پشت پرده ریزش بورس چیست؟
در طول تاریخ بورس دو افت دیگر بالای ۵ درصد نیز رقم خوردهاست؛ در تاریخ یکم مرداد ماه ۱۳۸۷ شاخص بورس ۵.۳ افت کرد و حدود ۳ هزار میلیارد تومان از داراییهای مردم را از میان برد و در تاریخ ۲۶ اسفند ماه ۱۳۹۶ نیز شاخص بورس ۵.۶ درصد افت کرد که ۲۶ هزار میلیارد تومان از داراییهای مردم را تحت تاثیر قرار داد و این سومین کاهش بالای ۵ درصد است اما از نظر مبلغی بالاترین در تاریخ بورس بودهاست.
هیچ شوک سیاسی و اقتصادی به بازار وارد نشدهاست که در نتیجه آن این افت چشمگیر رقم بخورد، بلکه اظهار نظر رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس مبنی بر اینکه مردم مراقب باشند تا سال ۱۳۹۹ تکرار نشود منجر به این اتفاق شدهاست؛ در صورتی که در سال ۱۳۹۹ P به E بازار ۳۰ بود و ارزش بازار ۴۳۰ میلیارد دلار بود، در حالی که در حال حاضر ارزش بازار زیر ۱۸۰ میلیارد دلار است و P به E بازار ۹.۹ است و از طرف دیگر اصلاحاتی مبنی بر محدودیتهای وام در بازار سرمایه صورت گرفت و شرایط بازار سرمایه در نسبت با سال ۱۳۹۹ بسیار فرق میکند و افت اخیر در نتیجه دخالت در بازار سرمایه بودهاست.
در حال حاضر با توجه به رقم خوردن بالاترین افت شاخص از روز اولی که بنای بازار سرمایه نهاده شد تا به امروز، شورای بورس باید جوابگو باشد که چه اتفاقی افتادهاست و آیا شوک اقتصادی و سیاسی رخ دادهاست و یا اینکه این افت دستوری بودهاست.
مقایسه بازار سرمایه در حال حاضر با سال ۱۳۹۹ بسیار اشتباهاست؛ گفته میشود مار گزیده از ریسمان سیاه و سفید میترسد، اما به نظر میرسد مسئولین از مردم بیشتر میترسند و با صحبتهایی که کردند و اطلاعیههایی که منتشر کردند، ترس را به جان مردم انداختند.
در ۱۱ سپتامبر در نتیجه افت تاریخی، بورس نیویورک به مدت سه روز تعطیل شد، تا اینکه انتظارات معقول شود اما ریزش بورس امروز عمدی بودهاست و در نتیجه باطل شدن معاملات معنایی ندارد و به عبارتی خودشان به حقوقیها دستور دادند تا اینکه تمام صفها عرضه شود.
روز شنبه گذشته هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان ورود سرمایه به بازار صورت گرفت و اعتماد مردم به بازار سرمایه در حال بازگشتن بود، اما دستی در بازار سرمایه است که خواهان خارج کردن نقدینگی از بازار سرمایه به بانکها است و اتفاقی که در دو روز اخیر رخ داد، اعتمادی که در حال جلب کردن بود را از میان برد.
کارشناس بازار سرمایه
۲۲۳۲۲۷