
مدیر گروه زلزله و خطرات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تاکید کرد: از 609 میدان زراعی کشور، 297 میدان در وضعیت بحرانی قرار دارند و 499 میدان با افت قابل توجه سطح آب مواجه هستند.
به گزارش ایواره، دکتر. علی بیت اللهی امروز در وبینار «بم; 18 سال پس از زلزله «با اشاره به فاجعه زلزله 5 دی ماه 1382 بمی افزود: در بازدیدهایمان از این منطقه مهمتر از کمبودهایی که در این شهرستان وجود دارد، توانبخشی دارای تأثیرات روحی، روانی و اجتماعی است. بر افرادی که تنها با این وجود باقی مانده اند و این آثار روانی و روانی هنوز در چهره افراد نمایان است.
وی به وضعیت غوطه وری در کشور اشاره کرد و ادامه داد: فرود، فرود تدریجی یا ناگهانی زمین در یک منطقه وسیع یا محدود بر اثر عوامل طبیعی یا غیرعادی است. به عبارت دیگر، هنگامی که آب های زیرزمینی از طریق پمپ ها پمپاژ می شوند، مانند توپی از هوای خالی فرو می ریزند و دانه های زمین به یکدیگر می چسبند.
بجت اللهی تصریح کرد: در نتیجه این تراکم سطح زمین منحنی می شود و در این شرایط از این پدیده به عنوان فرورفتگی یاد می کنیم.
مدیر گروه زلزله و خطرات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به نقش آب در لایه های خاک، تاکید کرد: این آب وزن عمودی لایه های خاک را جبران می کند. لایه های بالایی از دست خواهند رفت و در نتیجه وزن لایه های بالایی در لایه های زیرین باعث خمیدگی در زمین می شود.
وی رانش زمین را بزرگترین آسیب زیست محیطی عنوان کرد. زیرا سفرههای زیرزمینی پس از مدتی به دلیل از بین رفتن ظرفیت ذخیرهسازی آب از بین میروند و برخلاف وقوع زمینلرزههایی که به صورت ناگهانی و در فواصل زمانی رخ میدهند، پدیده غواصی دامنه وسیعی را در بر خواهد گرفت.
بیت اللهی گفت: در نتیجه این پدیده در حال حاضر در اکثر مناطق کشور با پدیده هایی مانند شکاف و شکاف مواجه هستیم.
وی مزارع «مهیار» در اصفهان، «شهریار»، «رفسنجان» و معین آباد ورامین را مثال زد و یادآور شد: بررسی های ما نشان می دهد 3 هزار خانه در استان اصفهان بر اثر رانش زمین دچار ترک خوردگی شده اند و 6 هزار خانه نیز در معرض آسیب هستند. . .
کمبود آب در ایران و کاهش مزارع
مدیر گروه زلزله و خطرات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ایران را چهارمین کشور کم آبی جهان پس از قطر، رژیم های اشغالگر قدس و لبنان معرفی کرد. مناطق دچار خشکسالی شده اند و در نتیجه این خشکسالی ها و افزایش جمعیت، نیاز به آب و فشار بر سفره های زیرزمینی افزایش یافته و در نتیجه مخازن سفره های زیرزمینی از کمبود آب رنج می برند.
وی کاهش مخازن آب در حوضه های آبریز کشور را یکی دیگر از چالش های کشور برشمرد و افزود: در مناطق با تراکم جمعیتی بالا کاهش آب بیشتر است و این در حالی است که از 609 منطقه کشور، 297 منطقه به شدت ممنوعه و 499 میدان ممنوعه است. . با کاهش شدید سطح آب مواجه هستند و از 609 منطقه، تنها 20 منطقه دارای وضعیت کم آبی طبیعی هستند.
به گفته این محقق ریسک، به دلیل کاهش سطح آب های زیرزمینی و پمپاژ آب از اعماق پایین تر، میانگین EC آب از 2000 میکرومول بر سانتی متر به 4250 میکرومول افزایش یافته است که اثرات منفی بلندمدتی بر زمین های کشاورزی دارد.
بجت الله افزود: از 18 میلیون هکتار در چرخه تولید، حدود 8 میلیون هکتار آبیاری و مابقی از باران تغذیه می شود، در حالی که تشکیل یک لایه خاک یک سانتی متری 700 سال طول می کشد. میزان فرسایش خاک در کشور 16 تا 17 تن در هکتار در سال است.
فرود در استان کرمان
بیت اللهی با بیان اینکه کمبود مخازن آب زیرزمینی در مزارع کشور از اواسط دهه 50 آغاز شده و این امر باعث بروز پدیده غرق شدن در ایران شده است، تاکید کرد: اولین حوزه موثر در استان کرمان و در میدان «رفسنجان» بوده است. .
وی با بیان اینکه میانگین بارندگی در ایران 1.3 متوسط جهانی و میزان تبخیر آن 3 برابر میانگین جهانی است، اظهار کرد: 23 حوضه از مجموع 30 حوضه، برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی صورت می گیرد.
به گفته وی سطح آب بسیار پایین است که شوری را به همراه داشته است.
بیت اللهی با اشاره به اینکه در 18 استان از 31 استان کشور، منطقه بسیار بالا با خطر رانش زمین زیاد است، گفت: استان کرمان پهناورترین استان ایران و نهمین استان پرجمعیت کشور است.
وی با اشاره به وجود 660 اثر ملی در این استان گفت: این استان بزرگترین صادرکننده خرما و پسته در کشور است و حدود 17 درصد باغات کشور در این استان واقع شده است. بنابراین رتبه اول کشور را دارد.
این پژوهشگر ریسک با بیان اینکه طی 10 سال گذشته 139 میلی متر بارندگی در استان کرمان به ثبت رسیده است، یادآور شد: وضعیت تبخیر آب در استان کرمان همواره رو به افزایش بوده و در 50 سال گذشته دمای استان افزایش یافته است. 2.2 درجه
وی با اشاره به برخی اظهارات مبنی بر دسترسی کرمان به آب شرب، وابستگی 100 درصدی استان به آب چاه را بیان کرد و ادامه داد: در حال حاضر 87.7 درصد چاه های غیرمجاز در جنوب استان کرمان واقع شده است، همچنین توسط سفره های آب زیرزمینی 6.3 میلیارد مکعب استخراج می شود. متر متر آب که در مجموع 6.9 میلیارد متر مکعب آب سطحی و زیرزمینی است.
رابطه بین سقوط و زلزله
بیت اللهی به ارتباط زمین لغزش و زلزله اشاره کرد و افزود: در کشور نسبت سازه های اسکلتی به سازه های اسکلتی بیشتر است اما در استان کرمان تعداد سازه های اسکلتی بیشتر از این گونه سازه ها است که آسیب پذیرتر هستند.
وی ادامه داد: سازه های بدون اسکلت در صورت غوطه ور شدن شکسته می شوند و در صورت وقوع زلزله های متوسط سازه ها بیشتر در معرض خطر هستند.
مدیر گروه زلزله و خطرات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به بررسی های انجام شده در خصوص وضعیت استان کرمان افزود: بر اساس این بررسی ها، این استان پس از سیستان و بلوچستان دومین استان کشور است که به غذای کافی دسترسی ندارد.
وی افزود: این استان دومین استان پرخطر در کشور از نظر ریسک است.
انتهای پیام/