بررسی انواع و اقسام سوراخ کاری با مته و دریل الکتریکی
ایجاد کردن یک حفره در داخل یک چوب ممکن است در ظاهر کاری ساده به نظر برسد. اما هنگام سوراخکاری چوبهایی که سختتر از سایرین هستند و یا حتی هنگام سوراخکاری با زاویهای مشخص و با عمقی معین، در این فرآیند به ظاهر ساده احتمال خطا قطعاً وجود خواهد داشت. دقت در سوراخکاری با مته کاجی نیز درست به اندازهی هر مرحلهی دیگری از کار حائز اهمیت است. به عنوان مثال، سوراخکاریِ مربوط به اتصال دوبل اگر درست در وسط قسمت نرِ چوب انجام نگرفته و دارای عمق مورد نظر نباشد و یا اگر سوراخکاری مربوط به اتصال گوشهایِ دوبل با درز فارسی، زاویهی مناسب را نداشته باشد، درست به اندازهی یک برش اشتباه و یا حتی مانند اتمامِ کار بیدقت و نهچندان جذاب، به کل فرآیند کار آسیب وارد خواهد کرد.
برای انجام بیشتر عملیات اجرا کار، قرارگیریِ صحیح ابزار و طریقهی نگهداشتنِ مته خزینه امری حیاتی است. در حالی که برای دقت در سوراخکاری و عدم انحرافِ متهی دریل از مسیر اصلی خود میتوان تنها به دست خود متکی بود، برای این منظور وسایل و راهحلهای دیگری نیز وجود دارد. گیرههای متنوعی برای دقت هر چه بیشتر در هنگام برشکاری در بازار موجود هستند. حتی میتوان نمونههای مشابهی را در کارگاه ساخت و برای سوراخکاری مستقیم و زاویهدار از آن استفاده نمود.
اگر از یک متهی مارپیچ استفاده میکنید بهتر است پیش از شروع کار، نقطهی وسط سوراخ را با استفاده از سوراخکنِ دستی اندکی به سمت داخل فشار داده تا از لیز خوردن مته هنگام سوراخکاری جلوگیری شود. همچنین به منظور پیشگیری از کندهشدن و شکستن تراشههای سطحیِ چوب هنگام خروج مته از سمتِ دیگر قطعه کار، بهتر است یک تکه چوب زیر قطعه کار [با کمک گیره] به میز مهار شود. برای ایجاد نهایت دقت در سوراخکاری بهتر است در شروع کار از سرعت بالای دریل خودداری نمائید. ابتدا با سرعت پایینتر کار را آغاز کرده و سپس با پیشروی در چوب سرعت دریل را افزایش دهید. میزان عمق برش را نیز میتوان به سادگی و با چسباندن تکهای چسب کاغذی و یا چسب برق روی مته (به اندازهی مورد نظر) کنترل نمود.
سوراخکاریِ مستقیم یک حفره
استفاده از یک قطعه چوبِ کنجدار و یا یک گونیا، و قرار دادن آن بر روی قطعهی کار، به حفظ زاویهی عمود میان متهی دریل و قطعه کار کمک خواهد کرد. برای استفاده از گونیا، آن را روی پایه قرار داده، به صورتی که خطکش آن رو به بالا بایستد. نوک مته را در محل مورد نظر قرار داده و سپس بدنهی مته را با خطکشِ گونیا تراز مینمائیم. در حین سوراخ کردن نیز میبایست از موازی بودنِ مته با خطکشِ گونیا اطمینان حاصل نمود.
برای استفاده از یک قطعه چوب کمکی، میبایست قسمتی از آن را با زاویهی ۹۰ درجه برش داده و جدا کرد تا گوشهای از قطعه چوب مورد نظر حالت کنجدار پیدا کند. نوک مته را در محل مورد نظر برای سوراخکاری قرار داده و قسمتِ کنجدار قطعهی چوب کمکی را به بدنهی مته مماس نموده و در همان حالت آن را به کمک پیچدستی یا گیره به قطعه کار میبندیم. سپس با حفظ تماس بین مته و قسمتِ کنجدار قطعهی کمکی عملیات سوراخکاری را انجام میدهیم.
سوراخکاری عمیق و عریض
برای سوراخکاری تا قطر ۳ سانتیمتر از مته برگی و برای سوراخهای عریض تر از مته گرد بُر استفاده میشود. در هر دو صورت، نقطهی شروع سوراخکاری را با سوراخکنِ دستی روی سطح چوب سوراخ میکنیم تا نوک مته در آن گیر کرده و از لغزش آن در شروع کار جلوگیری شود. همواره باید به خاطر داشت که عملیات سوراخکاری میبایست با سرعت کم آغاز شده و با فرورفتنِ مته در چوب، سرعتِ دستگاه افزایش داده شود. ضمن اینکه در حین کار با هر دو مته، لازم است دریل با هر دو دست مهار شود.
برای سوراخکاری عمیق و با اندازهی بیش از طول مته، میبایست از دو طرف قطعه کار، سوراخهایی هم راستا ایجاد نمود. لازم به ذکر است که عمق سوراخ طرف اول باید بیش از نصف عمق مورد نظر باشد. اندازهگیریهای دقیق و تمرکز روی مشخص نمودن مرکز سوراخها در طرفین پیش از شروع کار و همچنین در حین انجام سوراخکاری نیز حفظ پایداری دستگاه و عدم خروج مته از راستای مورد نظر بسیار حائز اهمیت است.
عریضتر کردنِ حفرهها
به منظور عریضتر کردنِ حفرهای که با استفاده از یک متهی نوکتیز یا یک متهی برگی ایجاد شده است، میبایست قطعه چوبی را در زیر قطعه کار قرار داده و سپس یک تکه چوب مربوط به اتصال دوبل را -که هماندازهی قطر سوراخ ایجادشده میباشد- با چکش چوبی درون سوراخ قرار دهید تا با سطح قطعه کار همتراز گردد. وسط چوب دوبل را علامتگذاری کرده و با مته سوراخ جدید را ایجاد نمائید.
سوراخکاری پیچها و اتصالات
پیچاندن یک پیچ در یک چوب سخت بدون سوراخکاری اولیه ممکن است باعث ترکخوردن و شکستگی چوب و یا شکستن سر پیچ شود. بسته به اینکه پیچ تا چه عمقی در چوب فرو میرود، تا ۴ مرحله سوراخکاری با قطرهای متفاوت و در امتداد یکدیگر نیاز خواهد بود. اگر میخواهید پیچ درست همتراز با سطح نهایی چوب بسته شود، میبایست قسمت بالای سوراخ به کمک مته خزینه سوراخ شده و برای سر پیچ نیز عمق بسیار اندکی در نظر گرفته شود. به منظور حفظ بالاترین کیفیت، لازم است خزینهی ایجاد شده تنها اندکی کوچکتر از ابعاد پیچ باشد تا پیچ در سوراخ محکم و بدون حرکت قرار گیرد.
اگر میخواهید پیچ در زیر سطح چوب قرار گرفته و پنهان شود، لازم است سوراخکاریِ مربوط به خزینه عمیقتر انجام بگیرد تا بین سر پیچ تا سطح چوب فاصلهای باقی بماند. البته برای سوراخکاریِ خزینه دو راه وجود دارد؛ راه سادهتر استفاده از متهی خزینه است. اما در صورت عدم در اختیار داشتن متهی خزینه میتوان برای هر مرحله سوراخکاری از متههای معمولی با اندازههای متفاوت استفاده نمود.
نحوه بستن پیچ MDF و چوب با دریل بدون ترک خوردن
قطعا یکی از مواردی که شاید خیلی ساده به نظر برسد بستن پیچ با دریل است. همهی ما یک بار هم که شده در زندگی پیچی بستهایم و شاید آن را خیلی ساده بشماریم. با این حال در دنیای نجاری بستن پیچ داستان متفاوتی دارد و شاید چوب آنقدر که دیوار (همانطور که در مطلب دریل کاری روی دیوار توضیح دادهایم) با شما راه میاید، خیلی سر سازگاری نداشته باشد و با اولین پیچ چوب ترک بخورد یا اصلاحا بترکد. با ما همراه باشید تا نگاهی داشته باشیم به طرز صحیح بستن پیچ در چوب.
بستن پیچ بدون ترک خوردن چوب
شما میتوانید انواع پیچ را بدون استفاده از سوراخ راهنما یا با استفاده از آن ببندید. استفاده یا عدم استفاده از سوراخ راهنما تا حد زیادی به نوع کار و پروژهای که در دست دارید بستگی دارد اما اگر میخواهید پیچی بی عیب و نقص درون چوب ببندید میتوانید هربار ابتدا از سوراخ راهنما کمک بگیرید.
احتمالا اسم پیچ خودکار به گوشتان خورده و تصور میکنید برای بستن این پیچ نیازی به سوراخ راهنما نیست و البته بیشتر افراد هم برای استفاده از پیچ چوب سوراخ راهنما ایجاد نمیکنند اما اگر میخواهید پیچ کاملا مستقیم درون چوب فرو رود و ظاهری ایدهآل داشته باشد، سوراخ راهنما را ایجاد کنید. سوراخ راهنما با یک مته کوچکتر از سایز پیچ درون پیچ ایجاد شده و مسیری برای عبور پیچ خودکار از میان چوب ایجاد میکند. اندازه مته برای سوراخ راهنما به جنس چوب بستگی دارد؛ به این معنا که سایز مته در چوب سخت باید برابر اندازه پیچ چوب و برای چوب نرم سایز سوراخ راهنما باید نصف اندازه پیچ باشد.
اگر از پیچ برای بستن و اتصال دو قطعه استفاده میکنید، برای استحکام بیشتر بین دو قطعه میتوانید از چسب چوب کمک بگیرید و پیش از بستن پیچ مقداری چسب چوب درون سوراخ راهنما بریزید.
نکته: برای اتصال دو تکه چوب حتما از پیچ چوبی با اندازه مناسب استفاده کنید؛ زیرا طول پیچ اهمیت زیادی دارد. برای دانستن طول پیچ مناسب باید ضخامت هر دو تکه چوب را اندازه بگیرید؛ طول پیچ باید 4 میلیمتر کمتر از جمع ضخامت دو تکه چوب باشد تا بتواند در چوب به خوبی نفوذ کرده و دو قطعه را محکم کنار یکدیگر نگه دارد.
اگر از تخته چوب 2 × 4 استفاده میکنید نیازی به استفاده از سوراخ راهنما ندارید و تنها کافی است پیچ را مستقیما درون چوب ببندید. این روش بسیار سریع است حتی برای نتیجه بهتر میتوانید از پیچ خودکار هم استفاده کنید.
اگر از چوب سخت برای پروژه خود استفاده میکنید میتوانید این کار را با کمک یک دریل پیچ گوشتی قوی انجام دهید اما در پروژههای نجاری نفیس بهتر است این ریسک را نکنید و حتما از سوراخ راهنما کمک بگیرید مخصوصا در مواردی که میخواهید پیچ را در قسمت سر یا انتهای چوب ببندید.
سوراخ راهنما از خرد شدن چوب جلوگیری کرده به این ترتیب که الیاف پیچیده و در هم تنیده را جدا کرده و به دیواره سوراخ میچسباند. این عمل باعث شده تا پیچ به راحتی درون بافت چوب فرو رود و ارتباط قویتری ایجاد شود.
برای سوراخ کردن سوراخ راهنما به متهای نیاز دارید که قطر آن برابر یا کمتر از پیچ باشد و مته را به اندازه طول پیچ درون چوب فرو ببرید. نوک مته را روی چوب قرار داده و آن را روی نقطه مورد نظر فشار دهید سپس کلید دریل را بفشارید.
دقت داشته باشید که نیازی نیست فشار بیش از حد به مته وارد کنید فقط اجازه دهید تا مته با چرخش خود به آرامی درون بافت چوب فرو رود.
دقت داشته باشید که طول مته از چوب بیشتر نباشد و سر مته از سمت دیگر بیرون نیاید.