مناسب فعالیت بدنی منظم و پرهیز از رفتارهای پرخطر به کاهش احتمال بروز سرطان کمک می کند.

ارتباط مصرف الکل و سرطان های کبد دهان و مری

وی درباره تاثیر دخانیات و نوشیدنی های الکلی بر افزایش سرطان اظهار کرد: سیگار می تواند احتمال ابتلا به سرطان ریه را بیش از ۱۰ برابر افزایش دهد. همچنین مصرف الکل می تواند احتمال سرطان های دهان کبد و مری را ۴ برابر افزایش دهد.

۵ تا ۱۰ درصد سرطان ها به دلیل جهش های ژنتیکی

جندقی با بیان اینکه عوامل ارثی و ژنتیکی نقش مهمی در بروز سرطان ها ایفا می کنند توضیح داد: به طور کلی حدود ۵ تا ۱۰ درصد از موارد سرطان ها به دلیل جهش های ژنتیکی ارثی یا خانوادگی رخ می دهند. این جهش ها می توانند در ژن های سرکوب کننده تومور یا ژن های ترمیم DNA باشند که در صورت اختلال منجر به رشد غیرطبیعی سلول ها و در نهایت سرطان می شوند. افرادی که حامل جهش های بیماری زا در این ژن ها هستند نسبت به افراد فاقد این جهش خطر ابتلای ۵ تا ۱۰ برابری دارند. تشخیص سرطان های ارثی از انواع تک گیر به شناسایی بهتر روند بیماری و چگونگی مقابله و پیشگیری آن کمک می کند. در این راستا مشاوره ژنتیک و انجام آزمایش های مرتبط می توانند به شناسایی افراد در معرض خطر کمک کنند و زمینه اقدامات پیشگیرانه یا درمانی مناسب را فراهم کنند.  

پیشگیری ۳۰ تا ۵۰ درصدی سرطان ها با غربالگری

مدیرکل مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت درباره مزایای تشخیص زودهنگام سرطان ها گفت: بار سرطان می تواند از طریق تشخیص زودهنگام سرطان و درمان و مراقبت از بیماران مبتلا به سرطان کاهش یابد. بسیاری از سرطان ها در صورت تشخیص زودهنگام و درمان مناسب شانس درمانی بالایی دارند. حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد سرطان ها با انجام غربالگری و آزمایش مناسب قابل پیشگیری هستند. در ارتباط با سرطان روده بزرگ انجام آزمایش خون مخفی در مدفوع و کولونوسکوپی می تواند خطر مرگ ناشی از این سرطان را تا ۷۰ درصد کاهش دهد.  

نقش ماموگرافی در شناسایی سرطان پستان زنان بالای ۵۰ سال

وی با بیان اینکه سرطان پستان از سرطان های شایع در میان زنان است تصریح کرد: ماموگرافی به عنوان یک روش غربالگری رایج می تواند نرخ مرگ ومیر ناشی از سرطان پستان به ویژه در زنان بالای ۵۰ سال را ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش دهد. آزمایش پاپ اسمیر می تواند به طور چشمگیری خطر پیشرفت به مراحل پیشرفته سرطان را کاهش دهند و ۸۰ درصد در پیشگیری و کاهش مرگ ومیر سرطان دهانه رحم موثر باشد.  

جندقی درباره غربالگری با سی تی اسکن نیز گفت: غربالگری با سی تی اسکن در افراد پرخطر مانند افراد سیگاری می تواند مرگ و میر ناشی از سرطان ریه را تا ۲۰ درصد کاهش دهد. غربالگری و تشخیص زودهنگام شانس درمان بیماری را افزایش می دهد؛ در مراحل اولیه بسیاری از سرطان ها با درمان های کم تهاجمی تر و اثربخش تر قابل کنترل هستند. بازهم تاکید می کنم غربالگری و تشخیص زودهنگام هزینه های درمانی را کاهش می دهد و این در  حالی است که درمان سرطان در مراحل پیشرفته نیازمند روش های پیچیده و پرهزینه است.

مدیرکل مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه تشخیص زودهنگام شامل سه جز «آگاهی از علائم انواع مختلف سرطان و اهمیت مشاوره پزشکی در هنگام مشاهده یافته های غیرطبیعی» «دسترسی به خدمات ارزیابی بالینی و تشخیصی» و «ارجاع به موقع به خدمات درمانی» می شود گفت: تشخیص زودهنگام سرطان های علامت دار به همه شرایط و اکثر سرطان ها مرتبط است. برنامه ها باید به نحوی طراحی شود که تاخیر و موانع تشخیص درمان و مراقبت های حمایتی را کاهش دهند.  

وی درباره اهداف غربالگری سرطان ها توضیح داد: هدف از غربالگری شناسایی افراد دارای شواهد حاکی از سرطان یا پیش سرطان خاص قبل از بروز علائم است. هنگامی که ناهنجاری ها در طول غربالگری شناسایی می شوند آزمایش های بیشتری برای تشخیص قطعی باید انجام شود. همچنین در صورت اثبات وجود سرطان بیمار باید برای درمان ارجاع داده شود.  

جندقی گفت: علاوه بر درمان بیماران مراقبت تسکینی درمانی برای تسکین علائم و رنج ناشی از سرطان و بهبود کیفیت زندگی بیماران و خانواده های آنها بسیار مهم است. مراقبت تسکینی می تواند به افراد کمک کند تا راحت تر زندگی کنند. رهایی از مشکلات جسمی بازگرداندن سلامت روانی اجتماعی و معنوی از طریق مراقبت های تسکینی برای بیش از ۹۰ درصد بیماران مبتلا به مراحل پیشرفته سرطان امکان پذیر است. استراتژی های موثر بهداشت عمومی شامل مراقبت های جامعه و خانه محور برای تسکین درد و مراقبت های تسکینی بیماران و خانواده های آنها ضروری است.  

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا