چالش ها و راهکار ها در مراقبت از سالمندان
علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مراسم افتتاح مرکز خدمات جامع سلامت دوستدار سالمند در لواسان به چالش های پیش روی جامعه در راستای سالمند شدن جمعیت اشاره کرد. او اظهار داشت که نظام مراقبت بهداشتی کشور به دلیل انعطاف پذیری بالایش قادر به اجرای برنامه های ادغام یافته برای حمایت از سالمندان است.
زالی توضیح داد که طبق پیش بینی ها جمعیت سالمند ایران به سرعت در حال افزایش است و تا سال ۱۴۳۰ ۳۲ درصد از جمعیت کشور را تشکیل خواهد داد. در صورتی که این نسبت بالای ۲۱ درصد باشد کشور به عنوان “فوق سالمند” شناخته می شود. او تأکید کرد که چالش های مرتبط با سالمندی تنها به حوزه بهداشت و درمان محدود نمی شود و نیاز به برنامه ریزی های جامع تری دارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر ضرورت ایجاد یک نظام جامع چندلایه تأمین اجتماعی برای سالمندان تأکید کرد و گفت: این نظام باید به تمامی ابعاد آسیب پذیری جامعه توجه داشته باشد. وی همچنین به تغییرات ساختاری در خانواده های ایرانی و تأثیر آن بر سلامت روان سالمندان اشاره کرد و گفت که خانواده های گسترده می توانند حمایت بیشتری از سالمندان فراهم کنند.
زالی به زنانه شدن جمعیت سالمندی اشاره کرد و افزود که زنان به دلیل شرایط فیزیولوژیکی بیشتر در معرض خطر قرار دارند. او همچنین پیش بینی کرد که تا سال ۱۴۱۰ آمار تجرد قطعی به یک میلیون نفر خواهد رسید و از این رو برنامه ریزی برای مقابله با این چالش ضروری است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اعلام کرد که بر اساس برنامه ادغام یافته سالمندی امکان ایجاد مرکز دوستدار سالمند در ۱۲ مرکز از ۱۱۲ مرکز جامع سلامت دانشگاه وجود دارد. وی سرانه جمعیت سالمندی در لواسان را ۱۵ درصد اعلام کرد که بالاترین میزان در تهران است.
زالی همچنین بر اهمیت آموزش پیشگیرانه و طبقه بندی هوشمندانه ریسک فاکتور ها در مراکز دوستدار سالمند تأکید کرد. او مصرف مکمل های مهم مانند ویتامین D و برگزاری ورزش های همگانی را از دیگر اقدامات مؤثر برای بهبود سلامت سالمندان دانست.
مرکز خدمات جامع سلامت پیامبر اکرم (ص) لواسان با پوشش ۳۴ هزار و ۱۵۲ نفر از جمعیت شهری و روستایی به ویژه ۵۲۲۹ سالمند در راستای ارائه خدمات به این جمعیت هدف فعالیت می کند. زالی بیان کرد که فرهنگ ایرانی به طور طبیعی از سپردن سالمند به خانه های سالمندان اجتناب می کند و باید این فرهنگ حفظ شود تا سالمندان از حمایت های اجتماعی و خانواده بهره مند شوند.