طبع پاچه گوسفندی گرم است یا سرد؟
کله پاچه در بین غذاهای ایرانی یکی از محبوبترین غذاهاست و طرفداران خاص خودش را دارد منتها هضم بخشهای مختلف آن برای همه افراد یکسان نیست و اگر شما هم از طرفداران این غذا هستید بهتر است قبل از مصرف درباره طبع کله پاچه، و بایدها و نبایدها خوردن آن اطلاعاتی داشته باشید تا بتوانید این غذای خوشمزه را همراه با مصلحات آن نوش جان کنید و از مضرات آن در امان بمانید. جهت خرید ماکیان از سایت قصابی الوگوشت با ما تماس بگیرید.
طبع کله پاچه چیست؟
کله پاچه از بخشهای مختلفی مانند مغز، بناگوش، گوشت سر، زبان، چشم و پاچه تشکیل شده است که هر کدام از این بخشهای کله پاچه از نظر طب سنتی طبع مخصوص به خود را دارند و در مجموع طبع کله پاچه بیشتر مایل به سردی و تری میشود. در ادامه طبع بخشهای مختلف کله پاچه و مصلحات آن را دستهبندی کردهایم.
طبع مغز در کله پاچه
- نوع مزاج: سرد وتر
- مصلحات: بهترین مصلح برای مغز گوسفند، ادویهجات با طبع گرم مانند نمک، آویشن کوهی، خردل، دارچین و زیره است که میتوان به هنگام طبخ یا در هنگام مصرف به آن اضافه کرد. همچنین به دلیل چربی زیادی که مغز گوسفند دارد خوردن آن همراه با کمی آبلیموی تازه، آبغوره و سرکه توصیه میشود.
جالب است بدانید کلسترول مغز گاو یا مغز گوسفند به اندازه ٨ زرده تخم مرغ است و جزو یکی از پرچربترین مواد غذایی طبقه بندی میشود و در افزایش چربی خون تاثیر مستقیم دارد از این رو بهتر است طبق گفتههای متخصصان تا حد امکان از خوردن مغز در کله پاچه خودداری کنید به ویژه اگر مبتلا به چربی و فشار خون بالا و دچار بیماری قلبی هستید تا از مضرات و خطرات مصرف آن ایمن بمانید.
طبع چشم، گوشت سر و بناگوش در کله پاچه
- نوع مزاج: گرم مایل به اعتدال و تر
- مصلحات: آویشن و نمک مصلح مناسبی برای این بخشهای کله پاچه است، همچنین به دلیل چربی بالای چشم، گوشت و بناگوش به ویژه چربی بسیار بالای چشم، خوردن آبلیموی تازه یا آبغوره همراه با آن توصیه میشود.
گفتنی است چشم نیز همانند مغز از بخشهای بسیار پرچرب در کله پاچه است و، چون چربی آن از نوع چربی ترانس است از این رو زیادهروی در مصرف آن باعث افزایش چربی خون و مشکلات ناشی از آن میشود. مصرف این قسمتهای کله پاچه برای افراد با مزاج دموی و کسانی که قوه هاضمه قویای ندارند، مضر است.
طبع زبان
- نوع مزاج: گرم و تر
- مصلحات: زبان تنها قسمت با طبع گرم کله پاچه است ولی از آنجایی که گوشت زبان زود تعفن میپذیرد، مصلح آن پخت با سرکه و یا گشنیز خشک، زیره و مرزه است.
هر ۱۰۰ گرم گوشت زبان زبان گوسفند حدود ٢٦٠ کیلو کالری انرژی دارد که بر اساس هرم غذایی، معادل ٣ واحد گوشت است و نیاز روزانه بدن را تامین میکند. زبان گوسفند سرشار از ویتامینهای گروه ب به ویژه ویتامین ب ١٢ است که این ویتامینها نقشهای مفید زیادی مانند بهبود عملکرد سیستم عصبی، تقویت سیستم ایمنی بدن، خونسازی و کاهش استرس و اضطراب مفید است. بنابراین به نظر می رسد در صورتی که طبع کله پاچه با مزاج شما سازگار نیست بهتر است تنها به خوردن گوشت زبان اکتفا کنید.
طبع پاچه
- نوع مزاج: معتدل رو به سرد
- مصلحات: آویشن کوهی، دارچین و نمک
یکی از مفیدترین قسمتهای این غذای سنتی که چربی کمتری نسبت به دیگر بخشها دارد، پاچه است. هر پاچه معادل ٢ واحد گوشت و یک منبع پروتئین مناسب برای بدن به حساب میآید و مصرف آن برای افردی که دچار ضعف هستند، مبتلایان به تب، کسانی که درارای پوکی استخوان یا شکستگی استخوان شده اند مفید است. پاچه حاوی ماده مغذی به نام کو آنزیم q۱۰ به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی است که با دفع مواد مضر تولید شده بدن در نتیجه فرایندهای متابولیکی مختلف و جلوگیری از آسیب سلولها نقش مهمی ایفا میکند.
همچنین استحکام عملکرد سلول، تحریک سیستم ایمنی، بهبودی و کنترل بیماریهای فشار خون، سکته قلبی، پارکینسون، انواع سرطان و … از دیگر نقشهای این کوآنزیم است. همچنین پاچه گوسفند یکی از مواد غذایی مؤثر برای التیام زخمهای عمیق و سطحی است. مصرف این قسمت سلولسازی را افزایش میدهد و همین موضوع سبب زود جوش خوردن و بسته شدن زخمها میشود.
کله پاچه یکی از کاملترین و مفیدترین غذاهاست به شرط آنکه در خوردن آن رعایت اعتدال را کرده و به طبع کله پاچه و مصلحات مفید بعد از خوردن آن توجه داشته باشید. در طب سنتی علاوه بر مصرف ادویه جات گرم همراه با این غذا، خوردن آبلیمو، آب غوره تازه و توصیه میشود. همچنین پیشنهاد میکنیم با توجه به اینکه وقت گیر است، حتما از مراکز خرید مطمئن و بهداشتی آن را تهیه کنید تا دچار مسمومیت نشوید. اگر شما نیز مصلحاتی را برای کله پاچه میشناسید میتواند آن را از طریق بخش ارسال نظر با سایر خواندگان به اشتراک بگذارید.
درست است که کله پاچه یکی از غذاهای لذیذ و پرطرفدار در ایران است اما بسیاری از افراد نسبت به مزاج خود و ناآگاه هستند؛ از نظر طب سنتی کله پاچه در بدن خلط غلیظی تولید میکند؛ به همین دلیل برای همه مزاجها مفید نیست. برای کسب آگاهی بیشتر در این زمینه و بایدها و نبایدهای مصرف کله پاچه متناسب با ، این پست را از دست ندهید.
کله پاچه به عنوان یک غذای اصیل ایرانی پرچرب و پرکالری شناخته میشود. طبع کله پاچه گرم به طور دقیق قابل تشخیص نیست. اگر میپرسید کله پاچه گرم است یا سرد باید بگوییم که این غذا طبع مشخصی ندارد زیرا اجزای سازندهی آن طبع متغیری دارند. به عنوان مثال مغز کله پاچه دارای است، در حالیکه سر، بناگوش و چشم دارای طبع گرم و تر هستند. خواص پاچه گاو در طب سنتی فراوان است. برای شادابی پوست خاصیت بسیاری دارد. از خواص آب کله پاچه در طب سنتی میتوان به تقویت قوای جنسی اشاره کرد.
آیا کله پاچه برای همه مزاجها مناسب است؟
بسیاری از مردم تصور میکنند مصرف کله پاچه میتواند در روزهای پاییز و زمستان به افزایش حرارت درونی کمک کند در حالی که بهدلیل مزاج مختلف هر بخش کله پاچه، ممکن است این غذا، برای برخی افراد مناسب و برای برخی نامناسب باشد. پس اگر میخواهید از مزاج و فواید و مضرات متعلقات گوسفند، آشنا شوید، ادامه مطلب را دنبال کنید.
طبع کله پاچه گرم است یا سرد ؟
کله پاچه که از پختن سر، دست و پای گوسفند تهیه میگردد، از بخشهای مختلفی چون بناگوش، زبان، مغز، چشم، گوشت، صورت و پاچه تشکیل شده است که هر بخش و هر عضو مزاجی دارد و لذا گوشت اعضای مختلف آن هم مزاجهایشان با هم فرق میکند.
طبع کله تا پاچه گوسفند در طب سنتی
مغز
- مزاج که در کله پاچه مورد استفاده قرار میگیرد سرد و تر است.
- مصرف آن برای توصیه نمیشود.
- برای تقویت قوه جنسی و طراوت چهره خوب است.
- واقع هضم آن مشکل بوده و زیادهروی در آن برای معده مضر است و اشتها را از بین میبرد.
- خون نسبتاً لزج و چربی بر اثر هضم آن در بدن ایجاد میشود.
- مصلح کله پاچه در برای بهبود هضم آن مخصوصاً در سرد مزاجان، مصلحات گرم مثل خردل یا دارچین همراه با کمی سرکه یا آبلیمو است یا میتوان پس از آن، کمی عسل یا حلوای عسلی میل کرد.
- اگر کباب شود هضم آن نسبت به نوع پخته سختتر خواهد شد ولی در عوض عوارض آن برای معده کمتر میشود.
- افرادی که دچار چربی خون و مشکلات مغزی و قلبی هستند تا حد امکان از مصرف مغز گوسفند به دلیل چربی بالای آن خودداری کنند.
گوشت سر، بناگوش و چشم
- مزاج گوشت سر، بناگوش و گرم و تر است.
- مصرف آنها برای افراد دموی یا دارای مزاج گرم و تر، چندان توصیه نمیشود، چون حرارت بدنشان را بالا میبرد؛ قلوه گاه گوسفند برای این افراد مناسبتر است.
- در مقابل، برای افرادی که قوههاضمه قویای ندارند مصرف آن ها توصیه شده است.
- گوشت این نواحی، بسیار لطیف با هضم آسان و مفید است.
دل (قلب)
- ، دارای ، حرارت نسبتاً زیاد و بسیار پرانرژی است.
- از بهترین قسمتهای بدن گوسفند میباشد که عمده حجم آن را گوشت خالص تشکیل میدهد.
- و برای افرادی که دچار ضعف قوا و سردی مزاج و دارای فعالیت بالا، هستند توصیه میشود.
- اما هضم آن مشکلتر از هضم گوشت ماهیچه میباشد همانطور که پاره کردن و جویدن آن هم سختتر است.
- باید در قطعههای کوچکتر یا ورقههای نازک بریده شده، همراه با چربی خوب پخته شود و اگر همراه با مختصری فلفل و زیره و یا آبلیمو و روغن زیتون مصرف شود هضم آن راحتتر خواهد شد.
- ممکن است در بدن یبوست ایجاد کند.
جگر
- دارای مزاج گرم و تر بوده و خون نسبتاً زیادی تولید میکند.
- برای کمخونی توصیه میشود اما هضم آن خیلی آسان نیست و دفع آن از بدن هم سخت است. لذا به صورت معمول برای همه توصیه نمیشود.
- چون جگر محل ذخیره سموم و مواد زائد موجود در غذاها میباشد، برای افرادی که ناراحتیهای کبدی دارند اصلاً توصیه نمیگردد.
- بهتر است جگر را همراه با کمی نمک و دارچین یا زیره و سرکه آماده کرده و سپس کباب کرد.
- اگر جگر در روغن سرخ شود هضم آن بسیار مشکلتر خواهد شد.
جگر سفید
- یا پفی، ریه حیوان با مزاج گرم و تر است.
- غذاییت خیلی کمی دارد. هضم آن سخت است و بیشتر به عنوان دارو برای برخی از افراد تجویز میشود.
- بهتر است هنگام مصرف، قسمت مرکزی یا ناف ریه، بریده شده و دور انداخته شود چون در این قسمت غدد لنفاوی که حاوی سموم میباشد تجمع پیدا کرده و از قسمتهای محیطی ریه استفاده شود و فقط به صورت کباب شده استفاده شود.
- آب پز آن خوب نیست، ولی کباب آن به شرط آنکه قبلاً در سرکه خوابانده شده باشد، بی ضرر است.
قلوه
- ، طبع معتدل و رو به خشکی دارد.
- مصرف آن همچون جگر و ریه به عموم افراد توصیه نمیشود.
- هضم سخت و دیر دارد و خون ناصالحی تولید میکند.
- نباید قلوه حیوانات بزرگ مصرف شود.
- قلوه بره و بزغاله با چربی اطراف آن و فلفل و نمک و دارچین، مانع چندانی ندارد.
- مزاج معتدلی رو به سردی دارد. غذاییت زیادی نداشته و فضولات کمی تولید میکند.
- حالت لزج داشته و خون را کمی به سمت لزجی پیش میبرد و به خاطر همین لزجی ملین است.
- برای کسانی که به غذاهای کم نیاز دارند و یا در حال رژیم لاغری هستند، افراد تبدار و برای محکم نمودن اندامهای سفت مثل استخوان، تاندونها و یا پس از ، جهت خونریزی رحمی، خونریزی بواسیر و سستی روده خوب است.
- از جمله خواص آب کله پاچه در طب سنتی تقویت بافتهای مفصلی است و از بیماری پوکی استخوان پیشگیری میکند.
- هر چند این ماده غذایی خواصی دیگر، چون رقیقکنندگی خون، ملین، التیام زخمهای داخلی و را دارد، اما از مصرف زیاد آن باید خودداری کرد.
سیرابی یا شیردان
- مزاج سرد و خشکی داشته و غذاییت کمی دارد.
- چاق کننده نیست و برای رژیمهای لاغری در آش و سوپها، به عنوان جایگزین گوشت قرمز استفاده میشود.
- در بدن رطوبت و بلغم ایجاد مینماید بنابراین کسانی که مزاج سرد یا رطوبتی دارند نباید مصرف کرده و یا درصورت مصرف از گرمیجاتی همچون نمک، گردو، زیره و آویشن استفاده کنند.
- دیر هضم بوده و باید قبل از پخت خوب شسته شوند.
منبع: