مقایسه داکت اسپلیت با کولر گازی
هر دستگاهی تفاوت هایی دارد و در کنار این تفاوت ها، ویژگی هایی هم نهفته است که با کمی تحقیق و مطالعه می توان به آنها دست پیدا کرد.اصلی ترین تفاوت این دو سیستم تهویه مطبوع در بکار گیری کانال کشی برای سیستم داکت اسپلیت می باشد. این در حالی است که در کولر گازی برخلاف اسپلیت های کانالی هوا به طور مستقیم توسط پنل دستگاه به محیط تزریق می شود. همین موضوع باعث می شود که نتوان از یک اسپلیت برای تهویه چند محیط مثل اتاق خواب استفاده کرد اما داکت اسپلیت ها به دلیل امکان کانال کشی این قابلیت را دارند که با استفاده از یک پنل داخلی چند محیط (اتاق) را تهویه کرد.
البته تفاوت های این دو سیستم تهویه مطبوع به همین مورد محدود نمی شود در ادامه به معرفی این دو دستگاه و تفاوت های آنها می پردازیم.داکت اسپیلت یا همان اسپیلت کانالی یکی از رایج ترین سیستم های تهویه مطبوع در دنیاست که از دو بخش جدا از هم که به وسیله لوله های مسی به یکدیگر متصل میشوند تشکیل شده است.
از مزیت های بزرگ نسبت به کولر گازی این است که هنگام استفاده از داکت اسپلیت دیگر برای گرم کردن محیط در فصول سرد سال نیازی به سوفاژ و دیگر سیستم های گرمایشی ندارید چراکه گرمایی که این سیستم تهویه مطبوع تولید می کند به تنهایی برای گرم کردن محیط کافی می باشد.
در کشورهای پیشرفته که قیمت فروش پکینگ برج خنک کننده و هزینه از کار افتادن خط تولید بسیار بالا است، واحد های PM شرکت ها، به صورت منظم و با وسواس شدید عملیات تعمیرات و نگهداری را انجام می دهند.
در مقابل راههای دیگری هم برای تامین هوای سرد و گرم در محیط وجود دارد. یکی از این راهها استفاده از اسپلیت (کولر گازی) و شوفاژ به صورت جداگانه است. اما معمولا هزینههای نگهداری چند دستگاه اسپلیت به صورت همزمان بیشتر است و علاوه بر آن سیستم شوفاژ باعث تولید دوده و سیاه شدن دیوارها در دراز مدت میشود.
کولر گازی یا اسپلیت دیواری چیست؟
کولر گازی سیستمی است برای سرمایش و گرمایش محیط استفاده می شود. در این سیستمها برای انجام این کار، معمولا از مبرد (ماده سرمازا) استفاده میشود. کولر گازی از دو بخش یونیت داخلی و خارجی تشکیل شده است.
یونیت داخلی در اتاق نصب میشود و یونیت خارجی در بیرون از خانه (جایی مثل پشتبام یا تراس) قرار داده میشود. در این نوع دستگاهها معمولا هوا در یک چرخه حرکت کرده و مبرد بین یونیت داخلی و خارجی تبادل حرارت میکند.
بررسی ساختمان اجزا و نحوه کار کولر گازی
همانطور که اشاره شد، این نوع دستگاهها با استفاده از دو یونیت، گرمای هوا را دفع یا جذب میکنند. حداکثر فاصله مجاز بین این دو یونیت در کولر گازیهای مختلف متفاوت است. از مهمترین تفاوت اسپلیت و داکت اسپلیت این است که در اسپلیت این فاصله معمولا نسبت به داکت اسپلیت کمتر است.
مهمترین مزیت کولر گازی، باد سردی است که وارد محیط میکند. کیفیت این باد سرد در روزهای گرم، مرطوب یا خشک تابستان بسیار مطلوب است. درواقع این نوع دستگاهها در تابستان برای هر شهر و آب و هوایی میتوانند استفاده شوند.
علاوه بر آن کولر گازی قابلیت تامین گرما را هم دارد. اما باید بدانیم که برق زیادی توسط این نوع سیستمها مصرف میشود.مصرف برق بالای کولر گازیها، باعث میشود که این نوع دستگاهها همیشه مقرون به صرفه نباشند.
مزایا و معایب کولرگازی
مزیت این نوع دستگاهها نیز سرمایش بسیار مطلوب آنها است. این نوع دستگاهها در پروژههایی که امکان استفاده از کولر آبی یا روشهای دیگر به هر دلیلی وجود ندارد، راهکاری ساده و مطمئن به حساب میآید. علاوه بر آن امکان تامین هوای گرم هم با استفاده از این نوع دستگاهها وجود دارد.
معایب کولر گازی
یکی از معایب کولر های گازی عدم امکان نصب کویل آبگرم برای تامین گرمایش مجزا می باشد که این موضوع باعث افزایش مصرف برق به هنگام استفاده از حالت گرمایشی دستگاه می باشد.
این دستگاهها تنها قادر به کنترل کیفیت هوای یک فضای محدود هستند. در واقع برای کنترل دمای هوا در یک خانه، شما به چند دستگاه اسپلیت ساده نیاز دارید و استفاده تنها یک دستگاه برای همه فضای خانه کافی نخواهد بود.
این نکته باعث میشود که استفاده از اسپلیت دیواری در بسیاری از اوقات به صرفه نباشد. علاوه بر آن همانطور که گفته شد در پروژههایی که فاصله یونیت داخلی و خارجی زیاد است، امکان استفاده از اسپلیت دیواری و انتظار نتیجه مطلوب، وجود ندارد.
آشنایی با اسپلیت و نحوه کار آن
این نوع دستگاهها درواقع همان اسپلیتهای دیواری هستند. در این نوع دستگاهها یونیت داخلی روی دیوار نصب میشود. یونیت داخلی این دستگاهها در اندازهها، رنگها و ظرفیتهای مختلف قابل نصب هستند. همچنین، امکاناتی مانند فیلتر هوای پلاسما یا هپا و قابلیت یونیزه کردن هوا نیز در این دستگاهها مشاهده میشود.
نصب اسپلیت دیواری
برای استفاده از اسپلیت دیواری محدودیت وجود دارد. برای مثال در یک ساختمان پنج طبقه، برای واحد طبقه اول امکان استفاده از اسپلیت دیواری وجود ندارد. چرا که فاصله یونیت داخلی و خارجی با قرار دادن یونیت خارجی در پشتبام بیشتر از ده متر میشود.
در شرایط اینچنینی دستگاه، راندمان دستگاه کاهش مییابد و طول عمر دستگاه نیز کمتر میشود. از طرفی، قرار دادن یونیت خارجی در بالکن، فضای زیادی را اشغال میکند و ممکن است صدای آن کمی آزاردهنده باشد. در نتیجه این چالشها معمولا باعث میشود که اسپلیت دیواری همیشه گزینه اول پروژههای مسکونی نباشند.
آشنایی با اسپلیت های چند پنله
اسپلیت یا همان کولر گازیهای چند پنله، به کولر گازیهایی گفته میشود که بیشتر از یک یونیت داخلی دارند. معمولا این نوع دستگاهها دو مدل متفاوت دارند. نوعی از این دستگاهها فقط دو یا سه یونیت داخلی را پشتیبانی میکنند. به این مدل اسپلیتها معمولا مولتی اسپلیت گفته میشود.
انواع دیگری از این دستگاهها، محدودیتی در تعداد یونیت داخلی ندارند و شما میتوانید به تعداد دلخواه به این دستگاهها یونیت داخلی اضافه کنید. این مدل از سیستمها وی آر اف (VRF) نامیده میشوند. مساله اصلی در زمان خرید و استعلام قیمت پکینگ فیلمی ، انتخاب نوع پکینگ مناسب بر اساس شرایط آب برج خنک کننده، و سطح مفید تبخیر است.
اجرا اسپلیت های چند پنله
در اجرا پروژه دستگاه مولتی اسپلیت، یونیت خارجی در تراس یا پشتبام قرار میگیرد و از این یونیت سه تا پنج جفت لوله مسی خارج میشود که هر یک از آنها میتوانند به یک یونیت داخلی مجزا وصل شوند.
اما در پروژههای مدل وی آر اف، از دستگاههایی با ابعادی شبیه به یک یخچال ساید بای ساید استفاده میشود. این دستگاهها متناسب با ظرفیت مورد نیاز به یکدیگر وصل میشوند و هر تعدادی که نیاز است از آن برای یونیتهای داخلی استفاده میشود. سیستمهای VRF برای خانههای بسیار بزرگ (بالای ۳۰۰ متر) گزینه به صرفه و مناسبی به حساب میآیند.
مزایا و معایب اسپلیت های چند پنله
یکی از مزیتهای این نوع سیستمها استفاده کمتر از یونیتهای خارجی است. همچنین مصرف برق این نوع دستگاهها به صرفه است. علاوه بر آن در یونیتهای خارجی این دستگاهها امکان استفاده همزمان چند سیستم، مانند اسپلیت دیواری، داکت اسپلیت، کاستی و … وجود دارد. همچنین این نوع سیستمها هزینه تعمیر و نگهداری پایینی دارند.
این نوع سیستمها برای هتلها انتخابی بسیار معقول به حساب میآیند. چرا که به صورت همزمان از هر کانال میتوان دمای متفاوتی را در خروجی تحویل گرفت. برای مثال در سیستمهای VRF به یکی از اتاقها سرمایش و به دیگری گرمایش فرستاد.
اما هزینه لولهکشی این دستگاهها به دلیل فرآیند بسیار حساس اجرای آن، کمی زیاد است. در واقع برای اجرای لولهکشی این دستگاهها هزینههای حمل و جوشکاری میتواند بیشتر از دستگاههای اسپلیت دیواری باشد.
آشنایی با داکت اسپلیت
داکت اسپلیت هم یک نوع کولر گازی است که پنل آن زیر سقف کاذب اجرا میشود. در این نوع دستگاهها برای توزیع هوای گرم یا سرد از کانال استفاده میکنند. همانطور که گفته شد، کانالها و پنل در این نوع دستگاهها زیر سقف کاذب اجرا میشوند و با چشم و به صورت عادی دیده نمیشوند.
نصب داکت اسپلیت
در پروژههای داکت اسپلیت فاصله یونیت داخلی و خارجی در مقایسه با اسپلیت میتواند بیشتر شود و این موضوع مشکلی را به وجود نخواهد آورد. همچنین، برای اجرا آن نیاز به دانش تخصصی در طراحی کانالهای تهویه و اجرای لوله مسی میباشد.
مزایا و معایب داکت اسپلیت
اما داکت اسپلیت ممکن است کمی سر و صدا داشته باشد. البته این مشکل با طراحی و جانمایی درست یونیت داخلی توسط متخصصین قابل حل است. در واقع اجرای پروژه داکت اسپلیت نیاز به فرآیندهای دقیق مهندسی دارد. تجمع رسوب میتواند جریان آب را کاهش دهد، مانع خنک شدن شود و سیستم را از کار بیاندازد تا جایی که شما نیاز به تعمیر و نگهداری برج خنک کننده داشته باشید.
تفاوت اسپلیت و داکت اسپلیت چیست؟ کدام یک بهتر است؟
در مقابل یونیت داخلی داکت اسپلیت زیر سقف کاذب نصب میشود و برای توزیع هوا در این سیستمها از کانال استفاده میکند. فاصله بین یونیت داخلی و خارجی در داکت اسپلیت به مراتب میتواند بیشتر باشد که این مزیتی مهم برای این نوع دستگاهها محسوب میشود. چراکه امکان نصب یونیت خارجی در پشتبام را فراهم میکند.
در صورت نیاز، با استفاده از داکت اسپلیت امکان تامین هوای گرم، با استفاده از آب گرم هم وجود خواهد داشت اما در اسپلیت این امکان وجود نخواهد داشت.علاوه بر آن در پروژههای اسپلیت ممکن است به چند دستگاه نیاز داشته باشیم، اما کنترل دمای هوا تنها با استفاده از یک دستگاه داکت اسپلیت به تنهایی وجود خواهد داشت.بنابراین به نظر میرسد در بسیاری از موارد، استفاده از داکت اسپلیت به صرفه و بهینهتر باشد.