ماه های بارداری به تفکیک هفته

اولین علائم حاملگی چیست؟

طبق جدول ماه های بارداری؛ متوقف شدن قاعدگی معمولاً از اولین است اما راه قابل اطمینانی برای تشخیص حاملگی نیست. اما چگونه باید از بارداری خود مطمئن شد؟ بسیاری از زنان از تست‌های بارداری خانگی (بیبی چک) برای تشخیص بارداری استفاده می‌کنند. البته این تست‌ها زمانی دقیق هستند که حداقل یک هفته پس از آخرین قاعدگی استفاده شوند و اگر تست زودتر از ۷ روز انجام شود، ممکن است نتیجه کاذب به دست آید. اگر تست مثبت باشد احتمال بارداری زیاد است اما اگر تست منفی باشد، احتمال اشتباه بودن وجود دارد. برای تشخیص قطعی بارداری آزمایش خون hCG و بررسی یکی از بهترین راه‌هاست.

ماه های بارداری به تفکیک هفته

در هر مرحله از بارداری با رشد جنین و تغییرات هورمونی، علائم و عوارض مختلفی ظاهر می‌شود. کم‌خونی، عفونت دستگاه ادراری و تغییرات خلقی از عوارض رایج دوران بارداری محسوب می‌شوند. همچنین تهوع صبحگاهی و گاهی استفراغ به‌ویژه در طول ۱۲ هفته اول بارداری شایع است. یکی از مشکلاتی که ممکن است گربیان‌گیر مادران باردار شود است. ازاین‌رو، زنان باردار باید به علائمی مانند تشنگی و گرسنگی مفرط، تکرر ادرار و خستگی دقت کنند. افزایش وزن بیش‌ازحد و ابتلا به چاقی ممکن است با فشارخون و دیابت همراه شود. بنابراین لازم است که از پزشک خود مقدار نرمال وزن را بپرسید تا مانع از چاقی و پیامدهای مرتبط با آن شوید.

افزایش وزن در دوران بارداری

مقدار وزن‌گیری مادر در دوران حاملگی به او قبل از بارداری بستگی دارد. زنانی که وزن طبیعی دارند باید بین ۱۱ تا ۱۵ کیلوگرم وزن اضافه کنند. زنانی که قبل از بارداری دچار کمبود وزن هستند در طی بارداری وزن بیشتری نسبت به BMI خود اضافه می‌کنند. افرادی که قبل از بارداری دچار اضافه وزن یا چاق هستند، وزن‌گیری کمتری دارند. مقدار کالری توصیه‌شده روزانه برای یک خانم با وزن طبیعی که کمتر از ۳۰ دقیقه در هفته ورزش می‌کند، ۱۸۰۰ کالری روزانه در سه‌ماهه اول، ۲۲۰۰ کالری روزانه در سه‌ماهه دوم و ۲۴۰۰ کالری روزانه در سه‌ماهه سوم است.

وزن‌گیری دوران بارداری در تمام بدن توزیع می‌شود. وزن جنین تا پایان بارداری حدود ۳٫۴ کیلوگرم است. جفت که نوزاد را تغذیه می‌کند حدود ۵ کیلوگرم وزن دارد. مادر باردار حدود ۱٫۸ کیلوگرم به دلیل افزایش حجم خون و حدود ۱٫۸ کیلوگرم نیز به دلیل افزایش مایعات بدن وزن اضافه می‌کند. وزن سینه‌ها در دوران بارداری ۱ کیلوگرم افزایش می‌یابد. مایع آمنیوتیک که نوزاد را احاطه کرده است ۹۰۰ گرم وزن دارد. افزایش پروتئین، چربی و سایر مواد مغذی حدود ۳ کیلوگرم وزن به بدن خانم باردار اضافه می‌کند. وزن مجموع همه موارد ذکرشده حدود ۱۳ کیلوگرم است.

مراحل بارداری

برای اینکه مادر بداند در چندمین هفته بارداری قرار دارد باید با استفاده از روش‌های ، سن جنین را تشخیص دهد. معمولا با استفاده از سونوگرافی و یا بر اساس اولین روز از آخرین پریود هفته بارداری تشخیص داده می‌شود. تا را سه‌ماهه اول می‌گویند. سه‌ماهه دوم از هفته ۱۳ تا ۲۷ و سه‌ماهه سوم از هفته ۲۸ شروع شده و تا زمان تولد ادامه دارد. در این بخش هر کدام از مراحل را با جزئیات بیشتری بررسی می‌کنیم.

سه‌ماهه‌ی اول تقویم بارداری؛ بروز تغییرات اولیه در بدن

تغییرات اولیه که نشان‌دهنده بارداری هستند در سه‌ماهه اول ظاهر می‌شوند. متوقف شدن قاعدگی معمولاً اولین علامتی است که نشان می‌دهد لقاح و لانه گزینی در حال رخ دادن است. تغییرات هورمونی تقریباً بر تمام ابعاد جسمی و روانی تأثیر می‌گذارد. بعضی از علائم اولیه در زنان شامل موارد زیر است:

تغییر روال روزانه در سه‌ماهه‌ی اول تقویم بارداری

تغییراتی که در سه‌ماهه اول بارداری در بدن رخ می‌دهد باعث می‌شود که در برنامه روتین روزانه تغییراتی ایجاد شود. برای مثال ممکن است لازم باشد زودتر به رختخواب بروید یا وعده‌های غذایی بیشتر اما کوچک‌تری بخورید. در برخی زنان سردردهای خفیفی بروز می‌کند اما در برخی سردرد دیده نمی‌شود. به‌طورکلی، خانم‌ها بارداری را متفاوت تجربه می‌کنند، به طوری‌که ممکن است بارداری کنونی را متفاوت از بارداری قبلی تجربه کنند.

جنین در هفته‌ چهارم سه‌ماهه‌ی اول بارداری

ویژگی‌های جنین تا به‌صورت زیر است:

هفته‌ هشتم سه‌ماهه‌ی اول تقویم بارداری

در این هفته، اندام‌های جنین آشکارتر است:

جنین در هفته‌ دوازدهم سه‌ماهه‌ی اول

تقریباً پایان سه‌ماهه اول است. در این هفته ویژگی‌های جنین به قرار زیر است:

علائم خطرناک در سه‌ماهه اول بارداری

در سه‌ماهه اول بارداری علائم مختلفی بروز می‌کنند که بیشتر آن‌ها نرمال هستند. اما علائمی نیز ظاهر می‌شوند که نیاز به توجه بیشتری دارند. در صورت بروز علائم زیر، موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید:

لکه بینی و خونریزی: در اوایل بارداری به دلیل رخ دادن پدیده لانه گزینی لکه بینی کاملاً طبیعی است. باوجوداین، در درصد کمی از موارد ممکن است لکه بینی ناشی از مشکلات جدی مثل حاملگی خارج رحمی و یا عفونت دستگاه باروری باشد. اگر سنگین و ادامه‌دار باشد و یا با علائم دیگری مثل دردهای شکمی، سبکی سر و درد شانه‌ها همراه شد، به پزشک مراجعه کنید.

استفراغ مداوم و شدید: حالت تهوع و استفراغ از علائم شایع سه‌ماهه اول بارداری است اما درصورتی‌که استفراغ شدید باشد و با علائمی مثل سرگیجه و استفراغ خونی همراه شد باید به پزشک مراجعه کنید تا معاینه بالینی جهت اطمینان از سلامتی انجام شود.

اضطرار ادرار: اگر دچار فوریت ادرار می‌شوید اما در زمان ادرار تنها چند قطره بیشتر دفع نمی‌شود و یا در زمان ادرار مجرای ادرار دچار سوزش می‌شود، ممکن است نشانه‌ای از ابتلا به عفونت‌های ادراری باشد. سایر علائم عفونت دستگاه ادراری شامل تب، لرز و ادرار آلوده به خون است.

ضعف و سرگیجه: احساس سبکی سر در اواخر سه‌ماهه اول و اوایل سه‌ماهه دوم حاملگی می‌تواند یک علامت نرمال باشد که به دلیل تغییرات حجم خون و یا نوسانات قند خون بروز می‌کند. اما اگر سبکی سر با علائمی همچون اختلالات بینایی، خونریزی واژن، سردرد و یا درد شکم همراه شد به پزشک مراجعه کنید.

سه‌ماهه دوم تقویم بارداری؛ هفته ۱۳ تا هفته ۲۸

معمولاً سه‌ماهه دوم از نظر علائم و عوارض راحت‌تر از سه‌ماهه اول است چراکه حالت تهوع، حساسیت بویایی و خستگی کاهش پیدا می‌کند. از طرفی تغییرات جدیدی در سه‌ماهه دوم مثل برآمدگی شکم و حرکات جنین را تجربه خواهید کرد که از لحظات شیرین دوران بارداری است. بعضی از تغییراتی که ممکن است در سه‌ماهه دوم در بدن خود مشاهده کنید عبارت‌اند از:

هفته ۱۶ در سه‌ماهه‌ی دوم تقویم بارداری

در سه‌ماهه دوم جنین به رشد خود ادامه داده و تغییرات زیر در او دیده می‌شود:

سه‌ماهه دوم؛ هفته بیستم

در تغییرات زیر در جنین دیده می‌شود:

سه‌ماهه‌ی دوم؛ جنین در هفته ۲۴

در ، تغییرات بیشتری در جنین در حال رشد رخ می‌دهد:

سه‌ماهه سوم؛ هفته ۲۹ تا هفته ۴۰ (تولد)

سه‌ماهه سوم آخرین مرحله بارداری است. بعضی از علائم و عوارض که از سه‌ماهه دوم شروع شده‌اند، احتمالاً همچنان ادامه خواهند داشت. با بزرگ‌تر شدن جنین فشار بیشتری بر اندام‌های داخلی وارد می‌شود، برای مثال ممکن است دچار تنگی نفس و یا تکرر ادرار شوید. البته پس از زایمان این مشکلات برطرف می‌شوند.

علائم و تغییرات فیزیکی در سه‌ماهه سوم

در سه‌ماهه آخر تغییرات فیزیکی بیشتری را تجربه خواهید کرد، ازجمله:

علائم زایمان در هفته‌های آخر بارداری

با نزدیک شدن به زمان زایمان بعضی از علائم سه‌ماهه سوم مثل تغییرات دهانه رحم قابل احساس نیست. در این زمان جلسات ویزیت پزشکی بیشتر می‌شود تا سلامت خود و جنین تحت کنترل باشد.

سه‌ماهه سوم؛ جنین در هفته ۳۲

در جنین به تکامل خود ادامه می‌دهد:

سه‌ماهه سوم؛ جنین در هفته ۳۶

در با نزدیک شدن به زمان زایمان، جنین همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد:

سه‌ماهه سوم؛ جنین در هفته ۳۷ تا ۴۰

تا آخرین مراحل رشد جنین است:

خروج از نسخه موبایل