استخوان سازی طبیعی با نانومواد؛ تقلید دقیق از فرآیندهای بیولوژیک بدن

خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ در دنیای پرتلاطم علم و فناوری نام هایی هستند که همچون ستاره ای درخشان راه را برای پیشرفت و نوآوری هموار می کنند یکی از این نام ها میرعبدالله سیدسجادی است چهره ای شناخته شده در عرصه شیمی معدنی و نانوتکنولوژی که با کوله باری از دانش و تجربه مسیری پرفراز و نشیب را در عرصه علمی و صنعتی ایران پیموده است از نیمکت های دانشسرای تهران تا آزمایشگاه های پیشرفته دانشگاه های فرانسه آمریکا و ایران.

استخوان سازی طبیعی با نانومواد؛ تقلید دقیق از فرآیندهای بیولوژیک بدن

سجادی همواره در پی کشف ناشناخته ها و تبدیل آنها به راه حل هایی برای بهبود زندگی انسان ها بوده و حال با تکیه بر سال ها تحقیق و پژوهش به همراه تیم متخصص یک شرکت دانش بنیان را به عنوان پیشگام در تولید مواد نانویی مورد نیاز کشور به خصوص در حوزه پزشکی و سلامت به حرکت درآورده اند.

این شرکت نه تنها با تولید نانوپودر های هیدروکسی آپاتیت درد های استخوانی را تسکین می بخشد بلکه با استخراج نانولوتئین از گل های همیشه بهار امید را برای درمان بیماری های چشمی به ارمغان آورده است.

این شرکت دانش بنیان با تکیه بر دانش عمیق و تجربه چندین ساله بنیانگذارش به دستاوردهای چشمگیری در حوزه بیومواد و نانوتکنولوژی دست یافته از تولید نانوپودرهای استخوان گرفته تا ساخت غضروف و پوشش های زخم نانوسبز گل بهاران با بهره گیری از رویکردی نوآورانه و برگرفته از طبیعت تلاش می کند نیازهای اساسی مردم و کشور را برطرف کند.

در این گزارش به بررسی دقیق تر فعالیت ها دستاوردها چالش ها و رویا های این شرکت دانش بنیان خواهیم پرداخت تا دریابیم چگونه علم و فناوری می تواند در خدمت سلامت و رفاه جامعه قرار گیرد.

گپ و گفت آنا با سجادی مدیرعامل شرکت دانش بنیان در پی می آید:

هیدروکسی آپاتیت نانوساختار؛ کلید طلایی ترمیم استخوان و دندان

آنا: درباره شرکت دانش بنیان متبوع خود و زمینه کاری آن توضیح دهید.

میرسجادی: هدف اصلی تشکیل شرکت دانش بنیان بر ساخت نانومواد مورد نیاز کشور بود و بر این موضوع تمرکز کردیم براین اساس فعالیت این شرکت با ساخت نانو پودر های هیدروکسی آپاتیت یا پودر استخوان آغاز شد.

طرح استخراج ویتامین «C» از ضایعات پرتقال و بعد آن استخراج نانو لوتئین از گلبرگ های کل همیشه بهار به عنوان داروی درمان ماکولا دگرنسی پیرچشمی آب مروارید و بالاخره ساخت انواع مختلف و متخلل هیدروکسی آپاتیت به منظور بهره گیری از این مواد در ارتوپدی دندانپزشکی و بالاخره مهندسی بافت در ساخت هیدروژل های مورد مصرف در تهیه غضروف خلاصه می شود.

نکته مهم تر تجهیز آزمایشگاه نانو سبز گل بهاران با فراهم آوردن دستگا ه های جدید ازجمله الکتروریسندگی الایزا یو وی ویزیبل ومیکروسکوپ اینورت فریزدرایر با همیاری یک شرکت دانش بنیان نانویی دیگر به مدیریت عاملی نازنین فرهادیار است از سویی این شرکت دانش بنیان اکنون آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی به دانشجویان نانومواد و نانو بایومواد است.

آنا: از چه زمانی فعالیت خود را آغاز کردید و تاکنون چه موفقیت هایی در مسیر حاصل شده و چه دستاورد هایی داشته اید؟

میرسجادی: آغاز فعالیت فعال شرکت دانش بنیان پس از استقرار در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب با حمایت ها و راهنمایی دکتر مستوفی به بهار سال ۱۴۰۱ برمی گردد.

در آن زمان شرکت دانش بنیان نانو پس از سال ها تحقیق تجربه و توفیق در کسب مهارت های مورد نیاز آمادگی خود را برای انجام پروژه ها و تحقیقات بنیادی کاربردی توسعه ای و ارائه خدمات علمی آزمایشگاهی و مشاوره ای در زمینه ساخت و بررسی خواص نانومواد اعلام کرد.

موفقیت ها و دستاورد هایی که شرکت دانش بنیان داشته به شرح زیر است:

۱. تولید نانوپودر های هیدرکسی آپاتیت متخلخل موردنیاز اعمال جراحی ارتوپدی داروسازی و دندانپزشکی و کسب درجه دانش بنیانی و TRL =۹

۲. ساخت نانو کپسول های محتوی لوتئین از برگ های گل همیشه بهار 

۳. ارائه طرح تهیه ویتامین C با استفاده از ضایعات پوست پرتقال

۴. ساخت غضروف مفصل های استخوان

۵. ساخت پوشش های زخم

۶. ساخت نانوپودر های متخلخل استخوان برای کاربرد در داروسازی

۷. ساخت گرانول های نانو هیدرکسی آپاتیت کاربرد در ارتوپدی و دندانپزشک

۸. ساخت خمیر هیدروکسی آپاتیت تزریقی

نانوکپسول های لوتئین؛ رهاسازی هدفمند دارو برای حفظ سلامت چشم

آنا: زمینه فعالیت و نوع محصول شرکت دانش بنیان شما چیست؟

میرسجادی: ساخت نانو پودر های استخوان بر پایه کلاژن در تقلید از ساخته شدن استخوان در بدن انسان و کسب درجه دانش بنیانی ۹TRL و ساخت انواع نانومواد و نانو بیومواد.

آنا: آیا شرکت دانش بنیان شما در کسب درآمد های غیرشهریه ای دانشگاه نقشی داشته و دانشگاه سهمی از فعالیت شما دارد؟

میرسجادی: درآمد های حاصل از فعالیت های ما صرف خرید ابزار ها دستگاه های مورد نیاز شرکت شده است.

آنا: محصول شرکت دانش بنیان شما چه نیازی از نیاز های مردم و کشور را برطرف می کند؟

میرسجادی: محصول هیدروکسی آپاتیت ساخته شرکت دانش بنیان یک ترکیب شیمیایی است که می تواند به عنوان منبع فسفر و کلسیم برای بدن انسان مورد استفاده قرار گیرد این محصول به عنوان پودر استخوان برای جراحان ارتوپدی دندانپزشکان مکمل غذایی و همچنین در تولید محصولات بهداشتی و آرایشی مورد استفاده قرار می گیرد.

استفاده از پودر هیدروکسی آپاتیت می تواند نیاز های مردم در زمینه تقویت استخوان و افزایش سلامت دندان ها پیشگیری از کاهش جذب کلسیم و فسفر را برطرف کند از این رو استفاده از این محصول می تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک کند.

آنا: نواقص و کمبود ها در راه تجاری سازی محصولات فناور را بیان کنید.

میرسجادی: شرکت های دانش بنیان شباهت کاملی به یک ذخیره معدنی دارند که بدون سرمایه گذاری امکان تجاری سازی آن نیز امکان نخواهد داشت.

واضح است که تجاری سازی محصولات فناوری با چالش هایی بزرگ دیگری علاوه بر نیاز به سرمایه گذاری بزرگ دارد؛ ازجمله داشتن ارتباط با بازار یا بازاریابی و فروش محصولات بنابراین با برنامه ریزی مناسب و همکاری با نهاد های مرتبط می توان این چالش ها را مدیریت کرده و موفقیت در تجاری سازی محصولات فناوری را به دست آورد.

آنا: آیا حمایت لازم را از سوی دانشگاه مراکز و نهاد های مربوط با مأموریت خود داشته اید و انتظارتان از مسئولان چیست؟

میرسجادی: درست است دانشگاه آزاد اسلامی و ستاد نانو برای تشویق و حمایت های معنوی دریغ ندارند اما این حمایت ها به هیچ وجه کافی نبوده و انتظارمان از مسئولان حمایت هوشمندانه در امور مربوط به تجاری سازی و افزایش سرمایه گذاری است.

آنا: برای رشد و شکوفایی مراکز رشد در دانشگاه چه پیشنهادی ارائه می دهید؟

میرسجادی: برای رشد و شکوفایی مراکز رشد در دانشگاه پیشنهاد می شود: ارتباط نزدیک تری بین آزمایشگا های دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان برقرار شود ایجاد ارتباط یا ایجاد شبکه های همکاری با صنعت و دیگر مراکز پژوهشی و ارائه حمایت های مالی و مالیاتی سریع به استارت آپ ها و طرح های پیشنهادی از دیگر پیشنهادهاست.

میرعبدالله سیدسجادی مدیرعامل شرکت دانش بنیان دانش آموخته کارشناسی از دانشسرای تهران فوق لیسانس و دکتری شیمی معدنی از دانشگاه علوم تکنیک مونت پلیه کشور فرانسه پس از دعوت رسمی دانشگاه تبریز به مدت ۱۵ سال به عنوان استادیار در دانشگاه تبریز و به مدت ۱۵ سال دیگر پس از انتقال به دانشگاه شهید بهشتی تهران به عنوان استادیار و دانشیار و بالاخره ۱۵ سال دیگر در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات به عنوان دانشیار و استاد مشغول تدریس و تحقیق بوده است.

دو بار در طول تحقیق و تدریس با استفاده از فرصت مطالعاتی در کشور فرانسه (دانشگاه پاریس) و آمریکا (Caltech مسافرت علمی داشته و حاصل فعالیت های علمی و تحقیقاتی او حدوده ۱۲۰-۱۳۰ مقاله علمی در مجلات علمی معتبر دنیا و تعدادی کتاب ترجمه و تألیف به زبان فارسی به چاپ رسیده و سردبیر مجله Ijbihn و هیئت برد مجلات دیگر نیز هست.

دکمه بازگشت به بالا