نحوه نصب مخزن تحت فشار چگونه است ؟
مخزن تحت فشار چیست ؟
به منظور بررسی نحوه نصب پمپ تحت فشار در مخزن تحت فشار، ابتدا بهتر است تا با این وسیله به عنوان قطعه جانبی پمپ آب بیشتر آشنا شویم. مخزن تحت فشار در واقع شبیه به یک تانکر فلزی یا فایبرگلاسی است که سایز آن می تواند از 2 لیتر تا 500 لیتر متغیر باشد. در داخل این مخزن یک دیافراگم لاستیکی وجود دارد که داخل محفظه را به دو قسمت تر و خشک تقسیم کرده است.
در قسمت خشک آن تیوپ به دیواره مخزن چسبیده و هوای پمپاژ شده به داخل را تا زمانی که فشار به حد تنظیم شده برسد کمپرس می کند. در قسمت تر مخزن تحت فشار قسمت فلزی وجود دارد که به بخش خروجی مخزن متصل شده و دقیقا همین قسمت یعنی بخش تر آن است که به لوله ورودی پمپ آب متصل می شود.
عواملی که باید قبل از نصب مخزن تحت فشار پمپ آب خانگی رعایت شوند عبارتند از:
نکته بسیار مهم در نصب مخزن تحت فشار پمپ آب خانگی مکان نصب این مخزن است. مخزن تحت فشار را می توان در هر مکانی در نزدیکی پمپ آب خانگی نصب کرد در واقع می توان گفت مهم ترین نکته در مکان نصب مخزن پمپ آب خانگی این است که در کمترین فاصله ممکن از پمپ آب خانگی نصب شود.
تمام پمپ های آب خانگی به شیر یک طرفه نیاز دارند. این شیر بر روی لوله پمپ آب نصب می شود. مکان نصب شیر یک طرفه را می توان در یکی از این دو قسمت قرار داد، یکی در طرف قسمت مکنده پمپ آب (ورودی پمپ آب) و دیگری در قسمت خروجی پمپ آب.
شیر یک طرفه جلوی برگشت جریان آب به داخل پمپ و همچنین کاهش فشار پمپ را در زمان خاموشی پمپ آب می گیرد. این شیر کمک می کند تا فشار در داخل پمپ آب تنظیم شود و اجازه می دهد تا پمپ به شکل اتوماتیکی خاموش شود. مخزن تحت فشار می تواند در هر نقطه ای بعد از شیر یک طرفه نصب شود.
راهنمای نصب مخزن تحت فشار خانگی
نصب مخزن تحت فشار در ساختمانهای چند طبقه امری ضروری است. زیرا به دلیل بالابودن تعداد واحدها عمل باز و بسته شدن شیرهای آب افزایش پیدا میکند. در نتیجه فشار آب جوابگوی نیاز تمام اهالی ساختمان نخواهد بود. به همین منظور از این نوع مخزن جهت بالا بردن فشار آب استفاده میشود. البته باید بدانید که نصب چنین مخزنی به همراه نصب پمپ اتوماتیک در آن مستلزم رعایت نکات مهمی است که مد نظر قرار دادن آنها امری ضروری می باشد. در ادامه علاوه بر آموزش نصب مخزن تحت فشار به موارد مهم در این رابطه نیز خواهیم پرداخت.
پیش از بیان نحوه نصب مخزن تحت فشار بهتر است با این نوع مخزن آشنا شد تا آموزش نصب آن را بهتر یاد بگیریم. مخزن تحت فشار یک مخزن آب است که از جنس فایبر گلاس و یا فلز ساخته میشود. در درون این مخزن یک تیوپ پلاستیکی باد شده تعبیه شده که تحت تأثیر ورود آب فشرده میشود. در اثر وارد آمدن فشار به تیوپ آب درون مخزن وارد مسیر خروجی پمپ میشود.
در بخش خشک مخزن از یک تیوپ استفاده میشود که به دیواره آن چسبیده شده است. تیوپ هوای پمپاژ شده به داخل مخزن را تا زمان تنظیم فشار کمپرس خواهد کرد. در بخش مرطوب و در اصطلاحتر مخزن قسمتی از جنس فلز وجود دارد که به قسمت خروجی مخزن متصل شده است. در واقع این بخش که بخشتر نامیده میشود به لوله ورودی پمپ آب متصل میشود.
زمان مناسب نصب مخزن تحت فشار
بهترین زمان نصب مخزن تحت فشار همزمان با نصب پمپ خانگی است. زیرا استفاده از پمپ آب خانگی بدون این نوع مخزن سیب ایجاد اختلال در عملکرد پمپ آب میشود. در نتیجه پمپ آب در دراز مدت دچار خرابی میشود. همچنین در صورت ورود آب با فشار اندک به ساختمان باید حتماً از مخزن تحت فشار برای رفع این مشکل استفاده کرد. علاوه بر آن اگر موتور پمپ آب مدام در حال اتوماتیک کردن و در اصطلاح روشن و خاموش شدن باشد باید فوراً نسبت به نصب این نوع مخزن اقدام کرد. زیرا چنین حالتی نشان دهنده عدم کارکرد صحیح پمپ آب ساختمان و نیاز آن به یک مخزن تحت فشار است.
آموزش نحوه نصب مخزن تحت فشار
برای نصب مخزن تحت فشار باید چندین مرحله را طی کرد:
در مرحله اول باید شیر اصلی خطوط آب ساختمان بسته شود. سپس اقدام به باز کردن شیر کرده تا فشار آب در داخل خطوط لوله کشی آزاد شود.
در مرحله دوم باید یک سه راهی را در قسمت میانی لوله اصلی آب و در طبقه همکف و بعد از کنتور نصب کرد.
در مرحله سوم باید لوله جدید را از قسمت بالای سه راهه متصل کرد تا وارد دهانه ورودی مخزن شود. در این مرحله لازم است اتصالات ۹۰ درجه را به نحوی در مسیر لوله کشی قرار داد که در بخش زیرین مخزن قرار بگیرد.
در مرحله چهارم لازم است لوله آب ورودی به درون ساختمان را به سمت دیگر سه راهی وصل کرد. سپس مخزن را در مکان مورد نظر قرار داد.
در مرحله بعدی برای نصب مخزن تحت فشار باید در انتهای لوله خروجی از مخزن را به قسمت ورودی پمپ متصل کرد. البته باید گفت که در صورت نیاز میتوان مخزن را با کمک شیر هواگیری پر از هوا کرد. در مرحله نهایی باید دوشاخه مخزن را به پریز برق وصل کرد.
مزایای نصب مخزن تحت فشار
نصب مخزن تحت فشار دارای مزایای بسیاری است که مهمترین آنها عبارتند از:
- باعث کاهش مصرف برق میشود.
- ذخیره کردن مقدار زیادی آب برای استفاده در زمان قطعی آب.
- کاهش تعداد دفعات روشن شدن پمپ خانگی و بالا بردن طول عمر پمپ.
- باعث دسترسی بیشتر به آب در زمان افت فشار و یا قطعی آب میشود.
انواع مخزن تحت فشار
حال که دانستید مخزن تحت فشار چیست؟ بد نیست با انواع آن نیز آشنا شوید تا راحتر بتوانید به پاسخ این سوال که نحوه نصب مخزن تحت فشار چگونه است؟ دست پیدا کنید. در حقیقت باید بگوییم که مخزن های تحت فشار موجود در بازار در دو نوع دیافراگرامی و تیوپی می باشند که در ادامه درباره هر یک از آن ها به اختصار توضیحاتی را در اختیارتان قرار خواهیم داد. برای انتخاب مخزن اینکه بدانید کدام یک از این دو نوع مخزن بیشتر به کارتان می آید نکته بسایر مهم و حائز اهمیتی می باشد.
· مدل دیافراگمی از انواع مخازن تحت فشار
درباره اواین نوع از انواع مخزن تحت فشار، یعنی مخزن دیافراگرامی باید بگوییم که دارای دیافراگمی لاستیکی در ساختمان خود می باشد که از همین طریق، فشار مورد نیاز اضافی تولید می شود.
· مدل تیوپی
اما دومین نوع از مخزن یعنی مخزن مدل تیوپی، از یک تیوپ پلاستیکی باد شده تشکیل شده است که کار آن ایجاد فشار آب در خطوط توسط این تیوپ انجام می شود. به خاطر داشته باشید که تعویض تیوپ تحت فشار در صورت خرابی مسئله بسیار مهمی است که نباید هرگز آن را فراموش کنید.
منبع: تاسیسات لوتوس