تغییراتی در ساز و کار ممیزی!
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تصویب طرح واگذاری نظارت بر آثار چهرههای شناختهشده چه نویسنده و چه ناشر در هیئت نظارت بر نشر کتابهای بزرگسال میگوید درحال ارزیابی شاخصهایی برای این طرح هستند.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با ایواره از فراهم کردن بستری برای واگذاری نظارت آثار چهرههای شناختهشده به خودشان خبر داده و گفته بود: «در حال حرکت به سمتی هستیم که گشایشهای بسیار جدی برای صاحبان آثار و چهرههای شناختهشده چه نویسنده و چه ناشر فراهم کنیم تا بحث نگاه نظارتی را به خودشان واگذار کنیم و این موضوع جدا از «سامانه نظارت مردمی» است که آییننامه آن در حال آمادهسازی است.»
حالا یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره ساز و کار این طرح به ایواره گفت: این طرح در هیئت نظارت بر نشر کتابهای بزرگسال مطرح شد و مورد تصویب قرار گرفت؛ قرار بر این است شیوهنامهای را آماده کنیم تا برخی از افراد حقیقی و حقوقی (برخی از ناشران و پدیدآورندگان) که از نظر هیئت نظارت بر نشر و به تشخیص آن هیئت نیازی نیست که آثارشان به لحاظ محتوایی بررسی شود، خودشان بر آثارشان نظارت داشته باشند؛ مثلا پدیدآورندهای که در یک حوزه تخصصی دارد کار میکند و یا در آن حوزه صاحبنظر است، احتیاجی نیست آثارش ارزیابی شود. البته طبیعتا از نظر شکلی و قواعد اداری باید فرایندش طی شود اما به ارزیابی محتوایی نیازی نخواهد داشت.
او افزود: دوستان در اداره کتاب در حال تدوین و آمادهسازی این شیوهنامه هستند که بعد در هیئت نظارت به تصویب برسد و تعریف کنیم چه ناشرانی و چه افرادی میتوانند از این مزیت برخوردار باشند. طبیعتا سابقه ناشر در رعایت مصوبه ۶۶۰ اصلاحی و سابقه او در ارائه آثار در تشخیص اینکه ناشر یا پدیدآورنده دارای این ویژگی هست یا نه، موثر است.
معاون فرهنگی ارشاد درباره اینکه این طرح چه کتابهایی را بیشتر دربرمیگیرد و آیا ادبیات هم از موضوعاتی است که ممکن است نظارت بر نشر آثار به پدیدآورنده و ناشر واگذار شود، اظهار کرد: محدودیتی در این زمینه نداریم که کدام حوزه باشد اما طبیعی است تصمیمگیری درباره حوزههای تخصصی راحتتر است؛ مثلا در حوزه مهندسی و پزشکی به راحتی میشود تشخیص داد چه محدودهای حوزه تخصصی است و خودشان محتوا را ارائه میدهند و احتیاج به بررسی نیست؛ اما در حوزه ادبیات مقداری دستور این آییننامه احتیاج به تدقیق بیشتری دارد و شاید به راحتی نشود. ما دوست داریم این اتفاق در حوزه ادبیات هم بیفتد و به چارچوبی برسیم که مطمئن شویم.
او درباره اینکه آیا افراد و یا ناشرانی مدنظرشان هست و اینکه آییننامه چه زمانی به مرحله ابلاغ و اجرا میرسد، گفت: نمیتوانم زمانبندی بگویم، داریم ارزیابی میکنیم و نمیشود فعلا اسمی گفت. البته بیشتر دوست داریم شاخص ارائه کنیم تا اینکه بخواهیم به اسم برسیم.
او درباره اینکه به طور مثال در حوزه ادبیات داستانی کسانی مانند محمود دولتآبادی یا در حوزه شعر کسانی چون محمدرضا شفیعی کدکنی با توجه اتفاقاتی که درباره کتابش افتاد، میتوانند از کسانی باشند که نظارت بر آثارشان بهعهده خودشان باشد، گفت: وارد مصداق و اسم نشدهایم و داریم شاخصها را بررسی میکنیم. بعد از اینکه شاخصها را به تصویب رساندیم میشود انطباق داد چه افرادی را میشود با این شاخص ارزیابی کرد.
انتهای پیام