هلیکوباکتر پیلوری چیست؟
سیر سیاه دکتر بیز: بنابراین هلیکوباکتر پیلوری چیست؟ هلیکوباکتر پیلوری (H.pylori)، یک باکتری مارپیچی است. این باکتری باعث التهاب مزمن و عفونت در معده و زخم دوازدهه میشود (اولین بخش روده کوچک بلافاصله پس از معده).
این نوع باکتری اغلب به نام باکتری “زخم معده” مشهور است، بدلیل اینکه یک سیتوتوکسین (سیتوتوکسین واکوئلزا) تولید میکند که میتواند زخم را در جایی در سیستم گوارشی ایجاد کند. سیتوتوکسین نوعی سم پروتئینی قوی است که بر روی سیتوپلاسم سلولها اثر میگذارد.
اچ. پیلوری دقیقا در چه مناطقی از بدن یافت میشود؟ باکتریهای هلیکوباکتر پیلوری به طور معمول خانه خود را در لایه مخاطی قرار میدهد که بافتهای روی معده و روده کوچک را پوشانده و محافظت میکند. وقتی این باکتری به طور موفقی لایه داخلی معده را ملتهب میکند، یک زخم شکل میگیرد. گفته شده که پایلوری عامل بیش از ۹۰ درصد موارد ابتلا به زخم دوازدهه است و بالای ۸۰ درصد زخم معده.
آیا پایلوری مسری است؟ بله. آلودگی با هلیکوباکتر به نظر کارشناسان، ظاهرا مسری است. هنوز هم دقیقا مشخص نیست که نحوه دقیق انتقال آن از فردی به فردی دیگر چگونه است. از آنجایی که هلیکوباکتر در خانوادهها پخش میشود و همچنین به نظر میرسد در وضعیت زندگی در مکانهای شلوغ و شرایط آلوده، شایعتر است، همه موارد به این ختم میشود که این باکتری ماهیت مسری دارد.
علائم و نشانهها اچ. پیلوری
همانطور که گفتیم، اکثر افراد مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری حتی نشانهای از آن ندارند و علائم آنها صفر است.
در سایر موارد، عفونت در علائم گاه به گاه هلیکوباکتر پیلوری دیده میشود مانند :
- نفخ
- آروغ زدن
- حالت تهوع
- احساس ناراحتی در شکم
- استفراغ
موارد جدیتر عفونت پایلوری موارد زیر را شامل میشوند :
- درد شکم
- خستگی
- سوزش سردل
- تهوع و استفراغ که میتواند خون هم همراه استفراغ باشد
- مدفوع تیره یا قیری رنگ
- اسهال
- بوی بد دهان
- کم خونی
- کاهش یا از دست دادن اشتها
- زخمهای گوارشی
عوامل ایجاد کننده هلیکوباکتری
علل ایجاد کننده عفونت هلیکوباکتر پیلوری زیاد نیستند. به طور عمده یک شخص میتواند از انتقال فرد به فرد به وسیله تماس مستقیم با بزاق یا مدفوع یک فرد آلوده دریافت کند. بنابراین، بوسیدن و ظروف مشترک دو راه اصلی انتقال باکتری هستند. شما همچنین ممکن است پایلوری از طریق مصرف آب آلوده یا غذا دریافت کنید.
کودکی در واقع زمانی است که شما در معرض خطر ابتلا به هلیکوباکتر پایلوری هستید. به ویژه در شرایطی مانند :
- زندگی با کسی، مانند پدر و مادر که قبلا دارای هلیکوباکتر پیلوری است.
- وضعیت زندگی شلوغ با حضور اشخاص زیاد
- کمبود آب پاک و قابل اعتماد
- خانه شما در یک کشور در حال توسعه باشد که غیر بهداشتی و شلوغ باشد که در این صورت بیشتر شایع است
درمان متعارف دارویی عفونت هلیکوباکتر پیلوری
برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری، پزشک باید یک تست تنفسی، آزمایش خون یا مدفوع را انجام دهد.
درمان هلیکوباکتر پیلوری شامل چندین دارو با حضور حداقل دو نوع آنتیبیوتیک برای موفقیت در کشتن باکتری است. داروی دیگر همیشه جزو داروهای کاهش دهندههای اسید هستند. چرا چند نوع آنتی بیوتیک استفاده میشود؟ منطق عقلی میگوید یک آنتی بیوتیک به تنهایی ممکن است که باکتری را از بین نبرد، بنابراین آنها معمولا از حداقل دو نوع در یک زمان استفاده میکنند.
درمان معمول هلیکوباکتر پایلوری نیز معمولا شامل داروهای کاهش دهنده اسید مانند اسومپرازول، لانزوپرازول، یا است، به خصوص اگر بیمار علائم زخم یا سوزش معده داشته باشد، بیسموت زیرالسیسیلات معمولا توصیه میشود. علاوه بر این، پزشک ممکن است داروهای هیستامین را قطع کند تا اسید معده کاهش یابد.
بنابراین صحبت از امکان مصرف ۱۴ دارو یا بیشتر برای هر روز به مدت چند هفته است. حدود یک یا دو هفته پس از اتمام رژیم درمانی، پزشک شما احتمالا دوباره از شما تست خواهد گرفت تا ببیند آیا درمان نابودی هلیکوباکتر موفق بوده است یا نه.
گاهی اوقات هنوز باکتریها وجود دارند و بیماران باید دو هفته دیگر داروها را مصرف کنند. تخمین زده شده است که حدود ۲۰ درصد بیماران عفونت مجدد با این باکتری را تجربه خواهند کرد.
درمان های طبیعی هلیکوباکتر پیلوری
اگر شما به درمان معمول پزشکی علاقه مند نیستید، شما چند گزینه برای درمان بصورت طبیعی دارید. در کل واقعا مهم است که درمانهای طبیعی این باکتری را پیدا کنیم، چون مقاومت آنتی بیوتیکی پایلوری رو به افزایش است و به نظر نمیرسد که به زودی کاهش یابد.
اینها بعضی از بهترین درمانهای علمی هستند که به طور طبیعی با این عفونت باکتریایی مبارزه میکنند :
۱.پروبیوتیکها
از آنجایی که هلیکوباکتر یک باکتری ناخواسته در روده است، به این معنی است که پروبیوتیکها (باکتریهای خوب روده) میتوانند به طور طبیعی با این نوع عفونت مبارزه کنند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ در مجله التهاب و آلرژی با استفاده از گروه شاهد و دارونما، اثرات پروبیوتیکها روی مردمی که آزمایش هلیکوباکتر پیلوری آنها مثبت بود انجام شد. آنها دریافتند که با ادامه درمان با ۸ میلیگرم مکمل پروبیوتیک، ۱۳ نفر از ۴۰ بیمار ریشه کنی کامل هلیکوباکتر را تجربه کردند.
یکی دیگر از مطالعات اخیر در سال ۲۰۱۷، نقطه عطفی را در این موضوع نشان میدهد : آنتی بیوتیکهای رایج برای از بین بردن پایلوری (از جمله آموکسی سیلین، و مترونیدازول) اغلب در از بین بردن هلیکوباکتر پایلوری ناموفق بودهاند و این به دلیل مقاومت آنتی بیوتیکی است که در حال حاضر به دلیل استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیکها در حال گسترش است.
بنابراین گاهی اوقات کسانی که از آنتی بیوتیک برای هلیکوباکتر استفاده میکنند، نه تنها این باکتری را از بین نمیبرند، بلکه همه باکتریهای خوب را که تقویت کننده سلامت بدن هستند را از بین میبرند. این تحقیق جدید نتیجه گرفته است که اگر مردم آنتی بیوتیک را برای ریشه کنی هلیکوباکتر پیلوری استفاده کنند و همزمان پروبیوتیک مصرف کنند، احتمال ریشه کنی باکتری بیشتر است و اثرات منفی آن نیز کمتر است.
Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus brevis سه باکتری ویژه پروبیوتیک هستند که در تحقیقات علمی برای توانایی آنها برای مبارزه با باکتریهای هلیکوباکتر پایلوری بیشتر توجه شده است، همچنین باکتری Saccharomycis boulardii و گونه bifidobacterium نیز در درمان هلیکوباکتر موثر هستند.
(NAC) یک آنتی اکسیدان طبیعی و مخاطی است که بیوفیلم هلیکوباکتر پیلوری را از بین میبرد. بیوفیلم یا زیست لایه که تجمع باکتریها یا میکروارگانیسمها بصورت یک لایه سطحی است که یک نوع ماده پلیمری، این موجودات را به هم متصل میکند.این همان ترفندی است که به این باکتری برای زنده ماندن در معده و مقامت در برابر درمان با آنتی بیوتیک کمک میکند. همانند ، مکمل NAC برای کمک به درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری و غلبه بر درمان آنتیبیوتیکی موثر نشان داده شده است. توصیه معمول دوز ۶۰۰ میلیگرم، سه بار در روز بین وعدههای غذایی است.
۳. ویتامینها و مکملهای غذایی
ویتامین C، ویتامین E و سلنیوم پس از درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان معده و مری میشوند. این ترکیب مواد مغذی آنتی اکسیدانی در یک تحقیق کنترل شده با استفاده از گروه شاهد دارونما با حضور هزاران نفر از افراد دارای هلیکوباکتر پیلوری انجام شد.
بیماران ویتامین C (250 میلیگرم)، ویتامین E (100واحد بین المللی بصورت آلفا توکافرول) و سلنیوم را از مخمر (۵/۳۷ میلیگرم) یا دارونما دریافت کردند ؛ دو بار در روز برای ۷ سال و نیم پس از درمان اصلی عفونت هلیکوباکتر پیلوری که با داروهای استاندارد (آموکسی سیلین و امپرازول) درمان شد. محققان پس از ۷ سال، بیماران را پیگیری کردند.
مکمل آنتی اکسیدانی در دراز مدت با کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان معده و مری به طور قابل توجهی ارتباط دارد.
یک مکمل مولتی ویتامین ومعدنی با کیفیت بالا و قوی میبایست ویتامین C، ویتامین E و سلنیوم را در مقادیر نزدیک به آنهایی که در تحقیق بالا استفاده شده را تامین کند، اگر چه شما ممکن است نیازمند ویتامین C بیتشر برای رسیدن به دوز کامل روزانه ۵۰۰ میلیگرم هستید.
۴. سیاه دانه (Nigella sativa)
سیاه دانه واجد بسیاری از مزایای اثبات شده از جمله مبارزه با عفونتهای هلیکوباکتر پیلوری است. تحقیقات از سال ۲۰۱۰ نشان داد که در بیماران مبتلا به باکتری هلیکوباکتر، مصرف روزانه ۲ گرم پودر سیاه دانه همراه با امپرازول (کاهش دهنده اسید) در درمان هلیکوباکتر موثرتر از درمان معمول سه گانه کاهش دهنده اسید و دو آنتی بیوتیک متفاوت است.
دوزهای سیاه دانه در یک یا سه گرم در روز تاثیر کمتری داشتند. این مطالعه نتیجه میگیرد که سیاه دانه دارای فعالیت ضد پیلوری مفید به لحاظ پزشکی است، در مقایسه با درمان سه گانه. سیاه دانه همچنین کاهش دهنده اسید است و توانایی محافظت گوارشی را دارد.
۵. جوانههای بروکلی
جوانههای بروکلی، بروکلیهای کوچکی هستند که فقط چند روز از رشد آنها گذشته است. آنها حاوی مقادیر بسیار زیاد یک ماده شیمیایی حاوی گوگرد به نام سولفورافان هستند. سولفورافان بخاطر مزایای آنتی اکسیدان و سم زدایی شناخته شده است. جوانههای بروکلی برای ساخت روغن دانه بروکلی برای استفاده موضعی و همچنین مکملهای مخصوص برای استفاده داخلی استفاده میشود.
تحقیقات منتشر شده در مجله بیماریهای گوارشی و علوم نشان داده است که ۷۸ درصد اشخاصی که جوانه بروکلی مصرف کردند (۱۴، ۲۸ یا ۵۶ گرم) دو بار در هر روز برای یک هفته، تست هلیکوباکتر پیلوری آنها در انتهای روز هفتم منفی بود و در شش نفر از افراد در روز سی و پنجم تحقیق جواب آزمایش آنها منفی بود.
اخیرا در تحقیقی در سال ۲۰۱۷ منتشر شده در مجله طراحی داروسازی جاری، نشان میدهد که سولوفورافان در بروکلی نه تنها میتواند علیه هلیکوباکتر پیلوری و گاستریتی که ایجاد میکند، مبارزه کند، بلکه میتواند به حفاظت در برابر آسیبهای دستگاه گوارش که معمولا توسط NSAID های خطرناک (داروهای ضدالتهاب) ایجاد میشود، کمک کند.
۶. چای سبز
چای سبز چه سرد چه گرم، فقط یک نوشیدنی محبوب نیست. چای سبز همچنین مهار کننده رشد باکتریهای هلیکوباکتر پیلوری است.
مطالعات آزمایشگاهی نشان دهنده اثرات پیشرفت عمیق چای سبز در برابر هلیکوباکتر است و مهمتر از آن نشان میدهد که مصرف چای سبز از التهاب مخاط گوارشی در صورت قرار گرفتن در معرض آلودگی هلیکوباکتر جلوگیری میکند. این تحقیق نتیجه میگیرد که چای سبز ماده طبیعی است که میتواند برای جلوگیری و درمان بیماری که بوسیله هلیکوباکتر بوجود آمده استفاده کرد.
تحقیقات دیگر آشکار میکند که کاتچینها، بویژه اپی گالوکاتچین گالاتها در چای سبز، زمانی که در حال مبارزه با باکتریهای هلیکوباکتر پیلوری هستند دارای قدرت ضد باکتری قوی هستند، چای سبز یک منبع عالی کاتچینها است. کاتچینها همچنین با اثرات آنتی اکسیدانی، ضدویروسی، ضد تشکیل پلاک و اثرات ضد سرطانی مرتبط هستند.
۷. سیر
سیر طبیعی ضد التهاب است و حتی خواص آنتی بیوتیکی طبیعی دارد. مصرف سیر پخته شده و خام ممکن است برای از بین بردن باکتریهای هلیکوباکتر کمک کند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان داد که افرادی که هلیکوباکتر پیلوری داشتند، روزانه دو حبه سیر متوسط (حدود ۳ گرم) را با ناهار و شام مصرف کردند، کاهش چشمگیری در تعداد باکتریهای هلیکوباکتر داشتند. این نشان میدهد که سیر اثرات ضد باکتریایی ویژه علیه هلیکوباکتر پیلوری دارد.