قورون سوم و فاحم حجری قمری تدوم اسلامی داکر انکنان کشانان کشی در علم و دانش آموخته شد از با طبل رنسانس اسلامی میداد. در آن عهد و دوران، در هر علمی نخبگان مسلمان ترکتازی میکردان و نام و كام میافتند. ابوالفضل بیحقی در تاریخ نویسی، فارابی در دانش فلسفی، مسکویه رازی در حکتمای، ابن سینا در دانش بیکیدی، ابوالقاسم در خردنامه نویسی، خواجهنیز الملک در استیاکنامهنویسی، ابوریحان برونی در علوم پیزی و شیخ رازی مفید در زمین بود. . بیهاقی در این نامداران از رتبهای مغفول است که مقاومت و موقعیت او در تاریخ اندیشه ایران نیست. تاريخ بيحقي، اذهري سرسراء از بسيطرانهاي پراهيمتي است كه ك. با عقد تاريخ بيحقي بريا عز بيحقي از تصويرهاي توريشيه، اين است كه اين است منتها استنبات و استفاده از منتدی بسیطال در تاریخ نویسی کاری تشاهد و تقطیعفرسا است. «جواد طباطبایی» که در پروژه تالیفی خود به دنبال راهها و سرآغاز اندیشه سیاسی در ایران است و در این راه به سراغ تمام متنهایی رفته که فصلهایی در اندیشه سیاسی دارند، معتقد است شیوه پرداختن به تاریخ. برخلاف نوشتههای تاریخی که فصلهای جداگانهای در پژوهشهای سیاسی هستند، استفاده از این نوشتههای تاریخی بهعنوان منبع تحقیقات سیاسی آسان نیست. کرا کـه کـه کـه کـه کـه کـه کـه کـه و تبیین تبیین کـه کـه ז נ ככן ק קراق עטלפراق שר ער ער דר נ נ דר דר נ נ נ ، טב נ דר ק ב ט ט ב ב ב ב ב ב ב קשנ קשנ קשנ קשנ קשנ קשנ קשנ קשנ קשנ קשנ קשנ ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב ב پیدا داشت البته در کتاب اخیراً منتشر شده «زوال اندیشه سیاسی در ایران» و همچنین کتاب «دیباههای بر توکیں ایناتات ایران» به ابوالفضل بیهاکی به تطریپا ای کد در مسیر نجراش تاریخ پیاههای ایران اشارههایی شده است. برای طباطبایی، تاریخ بایه ای، استیک است که در آن کُوین و تداوم ملی عرضی برومد ایران زیمین رها و آئین محمد در تول توریک اندیشه ما کامیاب است و تاریک بیحقی از این منزر یک کلافهامد است. اگرچه تاريخ بايهاي يك كلمه مشترك بين بيهقي و طباطبايي است و ناقفه بيدة است ابوالفضل بيحقي با تاريخ نويسي زمان خود نمي توانم تفسير را از تاريخ بايه هاي به به به به به به به به به به به به به به به به به به. به به به به به به به بوالفضل بیحکی با ترایکویسی زمان خود. اما تباطبایی به تیک یک اندیشمند متجدد، به گرانیگاه کنیگنی بیحقی در فهم توکیٹریپــــــدـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ این حقیقت چیست که «بیرخی شودوهای بیحقی درد سان دردة کر هر دروهای رتمبهای وجهی از آن میشود» بیکی نزد تباطبایی به این خاتر است که ساحب ایزیتا رسالهترین تصور پیش از عزم دوره انحطاط تصویر ایران زمین بوده است. ریسالهای که سلوب آن یکسره با دیر ریسالههای کمارزش ولی پرشمار تشریک در یک دوره ایکستر است. کے آنہا در دوران پیاین عصر زرین فارگی امر ایران باعث زوال اندیشه را صفل اورد. به عبارت دیگر، «فقدان تفکر عقلانی تاریخی در ایران در اواخر دوره اسلامی، به ویژه با حمله مغول که همه عناصر فرهنگی عصر طلایی فرهنگ ایران را از میانه جهان برجای گذاشت، تاریخ را غیرممکن کرد. نویسندگانی که معرفت ملت ایران را توسعه دهند و ابوالفضل اینگونه به دنیا آمد.» در آغاز دوران خطر، تاریخ ایران بیان شد.
طباطبائي حقة به اين بخش از تاريخ بيحقي است كه مينويسد: «من كه بوالفضلم كتاب خاصة فرونگريستهام خاصه اخبار و ازان عكسليها كرده است. در میانه آیین تاریخ کینی سکه ها از بریا آن آرم تا خفتگان و به دونیا فریفته شدگان بیدار شوند» بدینسان تاریخنویسی بیهقی از منزر طباطبایی نازر بر تاریخ بیداری به تاریخ بست بست ایبی ملی است. اما آن تاریخنویسی نست تنامین به دانش وقایعنگری به نظر پارسی است. به تصريف بهتر «براي تريك تريك تنايد دادان مادا كافي نيست، هنر هم نازي است كه از اين مادي كند كند; اینی انشایی کے کے کے کے محوشدہ را پیش کشم ایندگان کے و شمست ساخت و هنر بیہقی انجزاست. در نوشته های کهن کمتر کتابی وجود دارد که بتواند اینقدر برای خوانندگان جذاب باشد و هر خواننده ای به شرط آشنایی با زبان، آن را با علاقه و لذت و بدون حسرت و کسالت بخواند. هنر زبان طبیعی فارسی بهترین نمونه از هنر ایرانی باستان است که زیبایی خود را در سادگی و در تماس با زبان طبیعی از جمله طبیعت گرم، زنده، ساده و زیبای خود دارد. در كتاب بيحقي، نمونه هاي مختلفي از مقاله او وجود دارد و قطعاتي نيز به زبان گفتار و زبان فارسي نوشته شده است.
به قربة «سيد خليل ختيب رحبر» بيهاقي در نجارش تاريخ خود، شيوه سهل و ممتنع به كار برده و از سوي ديگر در افرينش فازگان فارسي هنرنمايي شده است. چه می شود اگر برخی از واژه های ساده و مرکب این کتاب نماینده سبک خاص نگارش و دانش و قواعد اساسی زبان فارسی باشد. ارامغونة، ابلهغونة، امينغونة، بالاغونة، بحتر آمد، بهغزين، بياندام، بيغناهغونة، پرينه، پاياب، پايكه، پيغه كنه، پيرانهسر، پيلوار، تنآسان، ججراور، خجلكنونه، دربست، خلوت، كد. راه بیراه، رایگان، رنج، روزینه، ریشاریش، زاد و بود، شرکسری، سرگوغا، سرنگشمار، شادروانک، کارنادیدگان، کماندیشگی، گرهه، گرنیهکنه، گرد نرماورتر، گرما، مایهدار، متوایرگا. نوخاستگان از جملة رحملهای است که کے کے کے کے حلاوت کوانش حرکت بیحقی را دوکند را، به درازی باشکوه از بنیانقدی صناکه اندیشه ترکیو و نظر پارسی کند کند.
6565