دنیای ۲۰۲۵ چگونه خواهد بود؟

دنیای ۲۰۲۵ چگونه خواهد بود؟

سال ۲۰۲۴ میلادی در حالی تمام شد که جهان یک سال تمام نسل کشی در غزه را تماشا کرد رژیم صهیونیستی دامنه جنایاتش را گسترش داد و ضمن نابودی بخش قابل توجهی از غزه و به شهادت رساندن بیش از ۵۰ هزار نفر در غزه وارد جنگ با لبنان شد و به سوریه و یمن نیز حمله کرد.

به گزارش ایواره روزنامه «فرهیختگان» در گزارشی پرونده های باز بین المللی در سال جدید میلادی را بررسی کرده و نوشته است:

سال ۲۰۲۴ میلادی در حالی تمام شد که جهان یک سال تمام نسل کشی در غزه را تماشا کرد رژیم صهیونیستی دامنه جنایاتش را گسترش داد و ضمن نابودی بخش قابل توجهی از غزه و به شهادت رساندن بیش از ۵۰ هزار نفر در غزه وارد جنگ با لبنان شد و به سوریه و یمن نیز حمله کرد. روسیه و اوکراین همچنان مشغول جنگ هستند. در آن سوی دنیا دونالد ترامپ دوباره به قدرت بازگشت تا تن اروپا کانادا و دیگر متحدان آمریکا از هراس شعار «اول آمریکا»ی ترامپ سخت بلرزد. بازگشت ترامپ نه اروپا  و آمریکای شمالی که همه دنیا را تحت تاثیر خود قرار داده است. اینکه او با تصمیمات دیوانه وارش چه بر سر دنیا خواهد آورد معلوم نیست اما تجربه چند سال گذشته نشان می دهد تضعیف هژمون و قدرت گرفتن بازیگران بین المللی آشفتگی را بیش از پیش تقویت خواهد کرد. ۲۰۲۵ احتمالاً سالی آشفته تر از ۲۰۲۴ خواهد بود. شاید در این سال جنگ ها فروکش کنند اما نزاع های اقتصادی و جنگ هایی همچون جنگ تعرفه ها شدت خواهند گرفت. ناملایمات جهان احتمالاً بیشتر از قبل خواهد شد. در این گزارش نیم نگاهی به اتفاقاتی که در سال آینده میلادی خواهد افتاد انداخته ایم.

سوریه
مهم ترین و شوکه کننده ترین خبر واپسین ماه های سال ۲۰۲۴ میلادی سقوط سوریه اسد به دست هیئت تحریرالشام و متحدانش بود. تحولی که به مثابه یک زلزله در دینامیک قدرت در غرب آسیا بود. بازیگران منطقه ای در سال ۲۰۲۵ برای حرکت دادن مهره های خود در این بازی چشم به دمشق دوخته اند و به دنبال تأثیرگذاری بر این انتقال سیاسی در جهت منافع خود هستند. 
ترکیه و اسرائیل که مهم ترین ذی نفعان سقوط سوریه بودند و در سقوط اسد اهداف مشترکی را دنبال می کردند ممکن است در ماه های آینده دچار تضاد منافع شوند. ترکیه با گسترش نفوذ خود در سوریه به ویژه در پی حمایت از هیئت تحریرالشام به دنبال تثبیت جایگاه خود در دمشق است. از سوی دیگر اسرائیل در تلاش است تا از تضعیف سوریه بهره برداری کند و این کشور را ضعیف نگه دارد تا موقعیت خود را در جولان و قنیطره تثبیت کند. 
سوریه در حالی وارد سال ۲۰۲۵ می شود که آینده سیاسی اجتماعی و حتی تمامیت ارضی اش در هاله ای از ابهام قرار دارد. در حالی که جولانی در کاخ ریاست جمهوری دمشق مشغول دید و بازدیدهای سیاسی و دادن اطمینان به مقامات غربی است نیروهای کرد موسوم به قسد تحت حمایت ایالات متحده هنوز سلاح های خود را تسلیم نکرده اند. از سوی دیگر سرکوب گسترده علویان و مسیحیان در برخی شهرهای سوریه و وقوع تجمعات اعتراضی ممکن است به دردسری گسترده برای تحریرالشام تبدیل شود. 

غزه و کرانه باختری
 در سال ۲۰۲۵ ممکن است تحولات بسیار مهمی در سرزمین های اشغالی فلسطین رخ دهد که نه تنها برای فلسطینی ها بلکه برای مصر اردن و دیگر کشورها در منطقه پیامدهای بزرگی به همراه داشته باشد.
تقریباً ۱۵ ماه از جنگ اسرائیل علیه غزه می گذرد که سازمان های عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر آن را نسل کشی توصیف کرده اند و هنوز مشخص نیست که وضعیت در محاصره غزه در سال آینده چگونه پیش خواهد رفت. اگرچه ترامپ به نخست وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو اشاره کرده است که می خواهد جنگ تا زمان آغاز دوره دوم ریاست جمهوری خود در ۲۰ ژانویه (یا حداقل بلافاصله پس از آن) پایان یابد هیچ تضمینی وجود ندارد که آتش بس به این زودی ها برقرار شود.
یکی از نگرانی های جدی این است که دولت دوم ترامپ از اسرائیل در الحاق کرانه باختری و غزه حمایت کند به گونه ای که فلسطینیان در کرانه باختری به طور قومی پاکسازی شده و به اردن مهاجرت کنند یا فلسطینیان در غزه مجبور به جابه جایی به مصر شوند. چنین سناریویی می تواند موجب بروز آشوب های شدید در این دو کشور همسایه شود و سؤالاتی جدی درباره ثبات آن ها مطرح کند.
رشد شتابان شهرک سازی های اسرائیل در کرانه باختری طبق طرح «برنامه قطعی» وزیر دارایی بتسلئل اسموتریچ که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد «دوره های جدیدی از خشونت با گروه های مقاومت فلسطینی را تحریک خواهد کرد احتمالاً باعث ایجاد بحران های اجتماعی یا حتی سیاسی در اردن خواهد شد و اسرائیل را بیشتر از پیش در انزوای جهانی قرار خواهد داد تنها با حمایت ایالات متحده و چند متحد غربی مانند آلمان هلند و انگلیس در دفاع از اشغال غیرقانونی و تعداد فزاینده جنایات جنگی آن از جمله احتمالاً نسل کشی» همراه خواهد بود همان طور که وان وین توضیح داده است.

یمن
 انصارالله همچنان نیرویی قدرتمند در درون «جبهه مقاومت» است که به ادامه حملات مستقیم به اسرائیل و حملات دریایی علیه کشتی هایی که ادعا می شود به اسرائیل مرتبطند می پردازد. با توجه به سقوط دولت سوریه در اوایل این ماه دلایل خوبی وجود دارد که بگوییم انصارالله به طور فزاینده ای برای ایران و مقاومت اهمیت خواهد داشت و نقش برجسته تری در میان ائتلاف بازیگران منطقه ای که در «محور مقاومت» تحت رهبری تهران فعالیت می کنند ایفا خواهد کرد.
در سال ۲۰۲۵ اسرائیل احتمالاً سعی خواهد کرد عملیات های نظامی خود را علیه یمن شدت بخشد. با این حال رویارویی های اسرائیل با انصارالله در یمن همچنان تجربه ای متفاوت از مبارزات تل آویو با حزب الله در لبنان خواهد بود.
با این حال در سال ۲۰۲۵ کارت های زیادی برای یمن روی میز است. یمن ۴۴ برابر لبنان وسعت دارد و از اسرائیل دورتر است انصارالله چندین مزیت دارد. افزون بر این انصارالله حمایت قابل توجهی از سوی مردم یمن برای حملات دریایی خود که از نوامبر ۲۰۲۳ تحت عنوان حمایت از فلسطینی ها در غزه آغاز شد و حملات مستقیم موشکی و پهپادی علیه اسرائیل به دست آورده است.
به نظر می رسد در سال ۲۰۲۵ انصارالله بتواند و بخواهد که علاوه بر حمایت ایران سبد حامیان خود را افزایش دهد. انصارالله این کار را با برقراری مشارکت های قوی تر با روسیه و بازیگران در شاخ آفریقا انجام خواهد داد. ارتباط انصارالله با چین ادامه خواهد یافت.

دونالد ترامپ وارد می شود! 
با ورود ترامپ به کاخ سفید سیاست داخلی ایالات متحده در سال آینده تحت یک دولت جمهوری خواه یکپارچه دستخوش تغییرات قابل توجهی خواهد شد. این تغییرات تقریباً تمام بخش ها را تحت تأثیر قرار می دهد و اولویت های اولیه بر موضوعاتی چون مهاجرت سیاست اقتصادی انرژی و مسائل اجتماعی متمرکز خواهد بود که به طور بنیادین چشم انداز تجاری و حاکمیتی را بازتعریف خواهد کرد. 
انتظار می رود کنگره به پشتوانه دولت ترامپ یک دستورکار جاه طلبانه برای سال ۲۰۲۵ دنبال کند. اولویت های اصلی قانون گذاری احتمالاً شامل تأمین بودجه برای امنیت مرزی لغو سیاست ها و برنامه های دوران بایدن و تمدید قانون کاهش مالیات و مشاغل سال ۲۰۱۷ (TCJA) ترامپ خواهد بود. علاوه بر این اکثریت جمهوری خواه بر تسهیل تأییدیه های کابینه و کارکنان سطح وزارتخانه برای کاخ سفید تمرکز خواهند کرد. اگرچه هنوز برنامه ای برای لغو مقررات دوران بایدن اعلام نشده ممکن است از قانون بازبینی کنگره برای لغو قوانین اخیراً تصویب شده در موضوعاتی چون قانون کاهش تورم (IRA) حفاظت های کارگری و محیط زیستی استفاده کنند. 

سیاست های مهاجرتی انرژی و تجاری ترامپ 
با توجه به وعده های انتخاباتی ترامپ اظهاراتش پس از پیروزی و مشی او در ۴ سال ریاست در کاخ سفید انتظار می رود مهاجرت یکی از تمرکزهای اصلی در ۱۰۰ روز اول ریاست جمهوری ترامپ باشد. از طریق اقدامات اجرایی که از روز اول آغاز خواهد شد دولت جدید احتمالاً کنترل های مرزی را سخت تر برنامه های اخراج را اجرا اقداماتی علیه شهرهای پناهگاه انجام داده و ممنوعیت های سفر را بازگرداند. 
در همین حال سیاست انرژی بر تسریع صدور مجوز برای پروژه های سوخت های فسیلی و مواد معدنی حیاتی تأکید خواهد کرد. دستورکار انرژی شامل ساده سازی صدور مجوز برای تولید داخلی و قطع بودجه های مرتبط با تغییرات اقلیمی از دوران بایدن خواهد بود. همچنین بخش های کلیدی IRA احتمالاً لغو خواهد شد از جمله حذف الزامات خودروهای برقی دوران بایدن و لغو دستورات فدرالی که فعالیت های حفاری و اجاره ای را متوقف کرده اند. 
در نهایت در ۱۰۰ روز اول انتظار می رود ترامپ اقدامات تجاری تهاجمی ای را دنبال کند. در حالی که برخی تعرفه ها احتمالاً فوراً اجرا خواهند شد دولت ممکن است رویکردی مرحله ای اتخاذ کند و بر محصولات منتخب تعرفه های هدفمند اعمال کند در حالی که از تعرفه های گسترده تر به عنوان اهرم در مذاکرات تجاری استفاده خواهد کرد. 

ترودو و بحران تعرفه ها
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا که در دوره ریاست جمهوری بایدن ۴ سال رؤیایی از نظر سیاست های تجاری و تعرفه ای تجربه کرده بود حالا احتمالاً در مواجهه با دولت ترامپ دوباره همان چالش های قبلی را تجربه خواهد کرد. اقتصاد کانادا عمیقاً با همسایه جنوبی خود ادغام شده است و هیچ کشوری به اندازه کانادا در حفظ رابطه تجاری ویژه خود با ایالات متحده نیاز ندارد. 
بزرگ ترین آزمون انتخاباتی سال برای ترودو مذاکره برای معافیت کالاهای کانادایی از تعرفه پیشنهادی ۱۰ درصدی ترامپ بر تمامی واردات خواهد بود. این مذاکرات به عنوان مقدمه ای برای بازبینی رسمی توافقنامه ایالات متحده- مکزیک- کانادا (USMCA) در سال ۲۰۲۶ توافق نامه ای که در دوره اولیه ترامپ مذاکره شده انجام خواهد شد. 
تروردو با عقب ماندن از محافظه کاران مخالف در نظرسنجی های انتخابات کانادا به منظور پیروزی در انتخابات ملی برنامه ریزی شده برای اکتبر ۲۰۲۵ به یک کامبک بی سابقه نیاز خواهد داشت. این نظرسنجی ها رهبران تجاری کانادا را بر آن داشته است تا برای تغییرات چشمگیر سیاست گذاری -این بار در شمال مرز- آماده شوند.

چین بین تحریک اقتصادی و جنگ تجاری
اقتصاد چین و تأثیر تعرفه های احتمالی از سوی دولت ترامپ که به زودی آغاز به کار خواهد کرد موضوعات اصلی سیاست و تجارت چین در سال ۲۰۲۵ خواهند بود. بر اساس بررسی اکونومیک فروم سیاست گذاران در پکن از اواخر سپتامبر و با زمزمه های پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا به سمت تحریک و پویایی اقتصادی بیشتری حرکت کردند. 
تکنوکرات های اقتصادی پکن احتمالاً برخی از گزینه های سیاستی را برای پاسخ به تعرفه های پیش بینی شده ترامپ محفوظ نگه می دارند. در اولین دولت ترامپ پکن عمدتاً به تعرفه های متقابل روی آورد. این بار انتظار می رود پاسخ بیشتر به اقدامات تلافی جویانه نامتقارن متکی باشد. در سال های اخیر تنظیم کنندگان چینی ابزارهای متنوع تری برای اقدامات تلافی جویانه توسعه داده اند از جمله کنترل های صادراتی فهرست «نهادهای غیرقابل اعتماد» و تحقیقات سایبری در مورد شرکت های فناوری خارجی. 
این ابزارها به طور قابل درک نگرانی هایی در میان جامعه تجاری خارجی ایجاد می کنند اما احتمالاً پکن این ابزارها را با احتیاط به کار خواهد گرفت. رهبران چین اما همچنین می خواهند جامعه تجاری خارجی را به عنوان یک متحد سیاسی که می تواند علیه سیاست های دولتی غرب که بر جدایی اقتصادی از چین تأکید دارند حمایت کند. علاوه بر این با توجه به اقتصاد داخلی ضعیف و کاهش سرمایه گذاری مستقیم خارجی چین نمی تواند بیش از این جامعه تجاری خارجی را بیگانه کند. 

جست وجوی رشد منطقه ای در جنوب و جنوب شرق آسیا
اقتصادهای کلیدی جنوب شرق آسیا تلاش خواهند کرد بخشی از سرمایه گذاری مبتنی بر صادرات را که بخشی از تلاش برای کاهش ریسک است جذب کنند اما دولت ها همچنین نگران جنگ تجاری گسترده تر هستند. تمرکز احتمالی واشنگتن بر کشورهای کلیدی شمال شرق آسیا ممکن است به این منطقه فرصتی بدهد تا از فشار انتخاب بین آمریکا و چین اجتناب کند اما این امر ممکن است برای فیلیپین مشکل ساز باشد که به طور فزاینده ای سیاست خارجی خود را به تضمین امنیتی آمریکا گره زده است. 
در اندونزی نظرات در مورد اینکه آیا پرابوو سوبیانتو رئیس جمهور جدید لحن ملی گرایانه خود را تعدیل خواهد کرد یا خیر متفاوت است. در تایلند بازگشت خانواده شیناواترا می تواند به ثبات بهتر منجر شود یا واکنش مخالفان این خانواده را برانگیزد. انتقال رهبری در ویتنام در اواخر سال روشن تر خواهد شد و تو لام دبیرکل حزب کمونیست پیشتاز است در حالی که سیاست فیلیپین شاهد تشدید درگیری های داخلی بین خانواده های مارکوس و دوترته خواهد بود. 
در همین حال هند برای رشد پایدار حدود ۶ درصد آماده است. با این حال کسری بودجه فزاینده تورم بیکاری و کاهش ارزش پول احتمالاً ادامه خواهد داشت. دولت حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) به رهبری نارندرا مودی احتمالاً به دلیل سیاست های ائتلافی قادر به انجام اصلاحات گسترده نخواهد بود و به احتمال زیاد به یارانه های دولتی مشوق های تولید و کاهش تعرفه های گزینشی متکی خواهد بود. 
در سطح سیاسی انتظار می رود هند همچنان با چالش های منطقه ای مواجه شود در حالی که بنگلادش نپال و سریلانکا تحت حکومت احزابی اند که کمتر به هند تمایل دارند. یک توافق مرزی روابط هند و چین را تثبیت کرده پایداری این نزدیکی همچنان نامشخص است. روابط پرتنش با آمریکا احتمالاً تحت دولت ترامپ بهبود خواهد یافت که این امر می تواند بر روابط با چین تأثیر بگذارد. 

بی ثباتی سیاسی در ژاپن و کره جنوبی
با دنبال کردن اخبار کره جنوبی و ژاپن زمزمه های بی ثباتی بزرگ در سال آینده میلادی را خواهیم شنید. سیاست داخلی ژاپن سال ۲۰۲۵ را در تعادل ناپایدار آغاز خواهد کرد پس از آنکه ائتلاف حاکم LDP-Komeito اکثریت خود را در مجلس نمایندگان در انتخابات عمومی اکتبر از دست داد. نخست وزیر شیگرو ایشیبا یک دولت اقلیت را با حمایت غیررسمی از حزب مردم دموکراتیک رهبری خواهد کرد که برای کمک به تصویب بودجه مالی ۲۰۲۵ و سایر قوانین امتیازات سیاسی طلب خواهد کرد. LDP ممکن است قبل از انتخابات مجلس علیا در ماه ژوئیه تلاش کند ایشیبا را جایگزین کند. بر اساس پیش بینی پی بی اس اگر ائتلاف حاکم اکثریت مجلس علیا را از دست بدهد ژاپن ممکن است با انسداد قانون گذاری مشابه دوره های ۲۰۰۹ – ۲۰۰۷ و ۲۰۱۲ – ۲۰۱۰ مواجه شود. با این حال اگر شانس LDP بهبود یابد ممکن است انتخاباتی دوگانه برای بازگرداندن اکثریت در هر دو مجلس برگزار شود. 
در جبهه سیاست خارجی نیز عدم اطمینان وجود خواهد داشت. توکیو از اظهارات اخیر مثبت دونالد ترامپ درباره ژاپن دلگرم شده و به نظر می رسد اتحاد آمریکا و ژاپن از نظر همکاری نظامی قوی تر از همیشه شود. با این حال موانع بالقوه ای در برابر این اتحاد وجود دارد که شامل تأثیر تعرفه های برنامه ریزی شده ترامپ بر خودروسازان ژاپنی و احتمال درخواست های ترامپ برای پرداخت های بالاتر از سوی ژاپن قبل از انقضای توافق فعلی در سال ۲۰۲۷ است. 
در کره جنوبی اعلام حکومت نظامی از سوی «یون سوک یول» در دسامبر باعث آغاز فرایند استیضاح شد که می تواند به انتخابات ریاست جمهوری غیرمنتظره در سال ۲۰۲۵ منجر شود در حالی که قطب بندی عمیق سیاسی همچنان باعث اصطکاک بر سر بودجه و قوانین دیگر خواهد شد. تعرفه های ترامپ صادرکنندگان خودرو قطعات الکترونیکی و سایر کالاهای پیشرفته کره جنوبی را تهدید می کند و تجربه های گذشته نشان می دهد ترامپ ممکن است درخواست افزایش قابل توجهی در پرداخت های کره جنوبی برای حفظ تعهدات امنیتی فعلی آمریکا داشته باشد. کره شمالی همچنان یک نگرانی بزرگ است با روابط نظامی فزاینده با روسیه و پیشرفت های موشکی و فناوری دیگر. تضعیف اتحاد آمریکا و کره جنوبی در سال ۲۰۲۵ ممکن است سئول را به بازنگری در کسب بازدارندگی هسته ای مستقل خود وادار کند.

سال انتخاباتی در آمریکای جنوبی 
سال ۲۰۲۵ مجموعه ای از نتایج انتخاباتی متنوع را در سراسر آمریکای لاتین به همراه خواهد داشت. براساس پیش بینی ها و نظرسنجی ها نیروهای چپ ممکن است در اکوادور بازگردند و قدرت را در دست بگیرند. حزب حاکم راستگرای آرژانتین احتمالاً موقعیت خود را تقویت خواهد کرد درحالی که احساسات ضددولت در شیلی حاکم خواهد بود. 
اکوادور در فوریه/ آوریل انتخابات برگزار خواهد کرد. مسیر رئیس جمهور دانیل نوبوآ برای انتخاب مجدد دشوارتر شده است. براساس گزارش پایگاه خبری تلسور قطعی های مداوم برق باعث افزایش نارضایتی عمومی و اختلالات اقتصادی شده و تلاش ها برای سرکوب جرم و جنایت نیز موفقیت آمیز نبوده است. اگر بحران برق بهبود نیابد جنبش چپگرای رئیس جمهور پیشین رافائل کوره آ ممکن است بازگشتی داشته باشد. 
آرژانتین در ماه اکتبر انتخابات میان دوره ای قانونگذاری برگزار خواهد کرد. حزب پیشرفت آزادی (LLA) به رهبری خاویر میلی به احتمال زیاد بلوک بزرگ تری برای حمایت از برنامه خود به دست خواهد آورد به ویژه اگر رشد اقتصادی درطول سال ۲۰۲۵ بازگردد. بااین حال حکمرانی ممکن است تنها به صورت جزئی بهبود یابد انتخابات میان دوره ای شامل نیمی از مجلس سفلی و تنها یک سوم مجلس سناست. بااین حال خاویر میلی جشن خواهد گرفت اگر بتواند بر راست میانه مستقر غلبه کند و اگر پرونیست های مخالف همچنان تقسیم شده باقی بمانند. 
شیلی در ماه نوامبر و دسامبر انتخابات ریاست جمهوری و قانون گذاری برگزار خواهد کرد. ائتلاف حاکم چپ به رهبری گابریل بوریچ که دوره ای دشوار را پشت سر گذاشته تقریباً با شکست قطعی روبه روست. اولین ماتئی از ائتلاف مخالف راستگرای مرکز (CV) در نظرسنجی ها پیشتاز است اما ممکن است از سوی جناح راست تر خود با چالشی از سوی خوزه آنتونیو کاست از حزب جمهوری خواه مواجه شود. 

آمادگی برای بازگشت ترامپ
دونالد ترامپ در سراسر منطقه آمریکای جنوبی تأثیرگذار خواهد بود حتی اگر آمریکای لاتین اولویت اصلی سیاست خارجی ایالات متحده نباشد. صادرات منطقه ای با تهدید تعرفه های بالاتر و همچنین اثرات جانبی سیاست مالی احتمالاً سهلگیرانه تر ایالات متحده و مسیر کاهش نرخ بهره مواجه خواهند شد. مهم تر از همه فشارهای ناشی از کاهش ارزش ارز به دلیل تقویت دلار آمریکا ممکن است خطرات تورمی در آمریکای لاتین ایجاد کند. سیاست مهاجرتی ایالات متحده نیز ممکن است تأثیرات قابل توجهی داشته باشد به ویژه برای اقتصادهایی که به حواله ها وابسته اند مانند مکزیک و کلمبیا. 
مکزیک بیشتر از همه به ترامپ وابسته است با توجه به عدم تعادل تجاری این کشور با ایالات متحده مرز مشترک دو کشور غالب بودن مکزیکی ها در میان مهاجران و افراد بالقوه ای که ممکن است از ایالات متحده اخراج شوند و اثر سرریز مشکلات امنیتی این کشور. با این حال بسیاری از کشورهای دیگر منطقه با این چالش مواجه خواهند شد که چگونه با دولت جدید در سال ۲۰۲۵ برخورد کنند. آمریکای مرکزی دربرابر هر برنامه اخراج جمعی از ایالات متحده آسیب پذیر است. رویکرد تهاجمی تر به دولت های ضدآمریکایی در ونزوئلا کوبا و نیکاراگوئه نیز محتمل است با احتمال تشدید تحریم ها و اقدامات تجاری. اینکه آیا این اقدامات می تواند تغییرات واقعی سیاسی ایجاد کند یا نه هنوز مشخص نیست. اقتصاد کوبا در وضعیت بحرانی شدید قرار دارد اما دولت ونزوئلا همچنان سرسختانه پابرجاست. در همین حال رهبرانی مانند خاویر میلی در آرژانتین امیدوار خواهند بود که مزایای ملموسی از ارتباط با ترامپ به نمایش بگذارند. در عمل خاویر میلی ممکن است همچنان به تقسیم ژئوپلیتیکی ادامه دهد و با چین تعامل داشته باشد. 

سال بزرگ برای برزیل
بزرگ ترین اقتصاد آمریکای لاتین تحت نظارت جهانی بیشتری قرار خواهد گرفت زیرا از ژانویه ریاست گروه بریکس را برعهده می گیرد و در ماه نوامبر میزبان COP۳۰ خواهد بود. برای دولت لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا هر دو نقش رهبری فرصت های استراتژیکی برای نمایش قدرت و موقعیت سازی برزیل به عنوان یک بازیگر برجسته در شکل دهی به دستور کار جهانی در مسائل اقتصادی ژئوپلیتیکی و زیست محیطی ارائه می دهند. 
موضع برزیل در اجلاس گروه ۲۰ در ریو در نوامبر ۲۰۲۴ بر رویکرد این کشور به امور خارجی در سال ۲۰۲۵ تأثیر می گذارد. در گروه ۲۰ برزیل نقش روشنی به عنوان اجماع ساز ایفا کرد بدون اینکه لزوماً طرف یکی از جناح ها میان جنوب جهانی و کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) را بگیرد. در میان کشورهای بریکس برزیل فعال باقی خواهد ماند اما بر لزوم صلح و محیط زیستی سبزتر تأکید خواهد کرد. 
COP۳۰ نتایج مختلطی از همتایان قبلی خود – COP۲۸ در دبی و COP۲۹ در باکو آذربایجان – به ارث خواهد برد. به عنوان اولین COP که در آمازون برگزار می شود انتظارات بسیار بالاست. برزیل ممکن است مجبور شود با کارشکنی دولت جدید ایالات متحده مقابله کند. اگر به خوبی مدیریت شود سال ۲۰۲۵ می تواند به برزیل کمک کند تا چند پله در اهمیت ژئوپلیتیکی بالا برود. 

لحظه ای سرنوشت ساز برای اوکراین و اروپا
با نزدیک شدن به چهارمین سال جنگ روسیه و اوکراین حال و هوای کی یف غم انگیز است. نیروهای اوکراینی که خسته و کم تعداد شده اند برای مهار پیشروی های سریع روسیه تلاش می کنند. به گزارش رسانه های اوکراینی سیستم انرژی کشور در آستانه فروپاشی قرار دارد و خستگی عمومی از جنگ رو به افزایش است. با کاهش احتمال پیروزی نظامی بر روسیه اوکراینی ها بیش از پیش مایل به حل وفصل مناقشه از طریق روش های دیپلماتیکند. وعده های دولت جدید ترامپ برای میانجی گری در آتش بس میان روسیه و اوکراین امیدهایی را برای پایان خونریزی در سال ۲۰۲۵ ایجاد کرده است. با این وجود میانجی گری و اجرای هرگونه آتش بس پایدار بسیار دشوار خواهد بود. جزئیات هرگونه توافق نه تنها آینده اوکراین را تعیین خواهد کرد بلکه پیامدهایی برای امنیت در سراسر اروپا و اعتماد به ضمانت ها و نهادهای امنیتی غرب در سطح جهانی خواهد داشت. با این حال به نظر نمی رسد آتش بس در اوکراین بهبودی معنادار و پایدار در روابط میان مسکو و غرب به همراه داشته باشد. دولت ولادیمیر پوتین به احتمال زیاد به تلاش های خود برای تضعیف نظم جهانی تحت رهبری غرب و نهادهایی که مسکو آن ها را کهنه و ناعادلانه می داند ادامه خواهد داد. 

انتخابات زودهنگام آلمان
پس از فروپاشی ائتلاف «چراغ راهنمایی» اولاف شولتس رأی دهندگان آلمانی در تاریخ ۲۶ فوریه برای برگزاری انتخابات زودهنگام به پای صندوق های رأی خواهند رفت. این انتخابات هفت ماه زودتر از تاریخ معمول برگزار می شود. در سال ۲۰۲۱ شولتس پس از آنگلا مرکل انتخاب شد. ائتلاف سه جانبه او وعده یک ترکیب میانه رو از اصلاحات بلندمدت را داد. با این حال در عرض چند هفته پس از شروع به کار شولتس روسیه تهاجم تمام عیار خود به اوکراین را آغاز کرد. در داخل کشور دادگاه قانون اساسی قدرتمند طرحی برای تأمین مالی سرمایه گذاری های سبز و زیرساختی از طریق صندوق های ویژه خارج از بودجه (و محدودیت بدهی های قانونی) را باطل کرد. 
آلمان به دستور آمریکا مجبور شد در عرض چند ماه خود را از گاز روسیه جدا کند و به بزرگ ترین حامی نظامی و مالی اوکراین در اروپا تبدیل شود ۱۰۰ میلیارد یورو در نیروهای مسلح خود سرمایه گذاری کند و برای دومین بار در یک دهه بیش از یک میلیون پناهنده را بپذیرد. اما در میان این چالش های ژئوپلیتیکی فوری و تحمیلی از سوی واشنگتن مدل صنعتی مبتنی بر صادرات و سیاست خارجی تثبیت شده و بدون تلاطم این کشور اکنون نیاز به به روزرسانی فوری دارد و بر اساس تحلیل چاتهام هاوس «دیگر کار نمی کند.» 
تعادل میان اصلاحات ساختاری در مقابل سرمایه گذاری در داخل و میان روابط فراآتلانتیکی در مقابل همکاری نظامی بیشتر در اروپا از سال ۲۰۲۱ مشهود بود. این مسائل سرانجام در انتخابات ۲۰۲۵ در مرکز توجه قرار خواهند گرفت. بر اساس نظرسنجی ها از مدت ها قبل پیش بینی پیروزی فریدریش مرتز و دموکرات های مسیحی میانه رو (CDU/CSU) مسجل است اما بزرگی چالش هایی که آلمان در سه سال گذشته با آن مواجه شده ممکن است همچنان بر مراحل پایانی این کمپین تأثیر بگذارد. 

روابط فراآتلانتیکی در تلاطم
کشورهای اروپایی با اضطراب منتظر بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفیدند. بحث های فراآتلانتیکی بر تجارت و دفاع متمرکز خواهد بود اما معادلات سیاسی با فضای محدود مالی در بسیاری از کشورهای اروپای غربی پیچیده تر خواهد شد. وضعیت سیاسی ناپایدار در فرانسه جایی که انتخابات زودهنگام ممکن است دوباره از تابستان امکان پذیر باشد و مقاومت آلمان در برابر استقراض مشترک اتحادیه اروپا این چالش ها را پیچیده تر خواهد کرد. 
بر اساس تحلیل پولیتیکو در صورت اعمال تعرفه های ایالات متحده بر محصولات اتحادیه اروپا فرانسه و کمیسیون اروپا احتمالاً خواستار پاسخی جسورانه خواهند بود. اگر ترامپ تعرفه های عمده ای بر محصولات چینی اعمال کند پاریس احتمالاً تأکید خواهد کرد اتحادیه اروپا باید بازار خود را در برابر بازصادرات محصولات چینی محافظت کند. کمیسیون اقدامات مربوط به فناوری های خورشیدی توربین های بادی و باتری های خودروهای الکتریکی چینی را آماده کرده است. آلمان ممکن است محتاط تر باشد. این موضوع همچنین انگلیس را در مرکز توجه قرار می دهد. این کشور مازاد تجاری کمتری با ایالات متحده نسبت به منطقه یورو دارد که ممکن است شدت انتقادات ایالات متحده از آن را محدود کند. با این حال در مورد تعرفه ها بر محصولات چینی مانند خودروهای الکتریکی از شرکای گروه۷ عقب تر است. اگر ایالات متحده خواستار توافق تجاری دوجانبه شود این امر می تواند چالش های نظارتی پیچیده ای ایجاد کند زیرا دولت جدید انگلستان می خواهد به تدریج روابط خود را با بازار واحد اتحادیه اروپا بازسازی کند. 

آفریقا ترامپ و زمین رقابت با چین
به احتمال زیاد آفریقا مشابه دولت قبلی ترامپ همچنان اولویت پایینی در دولت دوم او خواهد داشت. با این حال رقابت ژئوپلیتیکی فزاینده ازجمله نفوذ چین بر مواد معدنی حیاتی این منطقه را دشوارتر برای نادیده گرفتن می کند. جایگاه بین المللی آفریقا از طریق عضویت اتحادیه آفریقا (AU) در گروه۲۰ و ریاست جمهوری آفریقای جنوبی در گروه۲۰ در سال ۲۰۲۵ در حال افزایش است. با این وجود انتظار می رود دولت ترامپ از حمایت از مطالبات جنوب جهانی در مورد تغییرات اقلیمی یا اصلاح نهادهای حکمرانی جهانی مانند سازمان ملل صندوق بین المللی پول/بانک جهانی و سازمان تجارت جهانی خودداری کند. 
اکونومیک فروم پیش بینی می کند روابط ایالات متحده و آفریقا تحت ریاست جمهوری ترامپ احتمالاً با رویکردی معامله محور هدایت خواهد شد که بر تجارت بیش از کمک تأکید دارد. دولت های آفریقایی ممکن است از این تمرکز بر تجارت به جای «سخنرانی ها» در مورد دموکراسی و حقوق بشر استقبال کنند. یکی از مسائل تجاری فوری سرنوشت قانون رشد و فرصت آفریقا (AGOA) در آمریکا است. بر اساس این قانون کشورهای آفریقایی از عوارض گمرکی آمریکا معاف می شوند. این قانون در سال میلادی پیش رو منقضی می شود و تمدید آن در هاله ای از ابهام است. هنوز مشخص نیست که AGOA چگونه در دستور کار «اول آمریکا»ی ترامپ جای خواهد گرفت؛ هرچند جمهوری خواهان ممکن است از یک طرح به روزشده که شامل مواد معدنی حیاتی می شود حمایت کنند اگرچه فقط برای مقابله با چین باشد. 
رویکرد معامله محور ترامپ در برابر آفریقا برندگان و بازندگانی دارد. کنیا یک متحد نزدیک ایالات متحده ممکن است امیدوار به احیای مذاکرات تجاری دوجانبه باشد. آنگولا که به طور سنتی به روسیه و چین نزدیک بوده اخیراً به ایالات متحده نزدیک شده است. برخی از مقامات ترامپ ممکن است از استراتژی های دولت بایدن مانند اولویت دادن به کریدور لوبیتو پروژه زیرساختی شاخص تحت حمایت ایالات متحده که هدفش کاهش سلطه چین بر زنجیره های تأمین مواد معدنی حیاتی است حمایت کنند. در مقابل روابط نزدیک آفریقای جنوبی با شرکای بریکس مانند چین و ایران و موضع گیری قاطع آن در مورد درگیری خاورمیانه خطر عمیق تر شدن روابط سرد با واشنگتن را افزایش می دهد. 

چه خبر از بحران بدهی؟ 
انتظار می رود بدهی عمومی آفریقا تا سال ۲۰۲۵ بالاتر از سطح قبل از پاندمی باقی بماند –کشورهای با درآمد پایین و کشورهای وابسته به کالاهای اولیه همچنان آسیب پذیرترینند– اما نشانه هایی از تثبیت در این قاره وجود دارد. به گزارش صندوق بین المللی پول کاهش نسبت بدهی عمومی به تولید ناخالص داخلی در منطقه جنوب صحرای آفریقا (SSA) را از ۶۰.۱ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۵۶.۸ درصد تا سال ۲۰۲۵ پیش بینی می کند. به طور مشابه بانک توسعه آفریقا (AfDB) پیش بینی می کند نسبت بدهی عمومی میانه منطقه که در حدود ۶۳.۵ درصد از ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ تثبیت شده بود از سال ۲۰۲۴ به حدود ۶۰ درصد کاهش یابد. 
با وجود این بهبودها خطرات همچنان قابل توجه باقی مانده اند. طبق گزارش اکتبر ۲۰۲۴ بانک جهانی ۵۳ درصد از کشورهای واجد شرایط IDA در SSA با خطر بالا یا در حال حاضر در بحران بدهی مواجه اند. عوامل اصلی شامل نرخ های بهره جهانی بالاتر که هزینه های وام گیری را افزایش داده و کاهش ارزش پول محلی است که چالش ها را در پرداخت بدهی های ارزی تشدید کرده است. یک دلار قوی ممکن است این مشکلات را بیشتر تشدید کند و احتمالاً کشورهای بیشتری را مجبور به پیوستن به زامبیا غنا و اتیوپی برای درخواست بازسازی بدهی کند. 
فشارهای مالی همچنان وجود دارند و احتمالاً در نیجریه کنیا و آفریقای جنوبی شدید باقی خواهند ماند. تلاش ها برای تعدیل مالی باعث واکنش های شدید شده و اعتراضات گسترده در کنیا و نیجریه چالش های اجرای اصلاحات در میان بحران های اجتماعی-اقتصادی را نشان می دهند. تورم در نزدیک به یک سوم کشورهای SSA دو رقمی باقی مانده است همراه با افزایش بیکاری به ویژه در میان جوانان. نیازهای فوری برای سازگاری با تغییرات اقلیمی افزایش بلایای طبیعی و سرمایه گذاری های زیرساختی حیاتی نیز به فشارهای مالی اضافه می کنند. در ترکیب با کاهش محبوبیت و مشروعیت دولت ها تعدیل های مالی فضای سیاسی بی ثباتی ایجاد می کند که ممکن است اقدامات اصلاحی را محدود کند.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه ها در ایواره به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می باشد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا