پروپوزال چیست؟ چگونه پروپزال بنویسیم؟

نکات و ترفندهای نگارش پروپوزال

هدف از این آموزش انجام پروپوزال، یادگیری نگارش یک پروپوزال (Proposal به معنای پیشنهاد دادن) به صورت عملی با استفاده از یک مثال است. نمونه‌ای که در اینجا استفاده شده، مربوط به رشته داروسازی (اختصاصاً دانشگاه بوعلی سینا) می‌باشد. در واقع وقتی طرحی در ذهن دارید یا می‌خواهید یک کار تحقیقاتی انجام دهید، باید آن را به گروهی (مخاطب) پیشنهاد بدهید تا در صورت تایید شدن، شروع به انجام کار خود نمایید. به این طرح اولیه پیشنهادشده، پروپوزال گفته می‌شود.

پروپوزال چیست؟ چگونه پروپزال بنویسیم؟

وقتی یک پروپوزال ارائه می‌دهید، در نظر داشته باشید که باید اهداف، سوالات و فرضیات، ویژگی‌های روش اجرای تحقیق، زمان و هزینه‌های لازم برای اجرای آن، همگی به شکلی روشن و قانع‌کننده در آن بیان شوند. هم‌چنین پروپوزال باید طوری باشد که داوران به راحتی به هدف و ضرورت انجام این پژوهش پی ببرند. و نیز باید پروپوزالی دقیق و مدون ارائه دهید؛ چرا که در جلسه دفاع پروپوزال، سوالات بسیاری از شما پرسیده خواهد شد. باید بتوانید به خوبی از پیشنهاد خود دفاع کرده و آن را عملی کنید.

بندهای قسمت‌های مختلف این آموزش، به ترتیب شماره‌گذاری شده و تصویر نمونه به همراه توضیح در ادامه آورده شده است. ممکن است این چینش طبق نظر افراد دخیل در اثر شما، جزئاً تغییر یابد یا بندهایی از آن کاسته یا بدان اضافه شود، اما ساختار و روند پروپوزال‌نویسی (برای پایان‌نامه، رساله، طرح فناوری و غیره) در رشته‌ها و حوزه‌های مختلف، در کل تفاوتی ندارد.

قسمت‌های یک پروپوزال

  عنوان

چکیده

مقدمه/پیشینه

هدف از پرداختن به پیشینه تحقیق، موارد زیر است:

بیان مشکل

به عنوان یک پژوهش‌گر، به این سوال پاسخ دهید که «شکافی که باید برطرف شود چیست؟» یا «مشکلی که باید حل شود چه می‌باشد؟»

مرور متون

بخش مرور متون (بررسی متون یا مرور ادبیات) به شما امکان می‌دهد که موارد زیر را بدانید:

کارکردهای نمادی

یک مرور متون اثربخش باید:

نکاتی در مورد پیش‌نویس مرور متون

نکات کلیدی

    شما در حال ورود به گفت‌وگویی پژوهشی هستید که در جریان بوده است. مرور متون نشان می‌دهد که به آن گوش می‌کرده‌اید و چیزی دارای ارزش گفتن دارید.

    پس از بررسی متون در رشته‌تان، باید بتوانید به این سوالات پاسخ دهید:

    چرا باید تحقیق درباره این مشکل یا عنوان را ادامه داد؟

    تحقیق من چه نقشی در میان متون فعلی ایفا خواهد کرد؟

هدف/مقصود/علت/سوالات تحقیق

به علاوه، می‌توانید موارد زیر را نیز در این بخش بگنجانید:

روش تحقیق

در این بخش محقق به مراحل انجام کار از جمله روش گردآوری اطلاعات، روش انتخاب نمونه از جامعه آماری و ابزار آنالیز داده‌ها و سایر روش‌هایی که در انجام این پروژه به آنها پرداخته است اشاره می‌کند:

نکاتی در مورد پیش‌نویس روش تحقیق

    روش تحقیق خود را به چند زیربخش تقسیم کنید:

ابزار تحقیق

برای انجام تحقیق در برخی از رشته‌ها لازم است از ابزار خاصی استفاده شود؛ مثلاً آمار گرفته شود، پرسشنامه تدوین شود یا همانند رشته‌های پزشکی، آزمایشاتی انجام گیرد. باید به این ابزار در پروپوزال اشاره گردد.

اهمیت/پیامدها

کلیات فصل‌ها

بعضی از پروپوزال‌ها حاوی توصیفی در حد یک جمله از هر فصل هستند (مثلاً فصل دو، به بازبینی متون مربوطه می‌پردازد؛ فصل سه، روش تحقیق را مورد بحث قرار می‌دهد).

زمان‌بندی/طرح کار

این موارد را همیشه در ذهنتان داشته باشید:

نتایج

در این قسمت باید مختصراً بیان کنید که این پژوهش قرار است چه نتایجی را در بر داشته باشد و با این کار اهمیت انجام این پژوهش را نشان دهید. در نهایت باید محدویت‌های احتمالی موجود درباره این موضوع را نیز مطرح کنید. همچنین می‌توانید فرضیات و پیشنهاداتی را نیز در این قسمت بیان کنید.

منابع و ضمایم

ریزه‌کاری‌های بیشتری درباره پروپوزال

طول

ملاحظات سبک

    لحن

    انسجام

بیان، و اینکه چرا باید از بیان مجهول استفاده کرد:

جلوه‌های بصری

در نهایت باید بدانید پروپوزال، همان‌طور که از نامش پیداست، پیشنهاد شماست و باید نسبت به ارائه آن اعتماد و اطمینان داشته باشید تا نشان دهید پیشنهادتان ارزش تحقیق بیشتر و یک مقاله علمی یا پژوهشی را دارد. لذا باید آن را قدرتمند مطرح کنید تا مورد قبول واقع شود.

خروج از نسخه موبایل