دیوارنگارههای میادین تهران به چه نقش درآمدند؟
در حال حاضر سه دیوارنگاره عظیم در میادین تهران از مهمترین و در عین حال بحثبرانگیز المان های شهریاند و البته به تازگی میدان فلسطین هم به آن اضافه شده است.
به گزارش ایواره، دیوارنگارهها، آن دسته که توسط مدیریت شهری خلق میشوند و در تقابل با دسته دیگر یعنی گرافیتی قرار میگیرند، در تمامی کشورهای دنیا معمولا بیانکننده مبانی فرهنگی و هویتی استاندارد حاکمیتی هستند. بدان معنا که دولتها با هدف انتقال پیام مد نظر خود به مخاطب، از دیوار به عنوان رسانه استفاده کرده و در قالبی هنری و اغلب به صورت مستقیم، پیام مد نظر را منتشر میکنند.
در شهرهای بزرگ ایران هم دیوارنگارههایی داریم که در مناسبهای خاص، نقشهای متفاوتی به خود میگیرند و بعضا واکنشهای متفاوتی را در بین اقشار مختلف جامعه متوجه خود میکنند.
در شهر بزرگ تهران چند نمونه اصلی دیوارنگاره داریم که در بین آنها می توان به میدانهای انقلاب، فلسطین، ولیعصر و جهاد اشاره کرد.
از جمله پرحاشیهترین دیوارنگارههای اخیر پایتخت، دیوارنگاره میدان ولیعصر است که گهگاهی با آنچه بر روی آن نقش میبندد به روی صدر اخبار میآید و گاه جنجالآفرینی میکند.
به هر حال وقتی که سازمانهای مربوطه قصد جانمایی طرحهای مناسبتی را بر روی دیوارنگارهها دارند، شاید بهتر باشد همچون دیگر المان های شهری از نقاشیهای دیواری گرفته تا مجسمههای شهری، این کارها را به متخصصان امر با نگاه های مختلف واگذار کنند تا با تضارب آرا، انتقاد کمتری مواجه کارشان شود و سلیقههای گوناگونی را پوشش دهند. همچنان که محمد امجد (مدیر خانه طراحان انقلاب اسلامی) پیشتر به ایواره گفته است، خانه طراحان انقلاب اسلامی معطوف به همه طراحان است و از همه ظرفیتهای جامعه طراحان استقبال میکند.
به هر جهت سه دیوارنگاره میدان فلسطین، میدان ولیعصر و میدان جهاد که عمدتا با فرا رسیدن ایام خاص بهروز میشوند و چهرهای نو به خود میگیرند، در هفتههای اخیر با همزمانی سال نو و ماه مبارک رمضان، رنگ و بویی متناسب با این ایام به خود گرفته و با چاشنی مناسبت مهمی مانند روز «قدس» هم آمیخته شدهاند.
میدان ولیعصر
نخستین دیوارنگارهای که به موضوع ماه رمضان مزین شد، دیوارنگاره میدان ولیعصر بود که پیش از آغاز سال نو و در آستانه فرا رسیدن ایام ماه رمضان، با عنوان «عیده و ضیافتش» جانمایی شد.
این دیوارنگاره با همراهی علی خلج، طراحی گرافیک مجتبی رسولی و طراحی نوشتار امیرحسین ربانی تهیه شده است.
در توضیح دیوارنگاره «عیده و ضیافتش» که توسط خانه طراحان انقلاب اسلامی تولید شده، آمده است: «پروردگارا، در این روزهای پایانی سال، به خواب عزیزانمان آرامش، به بیداریشان آسایش، به زندگیشان عافیت به عشقشان ثبات، به مهرشان وفا، به عمرشان عزت به رزقشان برکت و به وجودشان صحت عطا بفرما، آمین.»
میدان جهاد
در ادامه بامداد پنجشنبه، ۱۷ فروردین جدیدترین دیوارنگاره میدان جهاد با عنوان «افطارمان در قدس» رونمایی شد.
در این دیوارنگاره که محصول خانه طراحان انقلاب اسلامی است، شعار «سنفطر فی القدس؛ افطارمان در قدس» نوشته شده است.
در توضیح دیوارنگاره «افطارمان در قدس» آمده است: «برای مسجد الاقصایمان قفسی ساختهاند به سستی تار عنکبوت، قفسی که در همین روزها، تار و پود نداشتهاش به هم میریزد.»
عوامل اجرایی این دیوارنگاره عبارتند از: طراح گرافیک: علیرضا باقری، طراح نوشتار: امیرحسین ربانی و طراح نشان نوشتار: سیدعلیرضا جعفری.
میدان فلسطین
حال در جدیدترین اقدام و در آستانه روز «قدس»، از دیوارنگاره میدان فلسطین تهران با شعار «در قدس افطار خواهیم کرد» رونمایی شده است.
گفته شده است که دیوارنگاره میدان فلسطین تهران که محصول سازمان تبلیغات اسلامی است، قرار است به صورت تخصصی با طرحهایی در موضوع فلسطین فعالیت کند.
انتهای پیام