حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان برای افزایش کیفیت نان/ بهره‌ورداری از ۱۵۰ مزرعه با محوریت کشاورزان خبره

رئیس سازمان تات اعلام کرد:

حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان برای افزایش کیفیت نان  بهره‌ورداری از ۱۵۰ مزرعه با محوریت کشاورزان خبره

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: کیفیت آرد متناسب با شرایط کشت و داشت و برداشت گندم شرایط متفاوت است؛ از همین رو لازم است که از شرکت‌های دانش‌بنیانی که بتوانند به افزایش کیفیت نان کمک کنند حمایت کنیم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر کشاورزی در نشست خبری که به مناسبت پنجاهمین  سال تاسیس سازمان تات برگزار شد، گفت: بالاترین میزان مصرف یک کالای اساسی مربوط به گندم است و هر فرد به طور متوسط ۱۵۰ کیلوگرم گندم در سال مصرف می کند و ۴۰ درصد کالری مورد نیاز هر فرد توشط گندم تامین می‌شود.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: اتفاق‌هایی که در سال‌های گذشته افتاد اهمیت گندم به عنوان یک محصول راهبردی را نشان داد. از طرف دبگر نقش کشاورزان به عنوان زحمتکشان تولید گندم در سال اول ۳ میلیون تن افزایش تولید گندم داشتیم و سال دوم دولت به رقم ۶ میلیون تن افزایش تولید رسید. در سال جاری نیز امیدواریم که که به خود کفایی در تولید گندم نان برسیم. کل مصرف گندم کشور برای تولید نان و ماکارانی و … حدود ۱۳.۵ میلیون تن است.

ظرفیت و توان کشور در تولید گندم بسیار بالاست

خیام نکویی تاکید کرد: از طرف دیگر تبیین ظرفیت و توان کشور در تولید گندم بسیار بالاست. اگر بر نکات مهم تولید گندم متمرکز شویم علاوه بر خودکفایی می‌توانیم به ظرفیت صادراتی دست یابیم. در گندم آبی ۱ تن و در گندم دیم ۵۰۰ کیلومتر در هکتار تولید خود را افزایش دهیم به ظرفیت صادرات می‌رسیم.

وی با تاکید بر جلوگیری از اسراف نان گفت: نباید از تولید نان تا مصرف آن آماری به اندازه ۳۰ درصد در اسراف گندم داشته باشیم. کیفیت نان به سبدس دانه بستگی دارد چرا که نان سبوس دار موجب سیری زودرس و همچنین تامین فیبر می‌شود.

معاون وزیر کشاورزی تاکید کرد: سال گذشته ما حدود ۱۰.۵ میلیون تن از کشاورزان گندم خریدادی کردیم و حدود ۲.۵ میلیون تن کشاورزان برای خود مصرفی گندم نگه داشتند؛ فلذا می‌توان گفت که ما حدود ۱۳ میلیون تن گندم تولید کرده ایم.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در ادامه گفت: کشور ما قوی‌ترین بانک ژن گیاهی را در اختیار دارد و از این جهت می توانیم در شرایط خاص به تواید خود ادامه دهیم. در بحث‌های آبیاری قطره‌ای و حفاظت از خاک و تدوین الگوی کشت موسسات سازمان تات تلاش زاید وصفی را انجام داده اند. ما در سال ۵۷ در یک هکتار ۱۷۰۰ کیلوگرم گندم برداشت می‌کردیم که الان این رقم به بیش از ۴ تن و ۳۰۰ کیلوگرم در هر هکتار رسیده است.

گندم تولید ایران از سالم‌ترین گندم‌های تولیدی در بین کشور‌های توسعه یافته است

خیام نکویی تصریح کرد: در سال گذشته در یک مزرعه ۲۰ هکتاری در استان البرز حدود ۱۴ تن در هر هکتار رکورد برداشت گندم داشته ایم. گندم تولید ایران از سالم‌ترین گندم‌های تولیدی در بین کشور‌های توسعه یافته است به گونه‌ای که عناصر سنگین بسیار کم و عناصر غذایی فوق العاده بالایی دارد.

وی گفت: در افق تصویب شده در سازمان تات و برنامه خودکفایی که تدوین شده است باید به ۹۰ درصد خودکفایی برسیم و امروز به این مهم نزدیک شده ایم، از همین رو تاکید میکنیم که در پایان دولت سیزدهم به خودکفایی کامل در گندم مورد نیاز خواهیم رسید.  همچنین در خصوص کیفیت آرد متناسب با شرایط کشت و داشت و برداشت گندم شرایط متفاوت است؛ از همین رو لازم است که از شرکت‌های دانش بنیانی که بتوانند به افزایش کیفیت نان کمک کنند حمایت کنیم.

خیام نکویی تاکید کرد: هر ساله ارقام متفاوت و متناسب با اقلیم هر منطقه به کشاورزان معرفی شده است. از همین رو یکی از هدف‌های معرفی ارقام مقاوم به تنش‌های زیستی است. از طرف دیگر تلاش بر تولید ارقامی داریم که نیاز به استفاده از سم کمتری برای مبارزه با آفات در آن باشد.  

تحقیقات به‌زراعتی ۵۰ محصول در سازمان تات انجام می شود

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: برای اصلاح کمباین و کاهش هدر رفت در زمان برداشت تحقیقاتی انجام شده و در تلاش هستیم که گندمی که بسیار با ارزش است در مزرعه و زمان برداشت هدر نرود. همچنین در ۵۰ محصول زراعی تحقیقات به‌زراعتی در سازمان تات انجام می شود. همچنین تحقیقات جنگل ها و مراتع و ۹ باغ گیاه شناسی در کشور نیز به عهده سازمان تات است.

معاون وزیر کشاورزی تصریح کرد: امسال تعداد مزارع بهره‌ور به ۱۵۰ مزرعه با محوریت کشاورزان خبره خواهد رسید. امسال نیز با توجه به فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی در افزایش تولید با مشارکت مردم به هر کشاورز و دامدار منتخب در بهره وری ماموریت انتقال دانش به ۱۵ مزرعه دیگر خواهیم سپرد. همچنین بهترین محققان سازمان تات در اختیار کشاورزان بهره ور نخبه خواهند بود. 

خروج از نسخه موبایل