آشنایی کلی با کاربردهای لولای آهنی

ساخت و تولید لولا آهنی از میلگرد ساده

لولای آهنی یکی از یراق‌آلات مهمی است که در آهنگری و تولید درب های ورودی  از آن استفاده می‌شود. اگر به نحوه کار لولا سمبلانس دقت کنید، متوجه می‌شوید که شباهت زیادی به مفصل در بدن انسان دارد و بدنه اجسام مختلف مانند درب های ضد سرقت و ویلایی را به  آن‌‌ها متصل می‌کند. لولاها به دو دسته کلی لولای درب ورودی و پنجره ساختمان ها و لولای درب اجسامی  که به باز و بسته شدن نیاز دارند تقسیم می‌شوند که هر کدام دارای زیرمجموعه‌ها و کاربردهای منحصربه‌فردی هستند. اگر می‌خواهید با انواع لولا، ویژگی‌ها و کاربردهای هریک بیشتر آشنا شوید، در این مقاله با ما همراه باشید.

آشنایی کلی با کاربردهای لولای آهنی

آشنایی کلی با کاربردهای لولای آهنی

از آنجا که لولا برای باز و بسته کردن درب ساختمان استفاده می‌شود و باید با نصب آن آشنایی داشته باشیم، شناخت انواع لولا و کاربرد آن‌ها مفید خواهد بود. هنگام خرید لولا باید به جنس درب (آهنی، فلزی، چوبی، ضد سرقت و …) توجه داشته باشید. لولاهای آهنی مدل‌های مختلفی از جمله لولای استوانه ای دو پارچه و سه پارچه را در بر می‌گیرند که در قطر و طول های مختلف در بازار موجود هستند. در این گروه همچنین انواع دیگری از لولا مانند لولای پاشنه (مناسب برای کمدهای شیشه‌ای)، لولای تخت (مناسب برای لوازمی مانند انواع باکس) و موارد دیگر وجود دارند.

اهمیت آشنایی با انواع لولا و انتخاب لولای مناسب

با توجه به کاربرد لولا، هنگام خرید آن باید به ضخامت ، قطر و طول آن نیز توجه داشته باشید. برای مثال، معمولاً‌ برای درب‌های چوبی از لولای آهنی ۹-۱۰ سانتی‌متری استفاده می‌شود. انتخاب لولای نادرست و نصب اشتباه آن، می‌تواند به ایجاد اختلال در عملکرد لولا و باز و بسته شدن درب منجر شود. علاوه بر این، اگر لولایی خریداری کنید که تحمل وزن درب را نداشته باشد، درب به سمت پایین خم‌شده و باز و بسته کردن آن مشکل خواهد بود. این امر در نهایت منجر به جدا شدن درب از بدنه و شکستن لولا می‌شود.

اکنون که با کاربردهای کلی لولا و اهمیت خرید لولای مناسب آشنا شدیم، می‌توانیم به انواع لولا، ویژگی‌ها و کاربردهای منحصربه‌فرد هرکدام بپردازیم.

انواع لولای درب ساختمان

گفتیم که لولاها به دو دسته کلی لولای درب ساختمان و لولای درب کمد و کابینت تقسیم می‌شوند. لولای درب ساختمان همان‌طور که از اسم آن پیداست، برای باز و بسته کردن درب ساختمان به کار می‌رود. از آنجا که طول عمر درب با لولای مصرفی رابطه مستقیم دارد، باید هنگام خرید لولا به جنس درب توجه کنید تا بعدها دچار مشکل نشوید. انواع لولای آهنی درب ساختمان عبارتند از:

انواع لولای درب کابینت و کمد

لولای گازور شیشه

موجود در دو مدل ساده و آرام‌بند؛ این نوع لولا برای چسبیدن به شیشه به هیچ‌گونه سوراخی نیاز ندارد و برای چسباندن آن تنها باید از چسب یو وی استفاده کرد. لولای گازور شیشه ظاهر کار را بسیار شیک می‌سازد و قابلیت نصب جداگانه آرام‌بند روی آن نیز وجود دارد.

لولای ساده یا معمولی

دارای دو برگ و یک پین؛ سوراخ روی برگ به شکل خزینه است تا پیچ بسته‌شده کاملا درون برگ قرار گیرد. لولای ساده بیشتر در صنعت چوب و مبلمان‌سازی کاربرد دارد. از انواع آن می‌توان به لولای جداشدنی، جدانشدنی و پین‌دار دکمه‌دار اشاره کرد.

لولای متری

به صورت متری تولید می‌شود و می‌توانید آن را در هر اندازه‌ای که نیاز دارید تهیه کرده و با اره کمان ببرید. فاصله ایجادشده توسط این لولای آهنی بین درب و بدنه بسیار کم بوده و برای درب‌های سراسری کاربرد دارد.

لولای پروانه یا لب به لب

دارای اشکال مختلفی بوده و بیشتر در کارهای نجاری ظریف و کوچک به کار می‌رود.

لولای بادبزنی یا دوطرفه

دارای دو محور بوده و مرکز گردش را ایجاد می‌کند؛ از این رو برای درب‌هایی که از دو طرف باز می‌شوند ایده‌آل است. این لولا بیشتر برای درب‌های آشپزخانه و بیمارستان‌ها کاربرد دارد.

لولای فانتزی یا تزئینی

اندازه برگ‌های آن باهم متفاوت است؛ به این شکل که یک برگ آن کوتاه بوده و به چارچوب متصل می‌شود و برگ دیگر که بزرگ‌تر است، روی درب قرار می‌گیرد.

لولای استوانه‌ای

قابل استفاده برای مواردی که حفظ زیبایی دارای اهمیت فراوانی است. علاوه بر حفظ زیبایی، از باز شدن بیش از حد جعبه و صدمه دیدن آن جلوگیری می‌کند.

نصب لولا درب چوبی

نصب لولای درب طی چندین مرحله ساده انجام می شود :

1- تعیین محل قرار گیری لولاها :همانطور که در بالا ذکر شد؛ لولاها با فاصله مشخصی از یکدیگر قرار می گیرند. بنابراین با حفظ فاصله استاندارد، محل لولا تعیین و علامت گذاری می گردد. بهتر است از یک مداد برای علامت گذاری دورتادور لولا استفاده نمایید.

2- کندن جای لولا : در این مرحله باید با بکارگیری یک مغار تیز و چکش اقدام به خالی کردن جای مشخص شده لولا نمایید. این کار باید با دقت بالایی انجام شود، زیرا نباید عمق زیادی از لبه درب کنده شود.

3- بستن پیچ لولا : با قرار دادن لولا در جای خود و با استفاده از مداد، جای پیچ ها را مشخص کرده، سپس محل پیچ ها را سوراخ نمایید. حال می توانید لولا را بر روی درب پیچ کنید.

4- بستن لولا بر روی چهارچوب : قسمتی از لولا که بر روی چهارچوب قرار می گیرد نیز باید کنده شده و سپس لولا را در آنجا پیچ نمود.

پس از اتمام این مراحل می توانید درب را در محل چهارچوب قرار دهید.

تعویض لولا درب

باز کردن لولای در به منظور تعویض آن چندان پیچیده نیست. در صورتی که تصورتان باز کردن لولاهای قدیمی و پایین آوردن درب می باشد، راه بسیار ساده تری نیز وجود دارد. در حقیقت نیازی به پایین آوردن درب وجود ندارد. بلکه می توانید پیچ های لولای اول را باز کرده و لولای جدید را جایگزین نمایید. به همین ترتیب تک تک لولاها را تعویض می نمایید. در صورت نیاز می توانید از شخص دیگری نیز کمک بخواهید. بنابراین اگر لولاهای قدیمی تان دردساز هستند، به سادگی می توانید آن ها را جایگزین نمایید.

تغییر جهت باز شدن درب اتاق

درب های داخلی و ورودی عموما به سمت داخل باز می شوند؛ البته این امر با توجه به شرایط فضا تعیین می گردد. در حقیقت باید بررسی نمود که آیا امکان باز شدن درب به سمت داخل وجود دارد یا خیر.

این درب ها هم راست بازشو و هم چپ بازشو هستند. درب راست بازشو دربی است که به هنگام باز شدن با دست راست باز می شود و لولاهای درب نیز در سمت راست قرار می گیرند. در حالیکه لولای درب های چپ بازشو در سمت چپ قرار داشته و از سمت چپ باز می گردند. درب های فضاها و سالن های عمومی عموما بیرون باز هستند.

جهت بازشوی درب با توجه به شرایط موجود در محیط انتخاب می گردد. به عنوان مثال در صورتی که یک دیوار مجاور درب قرار دارد، بهتر است بازشوی درب به صورتی انتخاب شود تا درب پس از باز شدن دیوار را بپوشاند. این امر باعث می شود تا از فضای داخلی تاق استفاده بهینه ای گردد.

انتخاب و نصب لولا درب آهنی

در صورتی که قصد خرید لولای در آهنی را دارید، فروشنده را از این موضوع مطلع نمایید. لولای تسمه ای از جنس برنز و استیل برای درب آهنی و سنگین وزن گزینه مناسبی می باشد. لازم به ذکر است، انتخاب لولا باید مطابق با ابعاد درب، ضخامت و وزن درب انجام شود. زیرا این موارد در سایز لولا نیز تاثیر می گذارد. محل قرارگیری درب نیز تعیین کننده جنس لولا می باشد. به عنوان مثال برای درب های خارجی که در معرض تغییرات آب و هوایی هستند، لولای در از جنس استیل و برنز پیشنهاد می گردد.

تعداد لولا نیز ارتباط مستقیمی با وزن و ارتفاع درب دارد. برای نصب لولا درب آهنی بخاطر داشته باشید که فاصله لولای اول از بالای درب حدود 12 سانتیمتر بوده، در حالیکه فاصله لولای آخر از پایین درب حدود 25 سانتیمتر است. لولاهای میانی نیز باید دارای فاصله برابر از یکدیگر باشند.

خروج از نسخه موبایل